Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: E-300

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

E-300

Jak przestawic w E-300 focus ring?? Wkurza mnie ze obiektyw kreci mi sie nie w ta strone w ktora bym chcial. Probowalem kilka razy i NIC. czy ta opcja wogole działa?????Aparacik jest OK, To moja pierwsza cyfrowka, Wczesniej cykalem na Nikonach, a teraz poprostu wygrałem w konkursie Olka.....ale "darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby" :)). Mam kilka uwag do tego aparaciku, ale to nastepnym razem.

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    MENU --> &2 (na dole; ten klucz2) --> FOCUS RING --> i masz rysunki prawo i lewo

/EDIT btw. wgraj sobie najnowsze firmware do body i obiektywu

pozdro
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

robin102
    Gość
    Zdecydowanie wrzuć nowe oprogramowanie do aparatu . Wchodzi bez problemu i jakby aparacik mądrzeje.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    OK dzieki za odpowiedź. a co to jest pixelmaping, czy coś w tym stylu :))

mapowanie bad pixeli. Robi się to raczej rzadko (Olympus twierdzi, że 1 raz rocznie wystarczy).

Aparat sobie "znajduje" złe pixele i sprawia, że nie są widoczne na zdjęciach.

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    pixel mapping robi się tylko w przypadku wystąpienia hot/dead pixeli.

standardowy test z obiektywem zakrytym deklem powie Ci prawdę (nakładasz dekiel, ustawiasz ISO 100 i czas powiedzmy 1/30 s). jeśli stwierdzisz obecność kolorowych pixeli to jedziesz z koksem. aha, sprzęt nie musi stać na statywie...

pixel mapping robi się na "zimnym aparacie". zaraz po włączeniu.

robin102
    Gość
    I ustaw ogniskowanie na manual bo aparat miele obiektywem we wszystkie strony jak ma zakryte szkło dekielkiem . Iso też chyba wyższe należy ustwić tak z 800 żeby test miał sens, a w ogóle to po co taki test ???. Funkcji tej należy używać raz na 10 000 naświetleń matrycy bo nie pozostaje bez wpływu na jej żywotność. Nie nadużywać !!! hot piksusie w sumie nie przeszkadzają a dead widać na fotkach czasem nawet bez zbytniego powiększania zdjecia na kompie.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    a do czego służy cleaningmode? Ten focus ring nie działa, nawet po wgraniu nowego oprogramowania :(

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Re: E-300

Cytat Zamieszczone przez Blum
    Jak przestawic w E-300 focus ring?? Wkurza mnie ze obiektyw kreci mi sie nie w ta strone w ktora bym chcial. Probowalem kilka razy i NIC. czy ta opcja wogole działa?????Aparacik jest OK, To moja pierwsza cyfrowka, Wczesniej cykalem na Nikonach, a teraz poprostu wygrałem w konkursie Olka.....ale "darowanemu koniowi nie patrzy się w zęby" ). Mam kilka uwag do tego aparaciku, ale to nastepnym razem.
    Widze ze nikt uwaznie nie przeczytal,

uzywajac opcji FOCUS RING nie zmienisz obrotu wysuwajacej sie czesci obiektywu, ona zawsze bedzie krecil sie w ta sama strone

opcja FOCUS RING jedynie zmienia dzialanie pierscienia do ostrzenia, ostrzyw prawo lub w lewo i nic wiecej.

Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Aaaaaa :) to teraz już wiem :) Dzięki

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów