Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Wątek: Matówka KatzEYE

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Trzeba przeanalizować sposób docisku (kierunek) w oryginalnej matówce E1--jeśli dociskana do oporu jest strona matówki, na której ustawiana jest ostrość, to nie będzie problemu (oby tylko się zmieściła pod pryzmatem)

Mieszka w
    3Miasto
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tego typu matówka została stworzona dla fanów manualnej optyki, i takie jest jej zastosowanie.
    Pozdrawiam,
    Marek

robin102
    Gość
    cra3yO JENY nie podejrzewaj mnie o takie dyletanctwo w temacie . Wiadomo ,że chodzi o manualne ostrzenie !!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    cra3yO JENY nie podejrzewaj mnie o takie dyletanctwo w temacie . Wiadomo ,że chodzi o manualne ostrzenie !!!
    tak sie droczylem
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

robin102
    Gość
    Miałem taką cichą nadzieję ,że tak jest. hi hi hi
    Pozdrowienia

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    To cudo może mnie odciągnąć od zakupu obiektywów ZD bo w manualnych brakowało mi tyko potwierdzenia ostrości lu precyzyjnego ostrzenia przez raster.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    bede probowal przerobic matowke od EOS1 (ta EC-B) z tym, ze wytne sobie ja tak, zeby byl klin skosny
    jak cos uknuje - dam znac
    pozdrawiam
    K.Gajda (cra3y)

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cena tej matówki to 100$. Dużo ale jakby była w Polsce to bym kupił.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Na te matówki co chwilę ktoś się napala... IMHO warto na nią wydać 350zł i jeszcze 250 na adapter jeśli jesteś zadeklarowanym miłośnikiem MF i masz baterię nieziemskich, manualnych szkieł. Poza tym jest jeszcze jedna kwestia warta rozważenia. Tutaj http://forums.dpreview.com/forums/re...6762254&page=2 ktoś napisał, że

If the Zeiss lenses are "full" frame (43mm image circle) than the image will be soft on Nikon DSLR's, and softer on Oly' 4/3. I've done som experiments on legacy lenses for 4/3, and images are very soft on largest aperture due to reflections in camera. By using a baffle at the rear of the lenses, to make image circle 25mm in diameter, the contrast were SIGNIFICANTLY improved. Lenses tested was Konica 40, 1.8, Konica 57mm 1.2, Konica 85mm 1.8, 135mm 2.5 and 300mm 4.5.
    Both 40mm and 85mm was like "sharpest there is" according to British press in the 80's, equal to Leica and Zeiss in MTF charts. (Remember the Konica Hexar?) I could not belive how soft these two lenses were on my Oly E300 when I first tested them. I therefore made a light baffle and voilá! All the colours and contrast was back again.

Czyli, krótko mówiąc, z manualnych szkieł obraz na 4/3 jest gorszy niż mógłby być, ze względu na nadmiar światła, jaki wpada do komory i odbija się w niej powodując spadek kontrasu, szczególnie na maksymalnych przysłonach. Ponoć zmontowanie i założenie "ogranicznika", który pozostawiał jedynie 25mm otwór na tylnym elemencie, pomogło. Można by się o to spierać, ale na pewno warto sprawdzić. Są chętni?
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Przejściówka na M-42 to koszt 70pln nie 200. Kontrast niektórych szkieł faktycznie kiepski(można go łatwo poprawić w PS autokontrast) jednak wiele doruwnuje ostrością ZD(np. Pankolar50/1, i to jest tylko moje zdanie.Już zwykłym heliosem można zrobić piękne portrety,a to koszt 35-45pln. Oczywiscie jeśli tylko budzet pozwoli będę powoli kupował ZD moja lista to 50-200, 50macro,11-22, na razie w zastępstwie 50-200 dokupiłem 40-150. W mażeniach 90-250, 35-100, 7-11.