Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: NieufnyPiesek

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    fajny pomysł Excel z odgadywaniem co autor miał na myśli nie znając tytułu tematu - podoba mi się - przyznaję się - nie próbowałem.

Zastanawiałem się długo czy wyrazić swoją opinię na temat tego zdjęcia ale stwierdziłem, że jednak to zrobię. To zdjęcie nie może być czarno białe. Kompletna pomyłka. Jest to raczej zdjęcie z cyklu "historie rodzinne", a to konkretne zdjęcie jest dużo lepsze w tych pastelowych kolorach.

To zdjęcie zatytułowałbym "dekoncentracja" - to moja jedyna sugestia

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tadeusz, nie mam nic przeciwko "dorabianiu ideologii" chociaż to za dużo powiedziane... zresztą celowo wcześniej nie użyłem tego zwrotu. Mi wiele razy zdarzyło się zauważyć już po zrobieniu zdjęcia, że "zrobiło się" ono przypadkiem. Nadawałem do tego też tytuł taki, który mi wówczas (już po zrobieniu a nie przed) pasował... Tyle, że oczywiście nie starałem się tego ukrywać.
    Nie twierdzę też, że Ty na pewno to teraz zrobiłeś (ukrywasz fakty powstania historii już po). Jednak ja czytając Twój opis i oglądając zdjęcie odniosłem poniekąd takie wrażenie, o czym napisałem (a o wrażeniach wręcz powinienem pisać ).
    Z Bladego tytułem zdjęcie widzi mi się lepiej... bo wówczas tytuł nie określa tak konkretnie tematu zdjęcia pozwala na bardziej różnorodne jego (zdjęcia) oglądanie. Widzę nawet spójność tytułu ze zdjęciem, czego nie widzę w przypadku tytułu "Nieufny Piesek".

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Siła reputacji
    199
    Moja galeria
    Blady,
    Nie rozumiem kompletnie proponowanego tytułu „Dekoncentracja”, ale nie interpretuj już tego, aby nie przedłużać.
    Jamek,
    Piszesz:
    „Nie twierdzę też, że Ty na pewno to teraz zrobiłeś (ukrywasz fakty powstania historii już po). Jednak ja czytając Twój opis i oglądając zdjęcie odniosłem poniekąd takie wrażenie, o czym napisałem (a o wrażeniach wręcz powinienem pisać”

Jednym słowem mówiąc – masz wrażenie, że nie piszę prawdy. No tak dokładnie. To się nazywa sugestia. Gdybyś napisał tylko to, że nie widzisz związku między moją interpretacją fotki, a Twoimi wrażeniami i wnioskami wysnutymi z Twojej analizy tego obrazka, to by była sytuacja klarowna. Niestety odebrałem Twoje wywody, jako publiczne prezentowanie domysłów o mojej nierzetelności w podejściu do prezentacji zdjęć. Dodam, ze absolutnie nie jestem tym poruszony, ponieważ, jest to bardzo często spotykany styl rozumowania i musze się z tym liczyć wchodząc na publiczne forum.

Pzdr, TJ

Awatar OKO
    Mieszka w
    nottingham
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Jeronimo
    cala rozmowa/dyskusja jest swietna... ale co do fotki to raczej delikatnie napisze - to chyba jednak nie moj klimat

pozdrawiam

camedia 720 uz
    eos 350 d + 18-55 + 75-300 usm +velbon cx 440

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    "dekoncentracja" dla tego, że chłopak jest skoncentrowany na autorze zdjęcia a psiak nie koniecznie się koncentruje

Przepraszam, że odrobinę przedłużyłem

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Bywam na tym forum jakiś czas i różne przeżywałem sytuacje, jednakże w ostatnim czasie zawiazała się grupa dyskutantów, których darzę szczerym podziwem i dużą dozą sympatii

W tym kontekście aż głupio mi przyznać, że ja tylko o tych niedopałkach. Sam jestem palaczem i nie drażnią mnie one same w sobie. Wyczuwam jednak po reakcji Tadeusza, że próba wrzucenia tej fotki do szuflady z napisem "albumowe" mówiąc kolokwialnie "nie bardzo mu leży". W tym kontekście jednak owe "pety" istotnie odbierają tej fotce atrybuty, dzięki którym mogłaby być potraktowana poważniej. Nie wiem czy słuszną drogą jest analiza wyrazu twarzy chłopca i zwierzęcia, szukanie u nich napięć, uczuć itd... Bo to dopisywanie historii, która mogłaby być dopisana do dowolnego zdjęcia, każde zawiera coś o czym mozna się rozwodzić. Myślę, że to zdjęcie akurat w zestawienia z natchnionymi analizami trąci kuriozum.

