Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Wątek: Jak poprawnie wykonywać zdjęcia nocne?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Dębica
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam,
    dziekuję za pomocne informacje, jako amator nie nad wszystkim jeszcze panuję, dlatego mam jeszcze kilka pytań co do zaproponowanych rozwiązań:
    1.czy ważny jest konkretny przedział czasu podnoszenia lustra, czy też wystarczy min. 1s - zakres jest do 30s?
    2.Jakie znaczenie ma wyłączanien podświetlenia AF?
    3.Czy obowiązkowo pracować z włączonymi filtrami redukcji szumów, tak jak sugerują w instrukcji, wiadomo, że wydłuża to czas naświetlania?
    4.Jeżeli zastosuję samowyzwalacz powiedzmy 2s to czy obligatoryjnie stosować podnoszenie lustra, jeżeli aparat jest na statywie?
    Staszek E-1, 14-54
    stanisław
    E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Jest jedna rzecz o której nikt Ci nie wspomniał. Mianowicie to , że zdjęcia nocne najlepiej wykonywać zaraz po zmierzchu. Czyli gdy słońce minimalnie podświetla jeszcze niebo. Po jakimś czasie nabierzesz wprawy i będziesz wiedział jaki to moment gdy niebo nie wyjdzie na zdjęciu czarne (jeśli nie ma chmur) a wyjdzie nietypowo ciemno niebieskie. Taki efekt zazwyczaj prezentuje się lepiej niż czarne niebo w gwiaździstą noc. Wyjątek statnowi noc pochmurna z niską podstawą tychże. Wtedy światła miasta odbiją się w chmurach dając ciekawą łunę. Ja lubię akurat nocne fotografowanie i przerabiałem różne noce , że tak powiem
    IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Stanisław - podnoszenie lustra eliminuje drgania jakie jego podniesienie może powodować... Jeśli statyw jest lichej postury, to klapniecie lusterka może nim zatelepać . Moim skromnym zdaniem samo wstępne podniesienie lustra z odpowiednio długim czasem wystarcza (bo można je ustawić na tyle długi czas, że wygasi i drgania od naciśnięcia spustu, jak i drgania od lustra).
    Druga sprawa - to filtr odszumiający - wydłuża on ekspozycję dwukrotnie, z tym, że druga połowa czasu to z zamkniętą przesłoną tzw. "dark frame substraction" odjęcie szumu pojawiającego się w tym samym miejscu (zakłócenia przetwornika).
    Trzecia rzecz - ustawienie ostrości... ja zazwyczaj robię taki myk, że najpierw ustawiam ostrość w trybie AF na kontrastowym obiekcie w odpowiedniej odległości a następnie przełączam się na MF i zostawiam ostrość ustawioną przez AF... kadruję według potrzeb, naciskam spust i voila
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary