Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: The Solution

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dlaczego nie EVF? EVF to bardzo fajny gadzet, przy zastosowaniu wysokiej jakości LCD na którym coś będzie widać, to zawsze dodatkowa funkcjonalność dla aparatu.

Nie wiem dlaczego Raster tak lobbujesz przeciwko EVF.

Dlaczego lgrabun piszesz, że E-xx to średnia półka? Wydawało mi się, że średnia półka w lustrzankach to e-300/500. Natomiast E-xx to oddzielna klasa, jak R1 czy Samsung 815.

Też jestem bardzo ciekawy co Olympus wprowadzi.
    Dziwne by było, gdyby Olympus pomimo zapowiadanej koncentracji działań w segmencie lustrzanek, wprowadził coś, co nie byłoby do końca lustrzanką cyfrową. Ale polityka firmy zawsze może ulec zmianie więc można wszystkiego się spodziewać.

blady

na EVF nie ustawisz focusa... ma opóźnienia... ogólnie to (dla mnie oczywiście) syfix pierwsza klasa... Miałem F717 z EVF, miałem też Olka 750 z EVF i EVF mówię zdecydowane NIE. No... chyba, że bedzie jakiś kosmicznie wypasiony i nie będzie miał wad dotychczasowych znanych mi EVF...

ufff... ale tego EVF...

Generalnie lustrzanka marzyła mi się między innymi własnie ze względu na to, że nie ma EVF ::

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    a mi się marzy się lustrzanka z odchylanem EVF, bez wad dla EVF o których wspomniałeś Raster, i jeszcze dodatkowo z normalnym wizjerem, większym niż w e-500

dzisiaj w studio foto u mnie w agencji zaglądałem do takiej kodakowskiej lustrzałki z FF. Dżizas!!! ale miała gigantyczny celownik!!! Jezusie... aż mi przykro było zajrzeć potem do mojego E500 (a akurat go na szyi miałem)

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Raster, niestety, nowy e-jakiśnumer musi mieć większą patrzałkę.
    Nie zmienia to mojego położenia, ale zawsze będzie to jakaś opcja. Dobrze, że w E-500 punkt łapania AF miga na czerwono, bo tak to już całkiem by nie było wiadomo na czym ostrzy

kurde nie wiem czy większa patrzałka przy matrycy o tym rozmiarze jest możliwa...

podobno jedynie szklany pryzmat może ja nieco powiększyć ale nie znam się więc tylko powtarzam co usłyszałem gdzieś kiedyś.

Ja po wieczorze prób i błędów (i wypaczeń hehe) wreszcie ustawiłem odpowiednio dioptrie celownika i już teraz mogę ostrzyć ręcznie obiektywem od zenka. Ale przed ustawieniem dioptrii należało o tym zapomnieć. A wydawało mi się, że mam dobrze te zakichane dioptrie ustawione - aż do momentu kiedy zobaczyłem fotki na ekranie

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Oczywiście, że większa patrzałka jest możliwa - patrz E-1

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez RasteR
    kurde nie wiem czy większa patrzałka przy matrycy o tym rozmiarze jest możliwa...

podobno jedynie szklany pryzmat może ja nieco powiększyć ale nie znam się więc tylko powtarzam co usłyszałem gdzieś kiedyś.
    Wizjer powiększa to co widzisz przez obiektyw, a nie to co widzi matryca
    Przez E-1 nie patrzyłem, więc przynajmniej na razie mistrzowski wizjer to ten od 7D A co do EVF, to mam podobne zdanie jak RasteR - miałem to coś już kiedyś i nie chciałbym tego znowu zobaczyć w moim aparacie. Wprawdzie od tamtego czasu EVFki i tak się sporo poprawiły (FZ20 na przykład powiększa obraz przy manualnym ostrzeniu), ale dalej to nie jest to co optyczny wizjer - osobiście jestem w stanie zrezygnować z OIS dla niego Na szczęście ja przesiadłem się na 500kę z Zenita TTL, który nie dość, że ma tak samo mały wizjer, to jeszcze pokrywa tylko 60% kadru, więc dla mnie nie jest tak uciążliwy - ostrzyć w MF się da całkiem całkiem
    Poza tym "problem" Solution mnie nie dotyczy - po zakupie E-500 mam "spokój" z zakupami aparatów na następnych wiele wiele lat ...

Pozdr.
    Robert
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    1. ciekawe czym tym razem zaskoczą puszczając swoje "solution", mam nadzieję że nie będzie EVF, bo to wizjerek pokazujący czas przeszły. nie traficie idealnie w moment używając EVF, no chyba że fuksem. też miałem 2 maszyny z EVF i wystarczająco naoglądałem się "przeszłości".

2. nie wiem czy OLKA stać na niewypuszczenie następcy E-1 w 2006 roku. po kiego grzyba te wszystkie zajebiste i jasne obiektywy, skoro zawodowiec nie zaakceptuje szumów generowanych przez obecne maszyny.

nie jestem fanem marki C, ale przypadkiem obejrzałem kilka fotek full size z konferencji robionych staruszkiem 10d - szum o działkę niższy niż ten z E-1 (ale za to ostrość nieco gorsza w odniesieniu do E-1, w narożnikach jatka...). na nośniku były też fotki z 1d mkII - tych już nie będę komentował bo by się nam smutno zrobiło.

nowy sprzęt powinien mieć - bez łaski - 8 MPIX a do tego niemal czyste ISO 800 i dobre ISO 1600, bez tego te wszystkie obiektywy F:2.0 można sobie... na ścianie powiesić, o ile kogoś stać na taką strzelbę.

RobertW3D:

cyfra to nie analog, którego można katować wiele lat, kolejny model kupisz szybciej, niż myślisz... 2-3 latka max.

Mieszka w
    Proszowice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Plotki wskazują na to, że jednak EVF http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=16486210
    Olympus E-1 14-45, 40-150, FL-50