Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 54 z 54

Wątek: Matówka KatzEYE

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Bylo cos o tym na innym forum. Zdaje sie, ze tutaj znajdziesz:

Opinia o KatzEye

Ponizej cytat z wypowiedzi jednego z forumowiczow:

"Matówka Katzeye jest matówką zastępującą orginalne olympusowskie.
    Możesz zamówić sobie według potrzeb grawerkę lini podziału w takiej konfiguracji jaka ci potrzebna (ja mam tradycyjny krzyż przecinający całą długość -bo mało przeszkadza, pomaga w wypoziomowaniu haryzontu i jeszcze coś...*)
    Matówka posiada bardzo dobrą powłokę nie ustępującą tym orginalnym a dodatkowo w jej cetrum znajduje się klin (2 połówki) oraz wokół niego pryzmat go wspomagający -dokładnie jak w lustrzankach bez AF.
    Oczywiście AF u nas będzie działał doskonale a że są tylko 3 pola AF to ich rozłożenie szczęśliwie pokrywa się z
    środkowe : centrum klina oraz punkt "przecięcia" *krzyża
    boczne lewe i prawe : miejsce w którym oś X *krzyża przecina się z okrągłym pryzmatem:

Można stosować AF jak i wcześniej a do tego MASZ CAŁKOWITĄ PEWNOŚĆ czy AF "siedzi" bo kontrolujesz go na bierząco klinem i pryzmatem.
    Oczywiście ostrzenie ręczne czy korekta ręczna to bajka -łatwiej niż np na OM a to dlatego że pryzmat klin zajmują procentowo większą część wizjera (optycznie większe) niż w analogu a do tego matówka jest jaśniejsza i ostrzej przez nią widać.
    Dodatkowo daje Ci to w końcu możliwość normalnej pracy z (jeśli ktoś posiada i musi używać) analogowymi szkłami -nastawa ostrości odbywa się w "biegu" -raz a dobrze a nie nieustannie jeżdżąc w przód i tył by zauważyć jakieś różnice by w końcu z sercem na plecach nacisnąć spust a w domu dowiedzieć się że jednak parę cm w przód lub w tył...

Wersja LUX (specjalna powłoka) umożliwia pracę na przysłonie roboczej nawet do f8 bez zaczernienia połówki klina -przydatne na ciemniejszych tele i macro a także o zmroku.

Wychodzi że to wcale nie wielkość wizjera jest decydująca a jego jakość i jakość oraz budowa matówki jeśli chodzi o ostrzenie manualne.
    Mnie w każdym razie na OM ostrzy się mniej komfortowo - czas poszukać chyba lepszej matówki do OMa.

Uwaga - do mojej E-1 matówka Katzeye NIE PASOWAŁA!-
    ponieważ jest ona krojona "prostokąt" a orginalne mają lekko zaokrąglone rogi.
    Leciutka korekta pilniczkiem do paznokci -parę sekund roboty i pasuje ale co mnie dojście do tego rozwiązania kosztowało nerwów!
    (a i rysa na matówce jako pamiątka po "dochodzeniu" ).
    Maila do producenta wysłałem -ma byc teraz lepiej już. "

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    dzięki krzwoj za namiary...
    ma ktoś jeszcze jakieś informacje?
    pozdrawiam

ADM Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    było sobie życie

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++