Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: NieufnyPiesek

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

NieufnyPiesek

Czy na tym zdjeciu widac nieufnosc i rezerwe u pieska, ktory nie chce sie poddac przygarnieciu do serca?

http://arturo.serv01.net/olympus/upl...ufnyPiesek.jpg

Pzdr, TJ

excel
    Gość
    abc

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    jakos nie czuje tej nieufnosci.... sorx ale fotka wyglada mi na taka "album domowy". IMHO jesli mialbym poczuc jakies uczucia nieufnosci itp. to zdjcie powinnobyc o wiele bardzej ciachniete. W tej chwili kadr jest nie przemyslany i tlo jest za roznorodne....

pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

Awatar OKO
    Mieszka w
    nottingham
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    fotka jest technicznie poprawna jesli miala by isc do rodzinnego albumu, jezeli masz "wyzsze aspiracje" powinienes zmienic lekko kompozycje zdjecia, w kadrze jest balagan- chodzi mi o kawalek krzesel i nogi stolu.
    odzwyczailem sie do zdjec bez "zabawy z GO", zdjecie prawie w kazdym punkcie ma taka sama ostrosc, moim zdaniem powinienes bardziej ja stopniowac - mianowicie - ostry chlopiec z psem, reszta lekko rozmyta.
    zdjecie ma pokazywac jakies emocje, wiec moim zdaniem Twoja uwaga , a co za tym idzie obiektyw powinny byc wlasnie tam skierowane.

zdejacia majace ukazywac porzadane przec Ciebie emocje , moim zdaniem lepej wychodza jako czarno /biale.

zeby nie byc "goloslownym" , mam nadzieje, ze sie nie obrazisz, ja tak bym to widzial , ale to indywidualna sprawa kazdego autora zdjecia, romycie wyszlo nienaturalnie , bo robione w PS, uzyj aparatu do uzyskania tego efektu :

nie moglem sie powstrzymac, zeby nie napisac czegos o psie :], emocje psa bowinien oceniac psi behawiorysta , ale ze sie tym troche interesuje moge Ci "co nieco" o tym napisac :] po jego minie faktycznie widac, ze nie przypada mu do gustu ten uscisk, patrzy w kierunku ,ktory go bardziej interesuje czyli pewno na swojego wlasciciela.
    camedia 720 uz
    eos 350 d + 18-55 + 75-300 usm +velbon cx 440

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Do zdań przedmówców dołączę, jeszcze te 2 niedopałki papierosów, które w mojej opinii sprowadzają na ziemię tą fotkę na dzien dobry. Nawet w "wariacji" OKO najpierw spojrzałem, czy one tam jeszcze są.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

jacek2004
    Gość
    Tadeuszu , ogladałem Twoje fotki również w innych wątkach, i mam taką uwagę: staraj się nie robić zdięć z góry, spróbuj np przyklęknąć przy robieniu fotki. Oczywiście czasami robienie z góry jest efektem zamierzonym.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Kontynuuje duskusje.
    Excel,
    dziekuje za zyczenia.
    Na Nowy Rok zycze wszystkim forumowiczom, aby zrobli do przodu krok (niejeden) w dziedzinie fotografii, jak również zyczę, żeby szlo do przodu we wszystkich innych istotnych zamierzeniach życiowych.

Odnośnie fotki, to odpowiedziales na moje pytanie bardzo wyczerpująco, oceniles calosc sceny (co jest dla mnie najważniejsze) i opisałes, jak odbierasz jej wydźwięk. Dobrze zinterpretowałeś sytuację - zdjęcie było pozowane, ale tylko częściowo, w celu zatrzymania sytuacji wkadrze, sytuacji, która już trwała, zanim ją dostrzegłem i wpisalem w kadr. Dziękuję i doceniam trafność interpretacji, podziwiam spostrzegawczość.

Jeronimo,
    Nie dostrzegłeś nieufności. Nie trafiłem w Twoj gust, zakwalifikowałeś fotkę do domowego albumu, chociaz mi nie chodzilo o takie wartościowanie. Odnosnie tla, to tez ubolewam, ze nie jest lepsze.

OKO,
    Masz bardzo ciekawa koncepcje zmiany tej fotki. Najpierw teoretyczną, w której wyłuszczasz swoje zasady:
    1)"w kadrze jest balagan";
    2) "odzwyczaiłem sie do zdjec bez zabawy z GO, zdjecie prawie w kazdym punkcie ma taka sama ostrosc";
    3)"zdejacia majace ukazywac porzadane przec Ciebie emocje, moim zdaniem lepej wychodza jako czarno /biale."

