Ustaw sobie szkiełko na 3.5 popatrz na czasy.
Ustaw na 4.0 popatrz na czasy...
Wyciągnij wnioski jak przeniesie sie to na ogniskową 150mm
A dotego dodaj, to co pisaał marecki - rozmiar i odległośc ostrzenia.
Ustaw sobie szkiełko na 3.5 popatrz na czasy.
Ustaw na 4.0 popatrz na czasy...
Wyciągnij wnioski jak przeniesie sie to na ogniskową 150mm
A dotego dodaj, to co pisaał marecki - rozmiar i odległośc ostrzenia.
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Tak . Jedyna rekompensatą jest to że nowe jest szybsze, ale najlepiej się sprawuje w Dubaju, a nie u nas
/*...................*/
/* ...........................*/
I jeszcze że starsza wersja kręci się na końcu. Dla niektórych to dość ważne.
mente et malleo
Dzięki wielkie za pomoc![]()
a ja mam pytanie czy obiektyw Olympus Zuiko 40-150mm jest do zastosowania w kazdym modelu Olympusa, czy tylko do wybranych?
(w opisie znalezc mozna bowiem notke: "Został zaprojektowany z myślą o aparatach E-400, E410, E-420, E-510, E-520").
Osobiscie mam Olympusa E-330. Powinnie chyba tez sprawnie dzialac, czy ja tu cos zle rozumiem?
dzieki z gory za pomoc!
witajcie,
jestem szczęśliwą posiadaczką Olka E-510i kita ZD 14-42
. Aktualnie przygotowuję się do kupna drugiego szkła. Zastanawiam się nad ZD 40-150 lub ZD 70-300. Który lepszy??? Który polecacie??? Jak widzę ten tanszy czyli ZD 40-150 robi bardzo zacne zdjęcia
ale czy nie powinnam się szarpnąć na 70-300 ???
Będę wdzięczna za wszelkie uwagi
pozdr
Te szkiełka to jakościowo podobna skala natomiast jak weźmiesz 70-300 to nie będziesz mieć pokrycia zakresu od 42 - 70 mm ale za to długo na końcu. Indywidualna sprawa.
mente et malleo
Wybacz ale nie mamy pojęcia jakich ogniskowych potrzebujesz i czy Tobie krótszy wystarczy. Mnie wystarcza, nawet rzadko go zapinam. Warto pamiętać, że im dłuższy obiektyw tym większe problemy będzie stwarzać początkującemu użytkownikowi. Nowszy 40-150 jest malutki, lekki i tani - w tym sensie jest dobrym wyborem bo mało ryzykownym...
Jak się zdecydujesz na 40-150 to czeka Cię kolejny dylemat - stary jaśniejszy czy nowszy...![]()
Większość fotek robię na 50 mm. Polecam starszy model. Na tyle jasny, że większość fotek jest nieporuszona. Jeżeli robisz zdjęcia ptaszków lub interesuje cię paparacci to 300 mm.Pamiętaj, że przy 300 mm (tele jak się patrzy) bierzesz pod uwagę rozrzedzone powietrze, o ile są to dalekie obiekty. Mi osobiście takie fotki się nie podobają, są blade. Jeżeli możesz podejść blisko fotografowanego obiektu 150 mm wystarczy aż nadto. Kolory żywe. Ja dokupiłem sobie do kolekcji szkło 50-200mm, ale ze względu na jasność szkła i najczęściej używam 50mm z jasnością 2.8. Teraz choruję na 50mm F2. Z nowym szkłem dostałem dodatkowe 50mm (150-200), ale rzadko je używam. Zazwyczaj kończę przy 150 mm, zaś najczęściej, jak pisałem, to 50mm. Kiedyś lubiłem robić portrety gdzie wąsko kadrowałem, jednak tylko mi się one podobały. Inni wolą całą postać w kadrze. Przez ten wzgląd 50-100 mm jest wg. mnie najczęściej używane. Zobacz na fajne szkło 30-100 mm F2 - Drogie jak diabli (>5000PLN), seria profesional, no i można z tego względu przypuszczać, że najczęściej w profesjonalnych studiach to te długości się używa. Ja tak sądzę. Jednakże szkła, które wybierasz są podobne cenowo i to od Twoich fotek zależy co będzie dla Ciebie odpowiedniejsze. Można się zastanawiać dlaczego jeszcze nie sprzedałem szkła 40-150mmF3.5-4.5. Dlatego, ponieważ jest rewelacyjne pod względem jakości, wagi, rozdzielczości. Gdy idę w teren, gdzie mam świadomość ekstremalnych warunków nie zabieram najnowszego szkiełka 50-200 ze względu, że jest 6 krotnie droższe od starego. W tym momencie nie muszę się cały czas martwić, że drogie szkiełko ktoś mi podprowadzi, albo się zniszczy. Jakość małego szkiełka (40-150)też jest fantastyczna.
EM5MII i od Olka: 17F1.8 + 45F2.0 + 60F2.8 + 75F1.8 + 7-14F.2.8 + 40-150F2.8 + Voigtlander 25mm F/0.95 (kiedyś EM5 + Panas20F1.7 + Oly12F2.0 + Sigma30F2.
E300+E620+ Samyang8Fish-Eye i 85mmF1.4+ZD35mmF3.5+ZD14-54F2.8-3.5+Sigma50F1.4+ZD50-200F2.8-3.5+FL-50R;C5060WZ
Moje prace fotograficzne można zobaczyć na szwajcaria-kaszubska.pl.