Strona 47 z 51 PierwszyPierwszy ... 374546474849 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 461 do 470 z 503

Wątek: Olympus Zuiko Digital 40-150mm w akcji - praca zbiorowa

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Za niedlugo wam wstawie nowe fotki wykonane tym zacnym obiektywem, jak wiadomo ostatnio jest zimno a ten obiektyw chodzil jakby mial SWD w pupie... naprawde nie wiem jak wam ale mi sie wydawalo ze nawet szybciej chodzil niz zawsze.

Jest duuzo duuuzo ostrzejszy od mojego 14-42, widze duzo roznic miedzy 14-42 a 40-150 pomijajac ogniskowa oczywiscie. W ogole nie widze abberacji.

Tak jak mowilem za niedlugo wstawie jakies fotki.
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

| OlyJedi Awatar bartek86
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Co robie nie tak, a może wszystko jest ok a ja jestem przedrażliwiony? E520 + 40-150, ustawienia ostrości, nasycenia i kontrastu jak pamiętam na +1. Obszar AF na środku. Oddalony od kaczki byłem jakieś 3 metry i wydaje mi sie że nie jest ostra po zbliżeniu. Może te ustawienia przy max zbliżeniu trzeba na +2 ustawić?
    e520 + 14-42 + 40-150
    Mój wątek -> http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=71233

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    A wiec, tak jak obiecalem sa zdjecia, kaczki tez sa

portrecik:
    http://farm5.static.flickr.com/4036/...269d0839_b.jpg

Kaczuchy:

http://farm5.static.flickr.com/4062/...11b163a5_b.jpg
    Cezary Pawlików

Siła reputacji
    47
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bartek86 Zobacz posta
    Co robie nie tak, a może wszystko jest ok a ja jestem przedrażliwiony? E520 + 40-150, ustawienia ostrości, nasycenia i kontrastu jak pamiętam na +1. Obszar AF na środku. Oddalony od kaczki byłem jakieś 3 metry i wydaje mi sie że nie jest ostra po zbliżeniu. Może te ustawienia przy max zbliżeniu trzeba na +2 ustawić?
    Mnie się wydaje, że na pierwszym planie jest ostra jak żyleta; ta z tyłu owszem, ale nie...

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez bartek86 Zobacz posta
    Masz przepały na śniegu drogi kolego
    wg mnie ostrość ok, natomiast warto ustawić kontrast na 0 i kompensację ekspozycji na -0,3 lub -0,7 (minus). Programowo wyciągnąć cienie i wtedy uwydatnisz fakturę piór na szyi ptaka.
    Warto robić w RAW-ach
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    bartek... kaczka jest ostra jak żyleta, a raczej jej dziób... skrzydła już mniej ale to już jest głębia ostrości, jak chcesz mieć ostre wszystko ustaw przesłonę na f16... natomiast dla mnie jest nawet za ostre, widać obwódki od wyostrzania - to jest moja i tylko moja subiektywna ocena. Ważne, by Tobie się podobały. Ja zmniejszyłem wyostrzanie bo nie znoszę obwódek. Sprawdź jeszcze ustawienie swojego monitora, bo jeśli dla Ciebie nie jest to ostre, muszą być inne powody, napewno nie zdjęcie.
    Ciągle poszukuję...

| OlyJedi Awatar bartek86
    Mieszka w
    Pruszków
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Aha dzięki, no może troszke za jasne bo na +1 ustawione miałem a w takim słońcu jak dziś mało co widać na ekranie aparatu. Zawsze można przyciemnić a foto dałem prosto z puszki, tylko je zmniejszyłem i raz wyostrzyłem w infanview bo po zmniejszeniu powinno sie.
    Czyli jest wszytko ok i moge jechać na narty, pozdro
    e520 + 14-42 + 40-150
    Mój wątek -> http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=71233

| OlyJedi Awatar ektomek
    Mieszka w
    Bolesławiec
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria
    Śnieg i duże kontrasty zapewne należy do tych trudniejszych tematów fotograficznych a zatem proponuję jednak "liznąć" zagadnienia przed wyjazdem. Na temat "fotografowania śniegu" znalazłem kilka ciekawych porad. Zapewne najistotniejszą z nich jest ustawienie odpowiedniej ekspozycji i właśnie wbrew pozorom wartości dodatnie ( nawet do +2EV) są najczęściej sugerowane.

| OlyJedi Awatar jozinzbazin
    Mieszka w
    Grodzisk Mazowiecki(okolice)
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Zaraziliście mnie swymi wrażeniami i właśnie wczoraj dotarł do mnie 40-150 jaśniejszy,kupiony od naszego kolegi z forum.Na szybko obmacałem,opstrykałem,obejrzałem i potwierdzam wasze opinie.Lekki,prosty,wygodny,fajnie współpracuje z E3,ostre zdjęcia...
    Jak więcej poszaleję,to zajrzę i podzielę się z Wami czymś więcej.

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nic tylko pogratulowac, czekamy w takim razie na wypociny (a raczej wyfociny).

Milego focenia, Czarek
    Cezary Pawlików