Jak dla mnie jeżeli już, to liczy się tylko filtr PL, natomiast UV pełni głównie rolę ochronną. W czasach RAW i PS-a rola filtrów jest już drugorzędna i lepiej pieniądze przeznaczyć na coś innego.
Jak dla mnie jeżeli już, to liczy się tylko filtr PL, natomiast UV pełni głównie rolę ochronną. W czasach RAW i PS-a rola filtrów jest już drugorzędna i lepiej pieniądze przeznaczyć na coś innego.
Olympus E-500, E1, 5060, Zuiko Digital 14-45mm, 14-54mm, 40-150mm, ED 50mm f/2 Macro, 11-22mm F2.8-3.5, fl36, filtry itd.
Np na samego PS'a ...Zamieszczone przez MaBri
![]()
Generalnie wszystko to co się tyczy efektów wizualnych / kolorystycznych można zrobić w PSie, ale wszystko co jest związane z rejestracją światła wolę zrobić za pomocą filtrów. Dlatego chcę mieć "szklanego" polara i połówkę a filtry to już raczej w PSie ...
Pozdr.
R.
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
Tylko się nie turlać ze śmiech proszę. Jak nie mogłem wyczyscic swojej HOYi to kapnąłem na nią kilka kropel ludwika do naczyń i wilgotną chusteczką higieniczną wyczyściłem do sucha z obu stron( zmieniając husteczki) czystrzy nie był nawet jak wyjeżdżał z fabryki !!!!
A jak i to nie pomoże, to pozostaje jeszcze ACE - najlepiej cytrynowy![]()
![]()
![]()
Olympus E-500, E1, 5060, Zuiko Digital 14-45mm, 14-54mm, 40-150mm, ED 50mm f/2 Macro, 11-22mm F2.8-3.5, fl36, filtry itd.
EEEeeee ACE sie nie nada , wybieli pierscień i kolory na zdjeciu.