-
do posidaczy E1
Czy w E1 normą jest to że w trybie jakości HQ zdjęcia są podostrzone tak jakby były na +5 mimo tego że w aparacie jest 0, a ze wzrostem wyostrzania dodatkowo są doostrzane ? W innych trybach są takie same tak jak jest ustawione w w aparacie
-
| OlyJedi
- Siła reputacji
- 31
Zbytnia kompresja daje efekty podostrzenia i ostrych szarpanych konturow. Zawsze ustawiam najwyzsza jakosc, SHQ i jest spoko. Wazne zdjecia mozna w RAW. lepiej mieć jakis dysk dodatkowy w kompie i karte w aparacie niz martwic sie jakoscia do ewentualnych wydrukow. Mozna dokonywac selekcji w wolnym czasie i usuwac buble z karty. Jednak do spokojnej fotografii to warto kupic zwyklego cf 4 Gb. Nie musi sie mieszac w slotach kart.
Czesc.Ch.
-
chomsky, co ty wypisujesz??? 4 GB do spokojnej fotografiii??? 4 GB = ok. 400 RAWów. Jeśli jesteś japońskim turystą-pstrykaczem spokojnie zrobisz tyle w jeden dzień - jeśli trochę myślisz przy komponowaniu zdjęcia - może być ciężko... Zakładając, że fotografujesz 8 godzin na dobę, daje ci to jedno zdjęcie na minutę... (bez usuwania gniotów oczywiście - choć zawsze można gniotów po prostu nie robić...
)
fotomic, zdecydowanie odradzam ci grzeanie się w jpgach w aparacie. Skup się na RAWach, zrób ich mniej - ale lepszej jakości - zapewniam cię, że będziesz bardziej zadowolony z efektów.
-
spoko ja wiem żę najpiej RAW itp. zaleznie od sytuacji. Chodzi mi o sam fakt zadany w pierwszym poście. Bardzo prosze o odpowiedź
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów