może jeszcze nie jasno,byle jaki filtr służy mi tylko jako dodatkowy dekiel
Do fotografowania nie widzę sensu używania filtrów poza polarem i połówką do krajobrazu,oraz UV w górach.
może jeszcze nie jasno,byle jaki filtr służy mi tylko jako dodatkowy dekiel
Do fotografowania nie widzę sensu używania filtrów poza polarem i połówką do krajobrazu,oraz UV w górach.
E300+14-45+40-150+50/2Macro,Canon FD system
rozumiem, dzięki za wyklarowanie.
abc
Filty Hoya SHMC są dobre optycznie ale przez swoją porowatość kiepsko się czyszczą, choć chuchnięcie i microfibra daje radę. Marumi i B+W są pod tym względem lepsze.
A fitry szare do wydłużania ekspozycji i Zeiss Softar I/II i/lub jego klony? Ja bym jeszcze te dorzucił do Twojej listyZamieszczone przez szwedowski
![]()
Pozdrawiam,
Piotr.
Właśnie kupiłem ufałkę Hoya HMC Super za 110 zł. Na razie jedną, założyłem ją do 14-45. Długiego będę raczej rzadko używał, więc w czasie focenia będę po prostu uważał. A w razie kiepskiej aury przekręcę filterek z krótkiego. Skoro mówicie, że Hoya źle się czyści, to jak to najlepiej robić? Może ktoś ma doświadczenia z czyszczeniem takiego filtra i się nimi podzieli?
Ja po prostu chuchałem i polerowałęm chusteczką. Bardzo dobre są te do czyszczenia okularów i dobrej jakości bawełna. Ale to i tak się średnio sprawdzało - w zapylonym środowisku mógłbym to robić bez końca, bo pyłki i brud po prostu się rozmazują po powierzchni filtraDlatego teraz na pewno nie kupię Hoya'i tylko właśnie B+W - mam nadzieję, że pod tym względem będzie lepszy.
Pozdr.
R.
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....
RobertW3D bo przed czyszczeniem filtra pyłki należy zdmuchnąć grucha, ewentualnie jak są upierdliwe to pędzelkiem, potem poprawić gruchą i dopiero wtedy chuch i microfibra.
Jeśli nie zdmuchniesz pyłków to mogą one porysować powierzchnię w czasie pocierania ściereczką.
A w zasadzie to scierką trzeba przecierać filtr jedynie jak się zachlapie np w deszczu, lub jak ktoś wsadzi paluch w obiektyw![]()
Zazwyczaj wystarcza zdmuchanie paprochów gruchą.
Ale też już chyba nie kupię Hoyi SHMC jeśli inne będą w podobnej cenie
A przy okazji, na pewno filtry efektowe (typu połówki) bedę kupował w systemie Cokin. Ale mam wątpliwości co do CPL marki Cokin, czy miał ktoś z nimi styczność i może porównać CPL Cokin do W+B, Hoya czy Marumi?
Mam B+W jedno chuchnięcie dwa ruchy i lśni. Naprawdę świetny filtr.Zamieszczone przez RobertW3D
było sobie życie
Ja się zastanawiam nad tym Cokinem .... z efektowych czsami będę potrzebował tylko połówkę, polara i bardzo rzadko spot'a / mgłę (aczkolwiek prawdopodobnie zrezygnuję z niego na rzecz obróbki w czymś a'la PS ...Zamieszczone przez jacek2004
A dla tych 2 filtrów kupowanie ramki i bieganie z czymś takim przyczepionym do obiektywu (da się to w ogóle szybko odręcić i schować w razie potrzeby?) to mi się za bardzo nie uśmiecha ... Jak w ogóle wygląda mocowanie filtrów wewnatrz ramki - trzeba bardzo uważać żeby nie wypadły ?
Jeżeli ktoś ma ten system z filtrami o których wspomniałem, to bardzo bym prosił o podzielenia się wrażeniami zarówno z użytkowania jak i z efektów. Bo jak dla mnie to on bardziej wygląda na świetny system do studia, gdzie ma się czas na wszystko niż dla podróżnika, który jest zawsze w biegu i coś zmienia.
Z góry bardzo dziękuję.
Pozdr.
R.
Pozdrawiam, Robert
Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
... a jest ... żółta łódź podwodna ....