Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: "Nowe" Zeissy też na M42

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W sumie tak ;]

I tak nie mam na razie takiej kasy na zbyciu.
    Ale po wakacja kuzyn chłopaka mojej siostry mi go z niemiec przywiezie.
    150 zł w kieszeni to całekim niezły wypad na jakąś imprę.

Pozdrowionka
    E-30 14-54, E-500 14-45 i 40-150 + 50_f1:8 manual + FL-36R + SanDisk Extreme 8GB + B&W UV MRC

Hal
    Gość
    Ja używam Planara 1,7 i sądze że to naprawdę gitowe szkło niestety facet z Fotoakcesoria nie da rady obecnie zrobić przejściówki na E1 więc Planar idzie na sprzedaż zapodałem co prawda przejściówkę do odwrotnego mocowania i robiłem nim trochę makro ale znudziło mi się ...wszystko leży nieużywane
    Co do szkła na M42 to trochę bez sensu jest ze strony Zeissa ...widać żę szukają niszy jakiejś ale to chyba nie jest dobra droga a z drugiej strony na pewno robili badania marketingowe może ktoś wykombinował że legendarne Zeissy jednak się będą sprzedawać zwłaszcza że mają być produkowane przez Cosinę (wbrew pozorom ta firma potrafi produkować niezłe szkło popatrzcie na Voilandera) może takie "proste" szkło będzie jednak w dobrej cenie ! Ja się jednak już o tym nie przekonam bo w Fotoakcesoria zapodałem świetnie działającą przełączkę na OM i zapodałem 50 1,4 ))
    Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Testowałeś już to szkiełko? Mam takie przy zepsutym OM 1, ale nie mam na razie przejściówki. Zastanawiam się właśnie, czy je puścić na Allegro i kupić przejściówkę na M42 i do tego jakąś 50. I tak potrzebuję pięćdziesiątki na M42, bo mam w szufladzie poradziecki mieszek do makro (całkiem porządna rzecz, widziałem w komisie w Krakowie za 70 zł.). Więc nie wiem, czy warto dublować obiektywy. Z drugiej strony, może kupię kiedyś manualnego Olka OM 1 (mojego nie opłaca się naprawiać) i wtedy jasna pięćdziesiątka będzie jak znalazł.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Hal
    ...Ja się jednak już o tym nie przekonam bo w Fotoakcesoria zapodałem świetnie działającą przełączkę na OM i zapodałem 50 1,4 ))
    No to teraz nie masz innego wyjścia jak pokazać albo porozsyłać fotki w pełnej rozdzielczości, szczególnie na f/1.4 i f/2 Czekam!
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Hal
    Gość
    Właściwie porobiłem już wstępne testy tyle że nie bardzo wiem jak to wszystko załadować więc prawdopodobnie puszczę coś na Foto Recenzję i dodam linka Ale jeśli chcesz to mogę przesłać ci na maila tylko prześlij mi adres na PRV. Tak na szybko to muszę powiedzieć że na 1,4 to bardzo płytka głębia jest ale i ostrość trochę pada ale jak dla mnie jest OK.Mam też 28 f2,8 i tu jest fajowo Wydawało by się po co ładować taką 28 ...po to że nie zawsze chce mi się nosić w teren ciężką rurę w postaci 14-54.
    Rafał C mi padł światłomierz w moim OM1 może wiesz gdzie w Krakowie mogliby to naprawić? A tak przy okazji może "wajchę" od samowyzwalacza do OM1 masz do sprzedania??? Bo mi się gdzieś odkręciła i niestety tragicznie to wygląda :
    PS sprawdziłem rozmiar pliku i po zmniejszeniu wychodzi trochę ponad 2 mega na FR nie pójdzie

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Wajchę od samowyzwalacza OM 1 dam Ci za darmochę. Bo mój korpus jest do wyrzucenie (odwiedziłem fachowca i taką postawił diagnozę). A nie będę się wygłupiał, żeby wyceniać wajchę np. na 3,50 zł. Tylko nie wiem, jak ją wymontować. Z przodu korpusu (na tym dinksie) nie ma żadnych śrubek, tylko dwa malutkie otworki. Napisz do mnie na mejla rczarny@interia.pl to się dogadamy. Przyjedź do mnie pod Kraków i sobie sam to wymontuj.

Pozdr.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Hal
    Gość
    Przejściówkę z obiektywu OM na M42 być może zrobiłby mechanik z Fotoakcesoria facet jest OK i robi na zamówienie różne wynalazki
    Sądze że żadna ruska 50 nie dorówna 50tce Zuiko a taka przejściówka załatwiła by problem z mieszkiem.
    Dzieki Rafał za propozycję Na pewno się jakoś dogadamy
    Pozdrawiam