A z punktu widzenia czystej rztelności warsztatu to tyle co wiem (albo mi siętak wydaje) to jest tak:
    Plusy:
    -fotka czysta, klarowna, przyjemnie ostra i z fajną kolorystyką
    Minusy:
    - nie podoba mi się kadrowanie, zdjęcie wydaję mi się nachalne
    - wyrzuciłbym pety(ale bardziej programem graficznym niż przekadrowaniem, bo akurat ten element kadru przydałby sie)
    -koniecznie wyrzuciłbym koc!
    -kadrowanie OKO uważam za ciekawsze, ale zabawy z głebia są tutaj nieudane i czuć na milę sztucznością
    A jako, że lubię pisać długie posty to dodam jeszcze, że tak jak jest to JEDNAK trąci piknikiem, jakimś grillem który być może obok stał, albo opalaniem się w ogrodzie.
    I szczerze mówiąc to wolałbym przejść do nastepnych zdjeć, niż dalej rozwodzić się nad tym czy to co napisałem to dobrze napisałem, czy źle. Dla mnie to zwykłe zdjęcie bez romantycznej historii. Nie zostałem przekonany o jego wyjątkowości i nie sądzę, by były argumenty żebym uwierzył, że jest szczególnie wyjątkowe. Jest po prostu solidne.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tadeuszu,
    po przemyśleniu powiem tak... Nie "kupuję" tego zdjęcia wraz z dopisaną przez Ciebie do tego zdjęcia historią.
    Przyznaję też, że nie powinienem upubliczniać moich odczuć na temat czasu powstania owej historii względem czasu powstania zdjęcia, za co przepraszam. W przyszłości też postaram się zachować przypuszczenia w podobnych kwestiach dla siebie.

Pozdrawiam

Awatar OKO
    Mieszka w
    nottingham
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    czytam i czytam i nie moglem sie powstrzymac :]

po pierwsze :

forum jest po to zeby dyskutowac, wiec nie za bardzo rozumiem o co chodzi z "przedluzaniem" chyba nie zalezy nam na tym zeby splaszczac wypowiedzi do "fajne zdjecie" .

po drugie :

Tadeuszu :] -

tak sobie dzis myslalem w pracy o Twoich spostrzezeniach na temat wykonanych zdjec..

w skrocie Ci napisze co mysle o tej fotce:

jesli ma sie nadawac do albumu domowego oceniam ja na 5, jesli na fora fotograficzne, lub do "wyzszych celow" oceniam ja na 3-

tak sobie czytam Twoje komentarze i sie zastanawiam ..zbudowalem sobie Twoj wizerunek :]

mysle, ze jestes mezczyzna po 45 roku zycia, pracujacym intelektualnie, w swoim srodowisku zdobyles szacunek.
    byc moze jestes wykladowca lub ksiedzem :], w swojej dziedzinie osiagnales sporo i chcesz poszerzyc horyzonty o jakas nowa - fotografie.
    jezeli sie nie myle , co do Twojego wizerunku to szanuje Cie za to , ze starasz sie sprostac nowemu wyzwaniu, wkraczasz miedzy mlodych ludzi i probujesz ich przekonac do swoich racji.
    mysle tez , ze excel to Twoj znajomy z "branzy", wyzszy lub nizszy ranga , na pewno nie rowny.

jezleli forumowicze z klubu Olympusa nie sa w stanie przekonac Cie, ze fotka z pieskiem jest bardzo slaba pod wzgledem artystycznym, prosze umiesc ja na forum , na ktorym ludzie oprocz komentarzy wystawiaja tez oceny za okreslone zdjecie :

www.plfoto.com

powodzenia.
    camedia 720 uz
    eos 350 d + 18-55 + 75-300 usm +velbon cx 440

excel
    Gość

NieufnyPiesek

post zlikwidowalem.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Moi drodzy!

według mnie, nie ma się nad czym "doktoryzować", nawet jakby excel i Tadeusz to była jedna i ta sama osoba (od razu przepraszam jakbym posunął się zbyt daleko)

Kurka wodna, dlaczego nie ocenia się wprost zdjęcia, tylko zaraz buduje się do tego często jakąś spiskową teorię dziejów i dorabia ideologię?

Trochę zmotywowałem w którejś dyskusji Tadusza, do wystawiania własnych zdjęć i cieszę się, że mogę sobie na nie pozerkać. Zdjęcia technicznie są wg. mnie dobre i bardzo dobre - mi, aż tak często technicznie nie wychodzą tak dobrze - mam wiele zastrzeżeń do swoich "dzieł sztuki". Dyskutować można nad szeroko pojętym "artyzmem" fotografii i uważam, że w większości przypadków taka dyskusja ma pozytywne miejsce, ponieważ osobiście nie jestem w stanie wyłapać wszystkich rzeczy które mogą mi się podobać albo nie, doceniam każdą wypowiedź na temat prezentowanego obrazu.

Natomiast nie wiem, dlaczego akurat zdjęcia Tadeusza, sa tak surowo oceniane i poddawane takie wnikliwej analizie, może przez wnikliwość autora???

Ciekwy jestem też, jakby mój profil został schrakteryzowany - podoba mi się taka analiza (ale nie wypada się napraszać ) i to nie w swoim wątku....

pozdrowionka

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów