Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: NieufnyPiesek

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Fajne tutaj debaty powstają

Ja akurat jestem z tych ludzi, którzy nie lubią za dużo mówić i pisać. Wkurza mnie ostatnio np. na plfoto dodawanie długaśnych bajkowych opisów do zdjęć, przez co drastycznie podnosi sie liczba komentarzy i oceniana jest bajeczka a nie zdjęcie.

Co do tego zdjęcia, technicznie bez zarzutu, oprócz tych wspomnianych niedopalków nie ma do czego sie przyczepić. Ale do mnie ta fotka nie przemawia.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Pozwolę sobie wspomnieć, że Pan Tadeusz Jankowski jest autorem (chyba nie pomyliłem osoby ) autorskich instrukcji obsługi do C-4000 i bodajże C-8080. Zawartość merytoryczna wspomnianych jest na tyle duża, że od dawna wzbudził moj szacunek. Była to pierwsza publikacja, która przeczytałem po zakupie pierwszego w miarę normalnego aparatu. Oraz rozdaję ja wszystkim tym, którzy proszę mnie o rady. Nie mam więc wątpliwości, że autor komentowanego tutaj zdjęcia że jest człowiekiem mającym pojęcie o sprawie.
    Z takim tylko zastrzeżeniem, że ta akurat fotka podoba mi się średnio. Powiem więcej, uważam że powinna zostać odrzucona przy selekcji tych do "publikacji". Takie moje zdanie.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

Awatar OKO
    Mieszka w
    nottingham
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    no to ja jeszcze cos dodam - zart oczywiscie
    camedia 720 uz
    eos 350 d + 18-55 + 75-300 usm +velbon cx 440

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    Blady,
    Dziekuję za wyjaśnienie tytułu "Dekoncentracja".

Sebastan,
    Dziekuję za obszerną analizę.
    Piszesz m.in.:
    "Nie wiem czy słuszną drogą jest analiza wyrazu twarzy chłopca i zwierzęcia, szukanie u nich napięć, uczuć itd... Bo to dopisywanie historii, która mogłaby być dopisana do dowolnego zdjęcia, każde zawiera coś o czym mozna się rozwodzić. Myślę, że to zdjęcie akurat w zestawienia z natchnionymi analizami trąci kuriozum."

Chodzilo mi przede wszystkim o odpowiedź na pytanie:
    "Czy na tym zdjeciu widac nieufność i rezerwę u pieska, ktory nie chce sie poddać przygarnieciu do serca?"
    Chyba sprawę postawiłem jasno.
    Jedni orzekli, ze nie widzą, inni, że nie bardzo, jeszcze inni, że tak, ale większość oświadczyła, że nie.
    Wiadomo, że fotografia, to jest medium, przekaz ikonograficzny. Na przykładzie wybranej fotki, chciałem się przekonać jak to może zadziałać. Wybrałem zdjęcie,o którym sądziłem, że coś opisuje, jakąś scenę, która ma swoj wydźwięk. Przedtem poddałem je ocenie mojego otoczenia (przeciętni ludzie) dla sprawdzenia, czy w ogóle są jakieś szanse odpowiedzi pozytywnych i okazało się, że są. Chciałem dowiedzieć się, jak to wygląda w środowisku bardziej zaawansowanym fotograficznie, czyli na forum.
    Okazało się, wiekszość zabierających głos dokonała "z automatu" oceny zdjęcia i to przede wszystkim jego jakości technicznej i warsztatowej, a bardzo niechętnie (a niektórzy ironicznie) odniosła się do problemu postawionego w pytaniu. Jest to dość zastanawiające.
    Wykazałem przy tym wielką zarozumiałość, bo postanowiłem poprzez zadanie pytania niejako ograniczyć ramy dyskusji, co mogło być poczytane za arogancję i zostało. Niektórzy zaproponowali przejście z fotką do parteru, czyli do "albumu rodzinnego" stosując inne zupełnie kryteria oceny, niż postawione w pytaniu.
    W moich dalszych pytaniach postawionych w trakcie dyskusji prosiłem o uściślenie sądów, nawet bardzo krótkie, ale uściślenie. Dla przykładu zapytałem OKO:
    "Dlaczego zdjęcia pokazujące emocje wychodzą lepiej jako czarno białe?"
    Spotkałem się z wielkim milczeniem, dlatego sądzę, że ta niewypowiedziana odpowiedź brzmi mniej więcej w ten sposób:"bo tak jest". Oby jak najmniej takich reakcji.

Excel,
    Myślę że ze swoim postem ponad poziomy wyleciałeś. Mnie chodzi o sprawy bardziej organiczne.

jamek,
    Napisałeś, że nie kupujesz tego zdjęcia wraz "z dopisaną historią". Innymi słowy nie zobaczyłeś w nim nic, co by pozwoiło odpowiedzieć pozytywnie na moje pytanie postawione w wątku. OK.

