Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Reaktywacja - My Love is Like A Red Red Rose

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Jeronimo,
    Róża kroplista. Moja ocena - może być, na pewno warta zaprezentowania.
    Zdjęcie w sposob dość wyszukany (światło i kropelki) oddaje urodę kwiatu. Czerwień jest dojmująca, a światło rozszczepia kolor na wiele odcieni. Światło padające z lewej ożywia centralne płatki blaskiem i jednocześnie prześwietla ich aksamitną miekkość (aby być w pełni obiektywnym, trzeba powiedzieć, że trochę je także przepala) oraz delikatnie ślizga się po górnych krawedziach płatkow nadając im atrakcyjną plastykę. Także wydobywa fakturę płatków. Kropelki dają refleksy skrzące się zalotnie na zwojach płatków. Po bliższym przypatrzeniu sie można zauważyć nierównomierny rozkład i różnice w wielkości kropelek, ale tę uwagę można oddalić do katedr nauk ścisłych.
    Ujęcie górno boczne dobrze pokazuje zwojność płatków i ich namiętne rozchylenie.
    Dla mnie pewną niedoskonałością jest nadmierne "zejście" płatków w dół kadru, co tworzy pewną drobną nierównowagę w pionie i nie pozwala w pełni domyślić się, zarysować w wyobraźni kształt kielicha. No i w moich oczach nie pozwala to na pozostawienie zbyt dużego pasa czerni na górze.

Czerwony kolor róż jest wielkim wyzwaniem dla systemu balansu bieli każdego aparatu. Tutaj widać takie lekuchne przesycenie, które troszeczkę ujęło subtelnoiści fakturze płatków, mowiąc obrazowo czerwony kolor zabił drobne szczegóły.
    Przy okazji powiem, ze nie gustuję w czarnych tłach dla kwiatów, no ale nadrzedną własnością tła jednobarwnego jest "uspokojenie" kadru w obszarze poza kwiatem, czyli zlikwidowanie tzw. "bałaganu w kadrze"
    Pomimo tych uwag, mogę powiedzieć, że zdjęcie jest dobre (jak na mój gust) i wypracowane.
    Pzdr. TJ

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    hehe swietny opis mam nadzieje ze moge Cie kiedys zacytowac

BTW swiatlo padalo z lewej strony od okna (nie uzywalem nic sztucznego)
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

excel
    Gość
    abc

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez excel
    Czy to wielkie wyzwanie?
    no z uwagi na brak czasu na cokolwiek to bardzo duze wyzwanie :P

BTW w sprawie mojego kwiatka to mozna tu pisac My Love is Like A Red Red Rose bo zaraz autor tego watku sie zdenerwuje....
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

excel
    Gość
    abc

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    hehe wydzielilem
    ale mam radoche dawno tego nie robilem
    pozdrowionka

P.S.
    Jakby ktos nie wiedzial o jaka fotke chodzi to odsylam
    My Love is Like A Red Red Rose

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Ładny kwiatek, ładnie ujęty, światełko choć pewno zastane, ale ulożyło się bardzo fajnie.
    Miłe dla oka.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280