Strona 43 z 51 PierwszyPierwszy ... 334142434445 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 503

Wątek: Olympus Zuiko Digital 40-150mm w akcji - praca zbiorowa

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Jak narazie jeszcze nie wyszedlem na ladna sloneczna pogode z tym szkielkiem ale pstryknolem kilka fotek i stwierdzilem ze JEST WOLNIEJSZY OD 14-42 albo poprostu to zalezy od tego ze w jasnych pomieszczeniach raczej nie mialem okazji go testowac, ale zobaczymy jeszcze, demonem szybkosci to on nie jest, zauwazylem jeszcze ze na 150 sie znacznie pogarsza jakosc obrazu, nie wiem w jakim stopniu i co sie glownie pogarsza, ale jak daje nawet ciut ponizej 150mm to jest juz gitez. Juz od kogos jeszcze przed kupnem tego obiektywu to slyszalem, ale tera sie o tym przekonalem.
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Pogarsza się obraz? Pewnie poruszyłeś.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

| OlyJedi Awatar NightCrawler
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Miałem nowszą wersję, teraz mam starszą wersję i jakoś pogorszenia jakości obrazu na długim końcu nie zauważyłem (może ślepy jestem?).
    ...ciiii - bo cenzura się obudzi...to forum a nie miejsce do rozmów...
    Moje próby i Moja strona
    PAJACYK

| OlyJedi Awatar jackowlew
    Mieszka w
    EPWA
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Też jakoś tego nie widze u siebie.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Nowsza wersja troszkę mydli, w starszej wersji troszkę mydli... właściciel. Z wojska jestem strzelcem wyborowym, kilka lat trenowałem strzelanie, mimo znajomości technik oddechowych i całej tej filozofii o niedrżących rękach na 300mm przy czasie poniżej 1/200 może wyjść nieostre. Takie są prawa fizyki, optyki i anatomii. Czasami wyjdzie zdjęcie przy 1/50, a czasami zwali się fotkę przy 1/300. Poza tym starsza wersja ma ostrość dobrego analogowego szkła, przy ustawieniu aparatu wyostrzanie -1, kontrast-1, nasycenie +1 fotki wychodzą bajka bez żadnych konturów itp. artefaktów, robiąc kitem 14-42 już te kontury widać. Jak zrobisz fotkę przy wyostrzaniu 0 lub +1 na kicie wychodzą obwódki ale patrząc na zdjęcie w całości wydaje się super ostre, starszym 40-150 tych obwódek będzie mniej i można odnieść wrażenie, że jest mniej ostre. Wszystko zależy co kto lubi. Jeszcze jedna rzecz - jeśli się mylę niech ktoś to sprostuje - stary 40-150 ma szklane soczewki, nowy 40-150 ma plastiki. Niestety tworzywo sztuczne nigdy nie da takiej jakości obrazu jak szkło.
    _______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
    I jeszcze jedno, głębia ostrości. robiąc na pełnej dziurze ptaszka na gałęzi z dwóch metrów trafijąc go centralnym punktem w oko ptaszek będzie ostry zato gałązka pięć centymetrów przed nim będzie już rozmyta.
    Ostatnio edytowane przez dargry ; 22.01.10 o 09:40 Powód: Automatyczne scalenie postów
    Ciągle poszukuję...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Moominek
    Siła reputacji
    37
    Moja galeria
    Co do tej jakości stary vs. nowy to mam ciemniejszego kita i muszę potwierdzić: na 40mm jest "żyletka" (jak na kita ), za to na samym końcu mydli ciutkę (źle nie jest ale widać różnicę) - próbowałem na różnych czasach żeby wyeliminować drżące ręce i odległości tak do 50m żeby nie było że powietrze nie przejrzyste. Podobno ze starą wersją jest na odwrót - czyli do ptaszków stary 3,5-4,5 a do portretów nowy 4-5,6...
    "...był umarły, a znów ożył, zaginął, a odnalazł się."

| OlyJedi Awatar Czaroz
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    Ja po pierwszym wypadzie na miasto z 40-150 jestem bardzo zadowolony, mialem coparwda obawy, bo bylo 15 stopni na minusie ale wszystko przetrzymalo. Zato potwierdzilo sie to co na samym poczatku, odrazu jak przyszedl zauwazylem, jak nie ma swiatla, to kreci sie, wierci sie i nie moze zlapac ostrosci, przy tym cos jeszcze glosniej "warczy", jakby mial pretensje ze w ogole go wyciagam ;P. Z 14-42 takiego problemu nie ma, raz/2razy sie zakreci i "pik-pik", ale to raczej mi nie przeszkadza bo 40-150 kupilem z mysla o zuzlu, portretach i ogolnie uzupelnieniu ogniskowych.

Mimo lenistwa tego obiektywu jestem bardzo z niego zadowolony...
    Cezary Pawlików
    Ale nie przejmuj się, ja mam tylko 15 lat...
    e400 + OlympusTrip35 + 14-42 + 40-150

Mieszka w
    EPWA
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Czaroz Zobacz posta
    Mimo lenistwa tego obiektywu jestem bardzo z niego zadowolony...
    Deczko leniwy jest ale jest świetnym uzupełnieniem 42-jki i 300-tki i chwale sobie go.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria
    powiedzmy tak... mamy szczęście, że za 400 zł czy 500 zł możemy dostać średnie tele o świetle 3,5-4,5 i takiej jakości obrazu i wykonaniu. Każde szkło, nawet takie za 5000 będzie miało swoje wady, trzeba je tylko oswoić. Ja biegałem ze swoim w piątek też przy 15 stopniowym mrozie i śmigał jak burza, wyświetlacz już mi zamarzał. Tak samo te "młodsze" 40-150, za cenę dobrego obiadu w knajpie jest porządne szkiełko. Można sobie ponarzekać na jakieś ich wady ale po co? Bierzcie przykład z jackovlewa, zamieszczał fotki, zimno śnieżyca, a Gośc cyka foty. Po to mamy sprzęt. A i wiosna się zbliża... W Warszawie już prawie lato... tylko 23 stopnie... szkoda, że na minusie...
    Pozdrawiam
    Ciągle poszukuję...

Mieszka w
    EPWA
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria
    Jasne na każde szkiełko można narzekać czy za cene obiadu czy za wielką kase.Ja tam nie narzekam biega i szczelam fotki