Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: Osłona LCD dla E500

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Hej Robin, Robert i Moog,
    Dobra, naumiejcie mnie jak to zrobić to zamieszczę te zdjęcia, naprawdę warto popatrzeć i porównać. Oba w tych samych warunkach, ze statywu, z pilotem. Oba w trybie "auto" z flashem auto, w pokoju z światłem żarowym. I to mnie trochę przeraża, bo myslałem... no ale może mi wytłumaczycie po co tą żabę sie je Ale może to mój brak umiejętności, albo rzeczywiście obiektyw (oczywiście mówię o E500 - robiłem z 14/45 ale spróbuję jeszcze z 40/150 - innych narazie nie mam).
    czekam na instrukcje
    Pozdrawiam
    Witek
    Pozdrawiam

Awatar Moog
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witeks masz fotki na dysku zmniejsz je do max 1mb i wejdź http://imageshack.us/ wybierz przeglądaj i naciśnij host it. Potem pojawi sie reszta, będziesz wiedział

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Hej Moog,
    wysłałem na tego linka co podałeś (choć nie wiem czy skutecznie) jedno się nazywa C750UZ a drugie E500. C750UZ jest w oryginalnym rozmiarze, jak wyszło z aparatu natomiast E500 musiałem zmniejszać ok. 1,5 razy i trochę cudowałem w FotoDraw. Narazie jeszcze sam nie wiem jakie tego będą efekty, bo nigdy nie korzystałem z tej strony (czy rejestrować się trzeba przed wysłaniem, czy to nie jest konieczne?).
    Jak się okaże że zdjęcia tam sam to podam pliki z wszystkimi danymi).
    pozdrawiam
    Witek
    Pozdrawiam

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Ale tu biadolenia na temat ostrości zdjęć. Coś mi się widzi, że mylicie ostrość z przeostrzeniem.
    Już myślałem, że dowiem się o osłonie lcd na e-500 a tu taka sprawa.
    Nie dostrzegam problemu ostrości zdjęć u Olympusa. Może problem występuje w KM, ale wiele osób pisze tam o miękkich zdjęciach podobno za sprawą AntiShake.

A wogóle post jest o osłonie
    Olympus E-500, E1, 5060, Zuiko Digital 14-45mm, 14-54mm, 40-150mm, ED 50mm f/2 Macro, 11-22mm F2.8-3.5, fl36, filtry itd.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cholera nie potrafię się jeszcze tym posługiwać evil:
    Nie wiem czy dobrze podałem/skopiowałem linki ?? do obu zdjęć oops:
    :
    http://img448.imageshack.us/img448/8607/c750uz5ep.jpg :
    pomóżcie
    pozdrawiam
    Witek

Jeronimo: zamienilem IMG na URL - za szerokie zdjecia
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Chyba dałem ciała, przepraszam
    Witek
    A ty MaBri masz rację, miało być o osłonie ale nie uważasz, że ostrość też ma znaczenie, poza tym, to sprawa międzyolkowa no nie ?
    Mieliśmy zacząć nowy temat ale ten się jakoś sam pociągnął.
    Witek
    Pozdrawiam

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    witeks - zaraz admin ci wywali tę fotkę.
    A tak na marginesie - o so chodzi?
    Olympus E-500, E1, 5060, Zuiko Digital 14-45mm, 14-54mm, 40-150mm, ED 50mm f/2 Macro, 11-22mm F2.8-3.5, fl36, filtry itd.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    No pewnie, że wywali i będzie miał rację. Dlatego przepraszałem od razu bo pierwszy raz skorzystałem z tej strony gdzie się zamieszcza zdjęcia i zamiast podać linki psiakrew podałem zdjęcia. I jeszcze raz PT Pana Admina upraszam o łaskawość i wybaczenie.
    A chodzi o to, że istnieje moim zdaniem duża różnica w ostrości zdjęć (oczywiście chodzi mi o konkretne obiekty - stąd te kryształy ametystu - a nie np. o krajobrazy) pomiędzy tym Olkiem, którym się dotąd posługiwałem C750UZ (i który uważam za rewelacyjny aparat) i tym, którym teraz się posługuję czyli E500 i to na niekorzyść tego ostatniego. I chodzi mi o to, czy to jest chrakterystyczna cecha lustrzanek, czy tylko "ten typ tak ma" to znaczy e500, czy też może to sprawa obiektywu albo też (czego nie wykluczam przy swoim małym doświadczeniu a w lustrzankach żadnym) ja po prostu nie umiem czegos prawidłowo nastawić.
    Stąd ta dziwna dyskusja, która zaczęła się od osłony a poszła gdzie indziej bo jak widać temat jest jednak interesujący. Tylko słuszna oczywiście uwaga, że nie pod tym hasłem.
    Pozdrawiam
    Witek
    Pozdrawiam

robin102
    Gość
    Sprawa normalna , dojdziesz do wprawy, aprat się dotrze , Twoje oko zrozumie różnice i będzei OKi . Takie tanie sprzęciki jak Uzi 750 i mój stary 765 po prostu w swoim sofcie wewnętrznym wyostrzają na maxa zdjęcia. Softy lustrzanek tego nie robią.

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jeronimo, dziękuję za interwencję, sam się przeraziłem uzyskanym "efektem"
    Robin, trochę mnie podniosłeś na duchu, ale powiedz mi dlaczego tak jest?
    Poza tym chciałem zmienić z menu sharpness na +2 i udało mi się tylko w "Auto" i "własnych" trybach. Czy należy rozmumieć, że w programach tematycznych, (np. Portret: sharpness = -1) są to wielkości zaszyte na sztywno ? Czy to znaczy, że jak masz lustrzankę to naucz się chłopie, ustaw swoje programy, dobierz swoje obiektywy i tak należy rozumieć swobodę fotografowania ? A jak chcesz korzystać z programu tematycznego to pstrykaj jak producent uważa i na drzewo ?
    Krótko mówiąc, na czy polega przewaga lustrzanki nad dobrym kompaktem (bo uważam Uziego750 za świetny sprzęt).
    Pozdrawiam i jak mi odpowiesz to odczepiam się od tego tematu !
    Witek
    Pozdrawiam