Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Kto używa CF Dane-Eelec Xs?

robin102
    Gość
    Hmmm Ja mam dwie karty kingstona pomaranczową i niebieską -made in japan 2X256 używam ich w olku C5050 - nie miałem z nimi żadnego problemu . Obie Kupiłem używane -sprawne i takie są do dziś. W lustrzance używam tajwanskiego super szybkiego preteca i naprawde jest szybki. też zero problemów mimo ,że tajwański.
    Problem trwałości kart nie leży w czystości użytego półprzewodnika , czyli płytek krzemowych do produkcji. Taki problem nie istnieje. Problemem jest natomiast wilgoć dostajaca sie po wyprowadzeniach na struktury i połaczenia bondowane miedzy napylaną warstwą aluminium na krzemie a wyprowadzeniami do slotu. Ta wilgoć-woda to niewyobrażalnie małe ilości wręcz czasteczki wpełzajace do karty przez nieszczelną obudowę. Dobra obudowa to podstawa . Trzeba włąsciwie dobrać parametry rozrzerzalnosci materiału użytego do produkcji obudów , a tego pewnie w chinach nie potrafili. Czasem wpełzają dosłownie pojdyncze cząsteczki. Drugim powodem uszkodzenia kart są wstrzasy mechaniczne - nawet mikro wstrząsy pod wpływem których zrywją się bondowane połączenia eutaktyczne między strukturą a wyprowadzenaimi. No i oczywiscie wszelakie szoki termiczne- nawet te małe.
    Tyle z praktyki zawodowej.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Bonding to pojęcie łączenia krzem-szkło, szkło-szkło, krzem-krzem.
    Łązenie dwóch metali to tylko przez spawanie lub zgrzewanie. To drugie łatwiej pomylić z bondingiem bo też przeprowadza się je w wysokiej temperaturze, ale różnica jest taka, że musi być ciągły docisk, a w przypadku bondingu tylko punktowy, chwilowy tzw."prekursor bondingu".
    Kolejna różnica to wytrzymałość. Przy połączeniach metal-metal puszcza spaw czy zgrzew, a w bondingu rozerwie się materiał.

A tak wracając do tematu. Co do szczelności to zgadzam się, że to zależy od obudowy.
    Ale szybkość zależy od materiałów i sposobu ich montażu.
    Również z mojego własnego doświadczenia...
    E-30 14-54, E-500 14-45 i 40-150 + 50_f1:8 manual + FL-36R + SanDisk Extreme 8GB + B&W UV MRC

robin102
    Gość
    Mati
    Deczko jesteś w błedzie. Połączenia "bondowane" robine na maszynach zwanymi bonderami tworzone są miedzy napyloną warstwą aluminnium na strukturze krzemowej przymocownej do podstawy , a wyprowadzeniami. Zjawisko eutaktyki ma też zastosowanie przy mocowaniu płytek do podstawy, np przez nacisk z ruchem obrotowym.O ile te płytki na spodniej warstwie są metalizowane . Wykonuje sie je wykorzystując zjawisko eutaktyki, czyli wzajemnego przenikania czasteczkowego materialów pod wpływem nacisku mechanicznego wspieranego ultradźwiekami. Połaczenia te są robine ducikiem 15-30( złotym lub aluminiowym) mikronowym stąd taka wrażliwość na wstrzasy mechaniczne i inne urazy.Na szybkość pracy kart wpływ ma raczej ich aplikacja układowa i marketing. Śladowe znaczenie ma jakość krzemu szczególnie przy produkcji kart. W innych zastosowaniach produkcji półprzewodników ma znaczenie i to duże.na podstawie wiedzy praktycznej ,a nie "goglowej".Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    wracajac do zadanego pytania. Firma http://www.dane-elec.com/ z Taiwanu dziala juz kilka lat rozwija sie i wyglada na bardzo solidna. Kupilem ich karte jakies dwa lata temu - to byla Xs seria 41xodczyt i 35 razy zapis - jak na tamte czasy niezle. Do tej pory moja corka ma ja w swoim aparacie. Nie wiem jak sprawdzila by sie w warunkach ekstremalnych ale w zwyklych dziala bezawaryjnie - nie zgubila nigdy ani jednego zdjecia. Z czystym sercem moge tez polecic Extreme III jesli focisz w ciezkich nawet warunkach
    Pozdrawiam
    Coral

robin102
    Gość
    Hmm. No właśnie trzeba wrócić do meritum sprawy.Może i warto te karty kupić ????

robin102
    Gość
    Gdzieś ostatnio wyczytałem ,że te karty w rzeczywistosć produkuje Toschiba. Jeśli tak to chylę czoła

Awatar sauat
    Mieszka w
    Chełm Śląski - kto wie, gdzie to jest?
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Warto kupić - mam 2 szt. 1GB od kilku miesięcy - używam w E-300, palmtopie - w czytniku jako przenoœna pamięć. Sprawuje się bez zarzutu. Na oko nie widzę różnicy między extreme II, którš też mam - musiałbym zmierzyć czasy transferów/zapisu/odczytu, ale pewnie różnice byłyby minimalne - o ile by w ogóle były.