Wiem, bo mam. Miałem na myśli MF-1...Zamieszczone przez dorian
Wiem, bo mam. Miałem na myśli MF-1...Zamieszczone przez dorian
Pozdrawiam,
Piotr.
skoro o mażeniach mowaZamieszczone przez dorian
to moim jest 150 F2
![]()
było sobie życie
Do P: ograniczam światło od przodu robiąc prostokątne dopasowane maski na osłonę przeciwsłoneczną--spróbuję teraz taką maskę (z prostokątnym otworem) założyć od tyłu na Jupitera 85/2 -- zrobię test przy F2 z maską i bez...--pozdr
..moim zdaniem to nieporozumienie - facet chce porownywac szkla ktorych urzywano pod Grunwaldem (kupione pewnie na ebay po 20 dolcow) np. z zuiko 50mm digital ktory w tym momencie jest najlepszym obiektywem skonstruowanym do aparatu cyfrowego. Ja proponuje mu inne szkla do testow: Zeiss 100mm macro, Leica 100mm APO macro, Zuiko 90mm macro, Tokina AT-X 90mm macro, Nikon 60mm macro (kolejnosc wg. mojego rankingu), niektore tak jak zuiko 90mm czy tokina 90mm to tez szkla ~20 letnie ale gwarantuje ze goscu by sie mocno zdziwil efektami, zresztoa czytaj odpowiedzi na jego posta na dpreviev..Zamieszczone przez P
Pozdrawiam
Coral
...spiesz sie -jeszcze cztery godzinyZamieszczone przez fotomic
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll...MEWA%3AIT&rd=1
narazie 1395$ ....
..miesiac temu poszedl za ~1100..
Pozdrawiam
Coral
Po pierwsze obażasz Hexagona, po drugie nie doczytałeś:Zamieszczone przez Coral
The Konica 40mm outperforms the 14-45mm standard zoom at f.1.8, but ONLY when the light baffle is mounted. The Oly 50mm macro 2.0 is slightly better in resolution and saturation.![]()
Poza tym w odpowiedziach stoi, że
The problem I mentioned is universal. Large format cameras managed the very large image circle by using bellows that in the construction automatically beacame baffles for this exess of light and image. Both Canon (not "full frame") and Nikon DSLR's suffer from this problem. But less than Olympus. Light that is not used in the direct imaging process, is destructive light. Period.
Jeszcze jedna sprawa to to, że mówimy tu o deltach a nie o bezwzględnej jakości. Jeśli na jego szkłach widać różnicę to na innych też będzie widać, bez względu na to czy będą prezentowały jakość Canona 18-55 czy Lejkowego Summiluxa...
Pozdrawiam,
Piotr.
W mojej wypowiedzi chodziło mi o kiepski kontrast w obiektywach manualnych podpiętych do E1.
Jeszcze jedna sprawa to to, że mówimy tu o deltach a nie o bezwzględnej jakości. Jeśli na jego szkłach widać różnicę to na innych też będzie widać, bez względu na to czy będą prezentowały jakość Canona 18-55 czy Lejkowego Summiluxa...[/quote]
..nie, nikogo ani niczagonie nie mam ochoty obrazic natomiast chce zwrocic uwage na problem "onanizmu sprzetowego" - ludzie kupuja tony gratow w oparciu o rozne rankingi (czasem mniej a czasem bardziej uczciwe) a zapominaja o meritum czyli - zdjeciu - poprostu sa szkla wyjatkowo udane ktore w testach wychodza nijak (w swojej klasie) a ktore nie zwazajac na "bezwzgledna jakosc i delty" [bez wzgledu na to co to znaczy] potrafily sobie wypracowas status "legendarne szklo" albowiem w wprawnych rekach potrafia czynic cuda - rozdzielczosc, bokeh itd... np. zuiko 90mm macro - szklo w ocenie punktowej wypada przecietnie bo traci przy ostrzeniu w nieskonczonosc -ale kto go urzywa do focenia pejzazy
znam pare osob ktore tylko dla tego szkla trzymaja jeszcze OM system.. takich obiektywow troche jest..
Pozdrawiam
Coral
Z tym Zuiko 90mm macro to niby prawda, ale gdybym chciał się w nie zaopatrzyć to byłby dopiero sprzętowy przerost formy na treścią... Na eBayu chodzą po $1000Przemyśliwałem, już różne konfiguracje. Jupiter 9 mi nie przypadł do gustu, Pancolara 50/1.8 nie mam, ale pamiętam jak się zachowywał Pentax SMC-A 50/2, na pełnej dziurze też był kiepski. Zuiko OM wypadają różnie i naprawdę dobrych jest, jak wspomniałeś, tylko kilka szkieł. Nie chce mi się już więcej kombinować, tym bardziej, że nie przepadam za MF... ZD 50/2 macro za 1960 to dobra oferta i na tym chyba zakończę sprawę portretówki.
Pozdrawiam,
Piotr.
..polecam Tokine AT-X 90mm macro - niskobudrzetowa (mozna kupic juz od ~200$ a jakosc niesamowita - dla tych co wierza w testy - wedlud testow w http://www.photodo.com/ wymieka chyba tylko przy Contaxie 100mm macro a podobne wyniki maja tylko trzy czy cztery inne szkla..Zamieszczone przez P
..no ale jak zuiko 50mm zalatwia ci sprawe to pewnie tak jest - dodatkowo powiem ci ze zuiko 50/2 pieknie pracuje z converterem x1.4 i co ciekawe wydaje mi sie ze nawet AF z converterem dziala jakby szybciej (pewnie zludzenie..)..
Pozdrawiam
Coral