jeszcze jednoDo czego służy shading comp. i anti shock? Pozdrawiam
jeszcze jednoDo czego służy shading comp. i anti shock? Pozdrawiam
shading compensation to likwidacja softwarowa winiety, a antishock to wstepne podniesienie lustra (słuzy do tego żeby aparat przy długich ekspozycjach się "nie trząsł" na statywie - ściślej - żeby klapiące lustro nim nie zatrzęsło).
a jedno i drugie jest w instrukcji - przynajmniej tej którą ja mam. miłej lektury!
przy okazji looknij sobie na tego posta
http://www.olympusclub.pl/forum/view...highlight=e300
moze cos tam ciekawego Ci sie przyda
pozdro
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Witam ponownie. Robiłem test na zzłe piksele, tak, jak opisywaliście wcześniej, a więc iso 100, czas 30s dekiel oczywiście zamknięty i:
albo mam matryce zwaloną na maxa, albo tak ma być...
gdy powiększyłem fotkę x10 widać tysiące kolorowych kropeczek, no może setki, ale jest tego dużo, czerwone, niebieskie, białe, żółte...
Czy to normalne zjawisko w E-300, czy poprostu mój sprzet jest do d... . Aparat jest nowiutki, cyknąłem nim dopiero z 200-300 fotek.
Pozdrawiam Andy
włącz redukcję szumów przy długich expozycjach. Ten test przeprowadza się na włączonej redukcji szumów.
no i oczywiście TIFF, a nie jpg