OKO,
    Piszesz, m.in.:
    "jezleli forumowicze z klubu Olympusa nie sa w stanie przekonac Cie, ze fotka z pieskiem jest bardzo slaba pod wzgledem artystycznym, prosze umiesc ja na forum , na ktorym ludzie oprocz komentarzy wystawiaja tez oceny za okreslone zdjecie "
    Dziwię się Twojemu upartemu postanowieniu (lacznie z oddelegowniem mnie na inne forum) przekonania mnie, ze fotka jest bardzo słaba pod względem artystycznym. Gorąca, spontaniczna i bardzo fantazyjna argumentacja wskazuje na to, jak bardzo Ci zależy na tym, aby mieć rację, jak bardzo jestes przekonany o tym, ze w tym konkretnym wątku istnieje tylko jedna racja.
    Dziękuję za wspaniały wątek psychoanalityczny. Rozumiem, że postanowiłeś się nim posłużyć dla wzmocnienia siły swoich argumentów.

blady,
    Dziękuje za rzeczowy, klarowny post.

lucs4,
    Ja bym ostrożniej podchodził do wszelkiej dyskusji i bardziej akcentował potrzebę dyskusji jako takiej oraz rzeczowości i racjonalnego podejścia do oceny zdjęć, w tym do zagadnień estetyki.

Pzdr, TJ

excel
    Gość

NieufnyPiesek

abc

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tadeusz- OCZYWIŚCIE, że widać bardzo wyraźnie wszystko to co chciałeś by było widać w sprawie pieska. Widać to tak jaskrawie, że aż nie podlega interpretacji. To tak jakbyś zapytał , czy na zdjęciu widac pieska. Udało Ci się uchwycić to, o czym piszesz, że było Twoim celem. Tu 100% sukcesu za przekaz. Ale technicznie w mojej opinii to jest 50% sukcesu o czym pisałem wcześniej. A moim zdaniem jedno i drugie to jest dopiero całosc zdjęcia.
    excel- Twoje posty bywają często wyjątkowo prowokacyjne, często ocierają się o arogancję i megalomanię i jeśli czynisz to świadomie to musisz liczyć się z kontrą. To taki koszt tego sposobu rozmowy. Ocierasz się też o sytuacje, w których mógłbym się czuć obrażony. Ale ustalilismy na PW co i jak więc to co napisałem teraz nie słuzy początkowi polemiki, tylko mojemu wrażeniu na temat powodów, w których jesteś nieraz atakowany.

P.S. Mistrzostwo świata- nie pamietam tak zażartej dyskusji o jednym zdjęciu.
    Pozdrawiam Wszystkich i życzę więcej uśmiechu. Tadeusz zapodaj cośnowego bo zginiemy w tym wątku niedługo.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

excel
    Gość
    abc

Awatar OKO
    Mieszka w
    nottingham
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: NieufnyPiesek

Cytat Zamieszczone przez excel
    Witam,
    Ocenialismy nieufnego pieska, jego nieufnosc, to pryszcz w porownaniu do nieufnosci i ironii OKO.

Pozdrawiam,
    excel
    wypada sie ustosunkowac..

jezeli mozesz to prosze pokaz mi w ktorym miejscu mojej poprzedniej wypowiedzi okazalem sie nieufny czy irnoniczny..

Ciebie tez podobnie jak Tadeusza zapraszam oprocz oczywiscie tego forum na inne - www.plfoto.com do publikowania swoich prac i komentarzy.
    musze tez nadmienic, ze jestem badzo daleki od bycia ironicznym szczegolnie w miejscach gdzie nie czuje sie zbyt pewnie zwg, na swoje amatorstwo.

Jezeli uwazasz, ze to , ze nie zachwycam sie jakims wg mnie slabiutkim zdjeciem swiadczy o mojej ironicznej postawie to niestety Twoj problem.
    w przeciwienstwie do Ciebie wole trzaskac fotki i starac sie byc coraz lepszym, niz dopisywac historyjki do cienkich zdjec.

pozdrawiam
    camedia 720 uz

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    OKO,
    Napisałeś ripostę do excela, ale też nawiązujesz w niej do mojej skromnej osoby, a więc czuję się zobowiązany do odpowiedzi na Twoją następującą prośbę:

"jezeli mozesz to prosze pokaz mi w ktorym miejscu mojej poprzedniej
    wypowiedzi okazalem sie nieufny czy ironiczny.. "

Odpowiem - już pokazuję.
    Oto cytat z Twojego posta:

"mysle, ze jestes mezczyzna po 45 roku zycia, pracujacym intelektualnie, w
    swoim srodowisku zdobyles szacunek.
    byc moze jestes wykladowca lub ksiedzem :], w swojej dziedzinie osiagnales
    sporo i chcesz poszerzyc horyzonty o jakas nowa - fotografie.
    jezeli sie nie myle , co do Twojego wizerunku to szanuje Cie za to , ze
    starasz sie sprostac nowemu wyzwaniu, wkraczasz miedzy mlodych ludzi i
    probujesz ich przekonac do swoich racji.
    mysle tez , ze excel to Twoj znajomy z "branzy", wyzszy lub nizszy ranga ,
    na pewno nie rowny."

Jest to po prostu bardzo daleko idace wlazenie w prywatnosc, cos w rodzaju taniej rozrywki, takie smichy - chichy, odpustowy teatrzyk. To ta farsowa antycypacja, promieniująca swojskoscią i samorodnością pachnie na milę ironia oraz nieufnoscią.
    OKO, nie obraź się, to jest tylko moj komentarz.
    Pzdr. TJ

Awatar OKO
    Mieszka w
    nottingham
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ja sie nie obrazam , ale teatrzyk to raczej Wy z excelem robicie..
    camedia 720 uz

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów