Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: portfolio - architektura wnętrz FINAŁ [str 2]

jacek2004
    Gość
    blady krzywizny można łatwo poprawić w PSie. Dodatkowe oświetlenie to może być np zwykła zarówka z oprawką na długim kablu lub lampka biurkowa. Nawet niewielką żarówką(ami) możesz dodać ciekawe efekty świetlne. Nawet biały karton lub styropian jako ekrany mogą się przydać.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Też myślałem o PS i chyba trzeba będzie się niestety przeprosić z oprogramowaniem - jak ja nie lubię dłubania przy zdjeciach.... Mi sprawiło dużą trudność zrobienie zdjęcie tak, żeby wszystkie proste płaszczyzny nie załamywały się pod jakimś kątem.

Naszczęście mam jeszcze jakieś pomoce naukowe do PS, z gazetki PSD - naprawdę nie trzeba się znać na PS, żeby powtórzyć działania za nauczycielką z tutoriala... a z tego co myślę to temat będzie dotyczył poprawiania perspektywy więc coś można będzie zastosować, bo jakąś lekcję już widziałem traktującą o prostowaniu "walących się budynków" na siebie

Awatar bernardo
    Mieszka w
    WPR
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Czołem,
    Robiąc zdjęcia, powiedzmy to wnętrzarskie, a zwłaszcza w celu umieszczenia ich w porfolio architekta musisz podejść do tematu jak fotograf - architekt. Przeanalizować trzeba co w danym wnętrzu jest najważniesze patrząc oczami projektanta w danej chwili (zarys ogólny mieszkania, detal, zasada kompozycji, kolorystyka, faktura, idea). Pokazać trzeba pomysł i klimat panujący w całości i danym wnętrzu na którym zależało projektantowi.
    I tak robiąc fotkę zapraszającą do kuchni nie wolno ucinać bardzo ważnego elementu jakim są drzwi wejściowe które stanowią integralną przeponę i nadają kolorem i fakturą klimat w odniesieniu zarówno do tego pomieszczenia jak i całości (a we wnętrzach jest to cholernie ważne). Pokaż przejście między pomieszczeniami zawierając jak najszerzej te pomieszczenia. Zapewne w mieszkaniu nie brakuje autorskich detali protektowych - na nich się skup. Są najważniesze w dokonaniach każdego architekta. Zapytaj autora, napewno podpowie Ci na co warto zwrócić uwagę.
    Robiąc sesję projektowanego mieszkania trzeba pokazać cały zamysł projektowy, każde pomieszczenie mimo że stanowi indywidualny charakter w uzupełnieniu do całości określa generalny klimat, ideę, zasadę. Nie pomiń części wejściowej, która jest wizytówką każdego mieszkania.
    Napewno powinieneś robiąc zdjęcia wpierw pokazywać całość pomieszczenia, układ architektoniczny pomieszczeń, a potem skupić się na najlepszych detalach, ujęciach - ale nie jak do katalogu firmy "krany i wanny". Pokaż perełki, pokaż inność, oryginalność.
    Pokaż światło. Wnętrza kochają światło. Światło, kolor, materiał, faktura - to podstawa.
    Rób zdjęcia z niższego horyzontu, zawsze lepiej dla wnętrz jest "pokazać" że wnętrze jest przestronne i że oddycha. Do tematu trzeba podejść z pomysłem i będąc przygotowanym meytorycznie.
    Dużo by było mi pisać o tym...., polecam Ci na szybko wlot do porządnej gazeciarni i szybkie przekartkowanie prasy z tej branży. Szybko zobaczysz o co chodzi.
    I tak ogólnie i na początek by było na tyle...
    pzdr
    architektura dotyka poezji ... czasami

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Yello_35
    Jeśli robisz bidet czy umywalkę to tylko ją staraj się sfotografować - bez innych akcesoriów - albo ostrością wysuń to na pierwszy plan.
    Chyba nie zgodzę się z tym, żeby ograniczać się tylko do ceramiki i ją jakoś wyjątkowo eksponować - bo to nie będzie katalog, tychże elementów. Chociaż zauważyłem, że sam mam ciągoty do wydzielania elemntów z otoczenia... Nad tym też muszę popracować...

barnardo -- widzę że jednocześnie niemal zaczeliśmy pisać --

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bernardo
    I tak robiąc fotkę zapraszającą do kuchni nie wolno ucinać bardzo ważnego elementu jakim są drzwi wejściowe które stanowią integralną przeponę i nadają kolorem i fakturą klimat w odniesieniu zarówno do tego pomieszczenia jak i całości (a we wnętrzach jest to cholernie ważne).
    Jakbyś był bernardo przy robieniu zdjęć Koleżanka architekt - az niemalże sama nakazała zrobienie zdjęć tych drzwi - jest z nich bardzo dumna. Niestety tam gdzie jest ich więcej, ja też się w nich odbijałem więc nie mogłem ich zamieścić

Rób zdjęcia z niższego horyzontu, zawsze lepiej dla wnętrz jest "pokazać" że wnętrze jest przestronne i że oddycha. Do tematu trzeba podejść z pomysłem i będąc przygotowanym meytorycznie.[...]I tak ogólnie i na początek by było na tyle...
    Robiłem ujęcia z dołu, ale pani architekt, zarzuciła mi nie właściwe podejście do tematu, więc chyba jednak wrócę do pierwotnego pomysłu i będę forsował swoją wizję artystyczną na to mieszkanie. Oczywiście z uwzględnieniem wizji autorki wnętrz. Bernardo czy Ty nie jesteś przypadkiem architektem (Twoja sygnaturka!? hmmm...) ? Masz podejście do tematu jakby trochę od strony projektanta-architekta coś mi się wydaje - bo w jednym poście tyle celnych uwag - pełen szacunek dla kolegi....
    pozdrowionka

