Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: portfolio - architektura wnętrz FINAŁ [str 2]

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

portfolio - architektura wnętrz FINAŁ [str 2]

Witam, chciałbym przedstawić zdjęcia wykonane przeze mnie do portfolio architekt, projektującej wnętrza do tego lokalu. Z powodu nie przygotowanego mieszkania musiałem ograniczyć się tylko do dwóch łazienek oraz kuchni. Ponieważ sesja będzie powtórzona, zależy mi na uwagach, co do technicznego wykonania takiego portfolio, zarówno pojedynczych zdjęć jak i całości sesji.
    1: widok na kuchnie
    2: kuchnia
    3: kuchnia
    4: zabudowa mikrofali
    5: szafa wnękowa
    6: lustro w łazience
    7: toaleta
    8: bidet
    9: wanna
    10: wanna2
    11: prysznic
    12: kran
    13: umywalka
    14: element dekoracyjny

Z góry dziękuję za wszystkie uwagi. Blady

[edit] zdjęcia na podstawie uwag i własnego braku akceptacji co do zdjęć - zostały wyprostowane [edit]

excel
    Gość
    abc

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Śmiało - zapraszam do konsumenckiej oceny

Tylko z małymi zastrzeżeniami:
    a. konsument nie zauważa, że lustro i kran jest brudne
    b. konsument nie zauważa, że nie ma kurków w kuchence
    c. konsument nie zauważa, że na szafce w kuchni leżą jakieś elementy elektryki, które dawno powinny być wmontowane w ścianę

A całą resztę można ocenić okiem konsumenta, a nawet jest to wielce wskazane.

excel
    Gość
    abc

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Czekam na wypowiedzi, a jakze i to niecierpliwie...

Tak, krzywe linie też mnie denerwują, i nawet zacząłem prostować, ale jak jedną linię wyprostowałem, to druga się skrzywiła, jak już dwie były prosto to te poziome się zwichrowały i tak doszedłem do wniosku, że nic nie będę prostował, tylko jak pojawię się jeszcze raz w tym mieszkaniu, to spróbuję z aparatem coś pomajstrować może się da ustawić maszynę tak, żeby było prosto (wyprostuję obiektyw???).

Excel, ale nikt nie każe Ci kupować uciętej umywalki czy wanny. Ucięcia, w zamyśle autora miały wprowadzić pewien "kontrapunkt" dla prostych lini wanny. Dodam jeszcze, że autor, najbardziej jest dumny z ujęcia wannowego, a tu słyszę, że konsument się zniechęca... ech...

Co masz na myśli pisząc o "cukierkowatości"? Gdzie to wychodzi?

Odbiorczyni docelowa czyli koleżanka architekt miał zastrzeżenia co do przestrzenności, ale jak pokazać przestrzeń w pomieszczeniu 2x2m? Były też uwagi, że ujęcia są zbyt z dołu - a mi jako autorowi takie akurat zdjęcia bardziej odpowiadały...

Zdjecia dla znajomej wiec przekaz udostepniany bezpłatnie, natomiast ona musi podejść do tematu, całkiem poważnie, bo jakby nie było, na tych zdjęciach będzie jej praca.

pozdrawiam
    blady

excel
    Gość
    abc

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kurcze, to może, źle, że nie ma cukierkowatości? Bo jak pomadki tak świetnie idą, to może, tu też powinno być bardziej "pro" konsumencko...?

Tylko, że to inny rodzaj towaru... Chyba, masz rację Excel, że lepiej jest w tym wypadku bez polepszaczy koloru.

dziękuję, pozdrawiam, dobranoc
    blady

jacek2004
    Gość
    Jak dla mnie to na wielu zdięciach poprawiłbym "krzywizny perspektywy" np:
    na fotce 1 może i wszystko jest proste, ale dla mnie drzwi są krzywe, podobnie na nr 4, 5, 6 i tym sposobem można by się przyczepić do kilku innych fotek.

Druga uwaga to oświetlenie, powinienes na następną sesję zabrać jakieś dodatkowe oświetlenie.

Brakuje mi ujęć ultra szerokim kątem wiem że 7-14mm kosztuje majątek ale może udałoby się zrobić coś na kształt "panoramy" i skleić np kadr z czterech fotek, wiem ze to upierdliwe ale efekt mógłby być piorunujący

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Krzywo w niektórych wypadkach. Np fotka bidetu z obciętym tymże. Jednak baterie poczyściłbym na błysk. Niektóre kadry , jak mikrofala czy brudny (sic!) kran , wolałbym centralnie a nie z boku. Wiem , że są pewne ograniczenia przestrzenne ale można np. wejście do kuchni z bliska zrobić bo to jest zbyt ogólnikowe i niepotrzebnie tak szerokie. Jeśli robisz bidet czy umywalkę to tylko ją staraj się sfotografować - bez innych akcesoriów - albo ostrością wysuń to na pierwszy plan. Tak jakoś to widzę i wiem , że łatwo tak gadać
    IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kurka, no i tak to jest jak się amator weźmie za robienie zdjęć które mają być profesjonalne, a jeszcze do tego nie ma odpowiednich akcesoriów...

Jacek2004
    - nad krzywiznami spróbuję zapanować i ustawić aparat prostopadle do ścian - powinno pomóc... mam nadzieję...
    - co do ultra szerokiego kąta to oczywiście jestem ograniczony sprzętem - może spróbuję coś wykombinować z tą panoramą - baaardzo dobry pomysł - dzięki!
    - stałe światło dodatkowe - również brak sprzętu, nie mam jeszcze lampy gdzie palnik mógłbym odwrócić, więc wolę już robić zdjęcia bez lampy

Idę coś poczytać jak robić zdjęcia pomieszczeń bez krzywych ścian bo mnie zaraz szlag trafi, jak jeszcze raz popatrzę na te krzywizny...

Yello_35 - OK - wejście będzie bliżej, co do brudnych elementów, to tak jak wspomniałem mieszkanie nie było jeszcze przygotowane i będzie dopiero w tym tygodniu.

Bardzo dziękuję za cenne wskazówki!
    blady