Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Kto używa CF Dane-Eelec Xs?

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Kto używa CF Dane-Eelec Xs?

Są tańsze, a 5MB/s w zupełności wystarczy do E-1, który i tak więcej z siebie nie da. Ktoś ma jakiś doświadczenia z tymi kartami? Chętnie poslucham.
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    P:

a cóż to za firma, spod ziemi nagle wyleźli?

tanie mięsko to raczej dla psa, na OLKU nie oszczędzaj i kup Sandiska...

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Po prostu jeszcze o nich nie wiesz Sprawdź sam http://www.dane-elec.fr/index_en.htm Komputerowe DDR sprawują się doskonale, ciekaw jestem, czy CF też.
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Nie wiem czy warto oszczedzac, kingstone (tez sa tacy ktorzy narzekaja) elite pro 1GB kosztuje 30 zl drozej a doswiadczenie i uznanie jako firma maja znacznie wieksze. Jesli sie kupilo konia to i bat nalezy kupic
    Tomek.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Widziałem już te karty w niemieckich sklepach i jest ich sporo.
    W Polsce jeszcze ich nie spotkałem.
    Jeśli chcesz możesz być pierwszym testerem jak działa ta karta z Olkami.
    Ale czy warto...
    E-30 14-54, E-500 14-45 i 40-150 + 50_f1:8 manual + FL-36R + SanDisk Extreme 8GB + B&W UV MRC

robin102
    Gość
    MatiPopieram. Też się bałem kupic tą kartę - kupilem preteca

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No właśnie panowie, że nie Do dobrego obiektywu warto dopłacić kilka, kilkanaście stówek jeśli jest tego wart jak np. 50mm f/2. Na takich rzeczach nie można (nie powinno się) oszczędzać. Ale do CFa nie warto dopłacać nawet 30 zł bo filozofii tam nie ma żadnej. Druty, marny kontroler i flashowa kostka. Każdy to potrafi zrobić jeśli tylko na samym początku postawi założenie, że ma działać. Pomarańczowe Kingstony się wykładają bo pewnie jakichś timingów nie dopilnowali... Datasheety funkcjonalne do Dane-Elec i Preteca Cheetach, którego mam i polecam, są identyczne poza prędkościami zapisu/odczytu:
    http://www.dane-elec.fr/home/libloca...actFlashUK.pdf
    http://www.pretec.com/product/SSD/CF...80x_DMBack.jpg
    Byłem tylko ciekawy czy ktoś oglądał to z bliska, ale pewnie stanie na tym, że sam przetestuję
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    P - ja mam nieco inne zdanie. Roznica miedzy kartami jak najbardziej istnieje - datasheety nie zawsze w 100% odzwiecierdlaja prawde. Ja np jest bardzo zrazony do Kingstonow. Jeszcze ok 4-5 nie istnialy dla mnie lepsze pamieci RAM - super kompatybilne i szybkie. Potem jak kupilem Dimage'a 5 nie widzialem innego wyboru jak tylko kupic ich 256ke. I tak tez sie stalo - dzialala super i po jakims roku (moze poltora) postanowilem dokupic druga ... i jakiez bylo moje zdziwienie kiedy okazalo sie, ze nagle zamiast napisu made in Japan byl made in Taiwan (czy China), czas zapisu sie wydluzyl, dostepu takze i niedlugo potem utracila wszystkie pliki podczas wycieczki do Pragi w zimie, wymieniono mi ja oczywiscie na druga i znowu to samo ... i co mi po papierkach ? One byly takie same, ba, nawet obudowy byly identyczne ... i opakowania. Pozniej uzywalem jeszcze DDRow do komputera, ale nie powiem, zeby ich wydajnosc mnie powalala z nog. Kiedys przy okazji wizyty w serwisie Minolty dowiedzialem, sie ze niedlugo przedtym jak kupilem drugi egzemplarz, to przestali polecac te Kingstona ... poniewaz nie mialy juz tak dobrej jakosci i jedyne jakie polecali to byly Sandiski i bodajze Preteci albo Lexary ...

Aktualnie dzialam na dwoch Sandiskach Ultra II i nie narzekam. Seriami nie strzelam, wiec Extreme III nie potrzebuje ...

Nie zycze nikomu przygod jakie mialem z utrata danych, ale jestem ciekaw czy w takiej sytuacji dalej byscie sie cieszyli ze zaoszczedziliscie te 30 czy nawet 100 zl ... profesjonalne odzyskanie danych kosztuje wielokrotnie wiecej ... a co z nerwami, straconym czasem itp ?

Prawda jest taka, ze obecnei nie ma juz za bardzo elementow zestawu na ktorych mozna oszczedzic, bo moga spowodowac znacznie wieksze straty niz sama oszczednosc z kupienia tanszego modelu.

Pozdrawiam,
    Robert
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Właśnie dlatego pytałem o wrażenia z użytkowania To co się stało z Kingstonem nie jest wynikiem tego, że oni nie potrafią zrobić CFa i został na świecie tylko Sandisk, Pretek i Lexar, ale postanowili zaoszczędzić na elementach albo kontroli jakości. Jeśli francuzi takie postanowienia nie poczynili będzie OK. Byłem tylko ciekaw, czy ktoś to potwierdzi
    Pozdrawiam,
    Piotr.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A możesz zapodać jakiś link co do testów tych kart.
    Wiem, że całej prawdy to one nie dadzą, ale zawsze jakieś tło przynajmniej.
    Mimio, że seriami nie walę to i tak kupiłem Extreme. Przynajmniej jak wyjmę kartę z aparatu i chcę coś szybko zgrać to jest szybko i tak być powinno.
    Co do jakości wszystkich CF - jak każda część półprzewodnikowa jest z płytek krzemowych i tym lepsza część/rzecz im lepsza (czytaj czystsz płytka krzemu brała w tym udział). Jest kilka klas jakości i ceny oczywiście, a to przekłada się na jakość i szybkość działania.
    Analogia do działania RAM-u świetna.
    Sam miałem Twinmosy i po drugiej naprawie (a skończyło się zawsze na wymianie na nowe-bo miałem wieczystą gwarancję) mam teraz Geile i jestem z nich bardzo zadowolony.
    Lepiej niech inni testują skoro Ty nie musisz...
    Ja aparat i kartę pamięci wybierałem ponad miesiąc, a pieniądze nie grały największego znaczenia.[/b]
    E-30 14-54, E-500 14-45 i 40-150 + 50_f1:8 manual + FL-36R + SanDisk Extreme 8GB + B&W UV MRC