Awatar bernardo
    Mieszka w
    WPR
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Bernardo czy Ty nie jesteś przypadkiem architektem (Twoja sygnaturka!? hmmm...) ? Masz podejście do tematu jakby trochę od strony projektanta-architekta coś mi się wydaje....
    zgadłeś, jestem architektem
    pozdrawiam
    architektura dotyka poezji ... czasami

Awatar Luna
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Wnętrza...mniam, mniam - smakowity temat
    Postaram sie oceniać jako konsument, choć pewnie nie uniknę czegoś co nazywamy "zboczeniem zawodowym" (zeby nie bawić się w zgadywanki od razu się przyznam: artysta plastyk, projektant, designer)

A teraz do dzieła:
    O krzywych linach już pisali ( osobiście czasem by zniwelować efekt zbiegów celowo robię zdjecia pod różnymi kątami - są może wtedy bardziej artystyczne i dynamiczne choc nie wszyscy je lubią)
    Rozumiem że są to tylko wglądówki - bo albo ja mam coś z soczewkami albo są nieostre. Balans bieli gdzie niegdzie też mam wrażenie można poprawić.
    1. Super - choć jak tak symetrycznie to może dodać oddechu u góry.
    2. Powiało pustką - czasem warto zadziałać na wyobraźnię i wrzucić coś w rodzaju martwej - nie na darmo w sklepach nie pokazjue sie gołych mebli- to jakoś działa. Oczywiście tu by nie pasowało wywalenie całej galanterii ale jakiś akcent kolorystyczny by mi się przydał...nie wiem, może jakieś jabłko obierane (skórka wijąca sie po blacie) i nóż....taki mały artystyczny zabieg.
    3. Może warto było pokazać jak swiecą te lamki. Warto obciąć te "śmieci po lewej - zakłucają czystość form graficznych.
    4. Niby OK , ale coś mi się nie podoba....moze wykadrowac je w poziomie, ciemna plama szafki nic nie wnosi a trochę przytłacza - mniejszy fragment w zupełności by wystarczył.
    5.OK
    6.Obetnij te 5mm od góry
    7. Pokazałbym trochę wiecej dołu kosztem góry.
    8. Zamknij klapę na sedesie
    9/10. Fajne...no może weszła ci trochę w kadr ta umywalka...widziałabym tu recznik przezucony przez wannę....a moze nawet ze 2 świece postawione na brzegu...( tzw.martwa natura)
    11. interesujący design - zrób pare zbliżeń
    12. parę zbliżeń detali -potraktowane w sposób może lekko abstrakcyjny, lekko artystyczny - mogą być ciekawym ozdobnikiem do portfolia twojej kolezanki.
    13. Uciełabym jeszcze umywalkę ( o jakiś 1 mm) ale też górę - jak ciać to ciąć.
    14. jak najbardziej poprawne - ale sprawdz tylko czy nie da sie wyciągnąć kontrastem i jasnością.

Ocena jak najbardziej subiektywna , ale może do czegos ci sie przyda...

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Luna
    8. Zamknij klapę na sedesie
    No, wiesz co!? To ja chciałem zachęcić do skorzystania z sedesu, a Ty chcesz mi zamykać klapę na nim!? (to chyba bardzo kobieca uwaga, a nie designerska... )

Pozostałe uwagi artystyczne przyjęte do wiadomości i a jakże przydadzą się - coś z martwej natury ma być zorganizowane na jutrzejszą sesję przez koleżankę architekt. Bardzo podoba mi się pomysł ze świeczkami (tylko żebym nie zapomniał zabrać ze sobą...)

Niesłychanie dużo informacji dostałem do wykorzystania - teraz tylko przenosić wszystkie sugestie na zdjęcia - kurka wodna - byleby sprostać - taka odpowidzialność...

pozdrowionka

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Biorąc pod uwagę wszystkie rady - za które WIELKIE DZIĘKI - chciałbym zaprezentować efekt finalny prac fotograficznych nad wizualizacją pomieszczeń. Kilka uwag z mojej strony:
    - wszelkie klapy od sedesów zostały zamknięte
    - dodatkowe światło było zbyt słabe i tak naprawdę, nie zdało niestety egzaminu
    - zapomniałem zrobić zdjęcia do panoram
    - projektantka wnętrz nie wyraziła zgody na focenie pustych pokoi
    - zgodnie z sugestią bernardo zapytałem się autorki wnętrz na co zwrócić uwagę i dostałem do kilku zdjęć konkretne zlecenie jak ma wyglądać kadr
    - starałem się, żeby zdjęcia były bardziej cukierkowate i łatwiejsze w odbiorze

Kilka pytań: czy udało mi się pokazać przestrzeń mieszkania? chcielibyście zamieszkać w takim mieszkaniu? czy zdjęcia są uniwersalne w odbiorze?
    1: widok na korytarz między pokojami

2: lustro w korytarzu

3: drzwi w przedpokoju

4: garderoba

5: szafa wnękowa

6: toaleta nr 1

7: kabina prysznicowa

8: toaleta nr 2

9: zlew i lustro nr 2

10: wanna

11: widok na kuchnię

12: kuchnia

13: zabudowa mikrofali

14: zlew w kuchni

pozdrowionka
    blady

jacek2004
    Gość
    Dużo lepiej niż pierwsza seria. Naprawdę są fajne.