Witam.
Na aparat mam do wydania 2000 zł (w tym oslona szkieł oraz 512 MB karta). Jest to tez moj 1-szy aparat cyfrowy (wlasciwie wogole jakikolwiek). Mam jednak wysokie aspiracje, chce sie pobawic na calego w fotografowanie, mam setki pomyslow i stad startuje od serii kreatywnej.
Do tej porty tylko myślałem o Olku C770, ale troszkę to stara konstrukcja. Wprawdzie ma te fantastyczne filmy (na filmach jako dodatku do aparatu mi baardzo zależy) i podłączanie zewnętrznego mikrofonu do robienia filmów z dźwiękiem, ale jest dość wolny (patrząc na konkurencję, nawet na następcę), mało mpix, mały ekranik, brak chwalonego Predictive AF i lampy AF.
Przedstawię teraz dla mnie wady i zalety obu aparatów, może pomożecie mi dojsć do konsensusu:
Olympus SP500
+ Lampa AF
+ 6 mpix, duży LCD
+ MF na przyciskach (czego chyba w Panasonicu nie ma, nie znalazlem infa)
+ firmowe makro, panorama, szkła, renoma, szumy pewnie nie większe niż na matrycy 4mpix, a ta daje mniejsze niż Panasonic
+ swietne super-makro
+ bardzo ciekawy tryb Bulb, ktorego bede uzywac napewno
+ zdjecia poklatkowe (moja pasja!)
+++ potrójny plus: dzieki wyczekiwaniu na C770, przeczytalem instrukcje i sporo wiem o obsludze i dzialaniu Olków!
- nie można w żaden fizyczny sposób nagrywać filmów z zoomem i dźwiękiem (brak wejścia mic)
- niska rozdzielczość filmow, ale za to 30 fps i z jakas kompensacją (dobre na imprezy :D)
- brak stabilizacji (obecnej w Panasonicu). Czy tak naprawdę dyskwalifikuje to aparat? Nie mam rąk zbyt "cierpliwych", a widziałem te funkcję na filmach demonstracyjnych i jest interesująca...
Panasonic FZ-5
+ wspomniana wyżej stabilizacja
+ także predictive AF i lampa AF
+ większa jasność obiektywu (T/W) niż w Olku
+ migawka 1/2000s
+ latwiej zalozyc cokolwiek do obiektywu: nie trzeba od razu konwertera
+ wiekszy niz u olka, bo 12x, zoom
- nie moge sie dopatrzyc MF
- filmy tak samo j/w, ale bez kompensacji
- szumy, szumy, szumy! Widzialem fotki i mam straszne wrazenie, ze aparat wyjatkowo szumi. Wprawdzie nie widzialem takich amatorskich zdjec C770, ale IMO mniej szumi!
Wspolne wady i zalety obydwu:
- brak goracej stopki
- malo ludzi ma Panasonica z moich znajomych, wiec nieduzo wiem...