Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: OM system

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Czy ktoś miał do czynienia z rękodziełem wykonanym przez tego majsterklepkę? Jaka jest jakość tych przejściówek? I czy różnią się czymś istotnym od oryginału?
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Awatar Moog
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    sam sie nad tym zastanawiam ale doszedłem do wniosku że wolę dać 40zł-50zł więcej i mieć pewność co do jego jakości i współpracy z OM

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Wielu z nas, nie wyłączając mnie, ma adapter 4/3 - > M42 i nikt nie narzeka BTW: chce ktoś może kupić mój? Inne polecają sobie ludzie na dpreview wiec musi być OK...
    Pozdrawiam,
    Piotr.

Awatar Moog
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Chcąc zwiększyć swoją wiedzę na temat szkieł OM, przetłumaczyłem bardzo lakonicznie tekst z Anglojęzycznej strony. Zapodam tez tutaj a nóż sie komuś przyda

E.ZUIKO
    F.ZUIKO
    G.ZUIKO
    H.ZUIKO
    I.ZUIKO
    J.ZUIKO
    L.ZUIKO
    ZUIKO MC
    ZUIKO
    S ZUIKO

Literki poprzedające Zuiko na obiektywie (oprócz S) wskazują ilość elementów w soczewkach, przez jego pozycję w alfabecie 5,6,7,8,9,10 albo 12. Jako jedyny L.Zuiko miało 12 elementów 18mm 3.5 był to prototyp i nie został nigdy wprowadzony do masowej produkcji - ostateczna wersja ma 11 elementów.

Nadeszła pora gdy pojedyńcze powłoki (Single Coating) miały zostać zastąpione wersjami z powłokami Multi Coating (MC) i właśnie te słowo zostało dodane na obiektywie po nazwie ZUIKO. Pierwsze obiektywy MC nie były nigdy pokrywane pojedyńczo 18mm/F3.5, 21mm/F2, 24mm/F2, 28mm/F2 and 35mm/F2. Dosc dziwnym faktem było... że te szkła pojawiły się we wczesnych spisach soczewek z poprzedającymi znakami,ale zaczeto je produkowac pod inskrypcja MC.

Fisheye, Shift, Zoom oraz Macro nigdy nie miały poprzedających słowo Zuiko liter.

Szkła Zuiko z inskrypcją S trafiały do odbiorców z mniej zasobnymi portfelami, była to wersja niskobudżetowa 28-48mm/F4, 35-70mm/F3.5~4.5, 35-70mm/F3.5~4.8, 35-70mm/F4, 70-210mm/F4.5~5.6 and 100-200mm/F5.

Słowo Zuiko nie tylko pojawiło się w Systemi OM, wszystkie soczewki zaprojektowane przez Olympusa do 1980 roku nosiły tą nazwę.

---------------------------

AUTO-FISHEYE
    AUTO-W
    AUTO-S
    AUTO-T
    SHIFT
    MACRO
    AUTO-MACRO
    AUTO-ZOOM

Wyżej zamieszczone nazwy należą do następujących typów obiektyów:
    Fisheye Lens, Wide Angle Lens, Standard Lens, Telephoto Lens,
    Shift Lens, Manual Macro Lens, Auto Macro Lens or Zoom Lens, respectively

"AUTO" - oznacza iż soczewka ma możliwość automatycznego ustawiania przysłony,
    dodatki - W (oznacza Wide - szerokokątny) - S (Standart) oraz -T(Tele)

--------

Single Coating (SC) vs. Multi Coating (MC)

Określenie który obiektyw jest SC a który MC może być trudne. Na obceność MC w soczewkach może wskazywać przedni pierścionek jest jedno ale... mógł on zostać zastąpiony podczas napraw, albo czyszczenia. Nieobceność napisu MC również nic nie znaczy, gdyż w pewnym momencie Olympus zdecydował się, iż było zbyt dużo szumu w około MC, a i tak wszystkie nowe soczewki miały MC więc usuneli dwie te cechy.
    X.Zuiko też nie udowadania niczego... Szerokie kąty np. 18/3.5 zostały zaprojektowane z MC od początku z opisem poprostu Zuiko.

Faktem jest że to iż soczewka posiada "Srebrny nos" nie ma nic wspólnego z warstwami. Chociaż stopniowa zamiana srebrnego pierścionka na czarny, we wszystkich szkłach Zuiko, było mniej więcej
    jednocześnie z zamieniem pojedyńczych wart na wielowarstwowe MC. Wczesne wersje obiektywów z MS (Szerokie kąty) miały MC chociaż miały srebrne nochale

Często zostaje wspomniany również kolor odbicia soczewek. Soczewki MC przypuszczalnie mają zielonkawe odicia. Proszę spojrzeć na zdjęcie dane na dole, skanowane było z The OM System Lens Handbook, edition
    October 1984, w tym czasie większość jak nie wszystkie soczewki były MC. Wszystkie kolory zostały zaprezentowane, i żadne z nich nie jest identyczne.

Czy to znaczy że soczewki z SC były słabe? Z całą pewnością NIE! Wszystkie soczewki Zuiko mają zagwarantowaną rewelacyjną jakość. Wiec jeśli nie masz MC użyj poprostu tzw. tulipana który może pomóc więcej niż nawet najlepsza warstwa.

Mieszka w
    Ennis/Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Wszyscy chyba znają Wrotniaka a nikt go tutaj nie przywolał. Jego artykuł na temat 4/3 -> OM http://www.wrotniak.net/photo/oly-e/omz.html jest o tyle ciekawy, że zawiera bardzo interesujące odnośniki:
    1. szegółowy test z przykladami różnych szkieł OM zapiętymi do E-1 http://www.biofos.com/cornucop/omz_e1.html oraz
    2. obszerny opis bodajrze wszystkich szkiel OM: http://www.mir.com.my/rb/photography...tmls/index.htm i tu http://members.aol.com/olympusom/lenstests/default.htm
    Pozdrawiam,
    Piotr.