Następnie pokazujesz swoją wersję zdjęcia, jako probę pokazania kierunku, wskazania drogi. Bardzo dobrze. W walce na argumenty rodzi sie nowe. Twoja propozycja dobrze ilustruje Twoje nawyki zdjęciowe, a przede wszystkim skłonność do niesymetrycznego, niecentralnego kadrowania. Aby to uzyskac i także podkreślić emocje psa uciąłeś postać chłopaka. Moim zdaniem w ten sposob wyłączyłeś postać chlopca z gry. Chlopak też pokazuje emocje i to całą swoją postawą - przyklęknięciem i przytuleniem, przygarnięciem psa do siebie, całym sobą. Na Twoim zdjęciu tego nie widać. Ta niechęć i to zapieranie się psa rękami i nogami nie znajduje uzasadnienia w ułożeniu postaci chłopca, rozrywa się związek między naturalnym poszukiwaniem przyjaźni ze zwierzęciem przez mlodą osobę, a odmową psa, zresztą wyrażnie motywowaną przez psie fochy na tej fotce.
    Zgadzam sie z punktem (1), to jest oczywiste. Ale z drugiej strony nie oceniaj tego zdjęcia jako portretu, w którym rozmycie tła , a przynajmniej zmiękczenie, jest obowiązkowe, bo w zadnym przypadku to nie jest ten gatunek. To jest zdjęcie rodzajowe. Tu chodzi o dzianie się, o sytuację, o uchwycenie takiej sceny, ktora coś opowiada. Wlaśnie dlatego zadałem takie, a nie inne pytanie - forumowicze, czy widzicie tę scenę?

Dlaczego zdjęcia pokazujące emocje wychodzą lepiej jako czarno białe? Mozesz coś dokładniej napisać o tym Twoim odczuciu?

Sebastan,
    Podziwiam Twoją spostrzegawczość

Jacek2004
    Piszesz:
    "Tadeuszu , ogladałem Twoje fotki również w innych wątkach, i mam taką uwagę: staraj się nie robić zdięć z góry, spróbuj np przyklęknąć przy robieniu fotki. Oczywiście czasami robienie z góry jest efektem zamierzonym."
    Dajesz mi ogólną wytyczną - "staraj się nie robić zdjęcia z góry" Na jakiej podstawie to robisz. Jeszcze raz obejrzyj moje zdjęcia. Na 8 zdjęć, w których są fotografowani ludzie, tylko 2 sceny są ujęte z poziomu głów lub nieco powyżej (przy czym są to zdjęcia z wnętrz - zastanawiam się, jak by wyglądało zdjęcie z ptrzyklęku?) czyli 25 %. Dlaczego wysnułeś z oglądania moich fotek taką radę? W ogóle tej konkretnej rady nie rozumiem. Rozumiem, ze Twoja rada dotyczy wszystkich zdjęć, w ogóle fotografowania. Nie spotkałem sie nigdzie z tak generalną zasadą, aby starać się robić zdjęcia z przyklęku. A moze ja Ciebie nie rozumiem? Może dotyczy to tylko fotografowania ludzi?

Jamek,
    Ta fotka była uchwycona intencjonalnie. Nie doraobilem do niej ideologii po fakcie. Odnoszę wrażenie, że w Twojej wypowiedzi jest duża doza, jeżeli się tak wyrażę, czarnego PR. Szeroką publiczność zawsze pociągnie spisek i knowanie niż rzetelna praca i prawda.

Jeronimo, wyrazy uznania za trzymanie się swojego osądu.

Dziękuję wszystkim za opinie.

Pzdr, TJ

.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Tadeuszu, ja tej sceny nie widzę.
    Obejrzałem zjęcie (w sumie zdjęcia, bo propozycję OKO również), przeczytałem komentarze... i nachodzi mnie dziwne wrażenie, że najpierw powstała fotka, a potem idea, historyjka do niej... bogata, dla mnie nawet za...

Sam skłaniam się raczej ku opinii Jeronimo.

Pozdrawiam

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    cala rozmowa/dyskusja jest swietna... ale co do fotki to raczej delikatnie napisze - to chyba jednak nie moj klimat

pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

excel
    Gość

NieufnyPiesek

abc

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów