tak się jeszcze zastanawiem - być może ostrość została ustawiona niezbyt precyzyjnie - przydałby się E-330![]()
tak się jeszcze zastanawiem - być może ostrość została ustawiona niezbyt precyzyjnie - przydałby się E-330![]()
Nie wnikając w ekspozycję, to przyznam, że na mnie ten tair robi pozotywne wrażenie. Powiedz może jeszcze Jeronimo, jak się tym ostrzy, tzn, czy w miarę wygodnie przez wizjer jaki masz w E-300?
Ostatnio testowałem Pentacona 200mm f4 z:
- TCON-14B (x1.45)![]()
- konwerterem x2![]()
- i x2 po wkręceniu do olka E-1
po przeliczeniach wyszło 1160mmale bez statywu i słonecznego dnia to sobie można .....
![]()
Ale po nakręceniu TCON-14B na 40-150mm jest ciekawie, zero spadku światła, ogniskowa 435mm, AF działa, jedynie aberracje się pojawiły
![]()
nie mialem statywu.. ale postawilem na balkonie drabine :P Jednak moze bledem bylo ze ulozylem na niej gabke... zreszta robilem fotki z samowyzalacza (tak jak powiedzialem byl to mega amatorski test)
Co do ostrosci to z jednej strony fajny bajer te pokretlo bo nie mogac podlaczyc 'snajpera' musialem trzymac w reku ten teleobiektyw - wiec trzymalem za pokretlo ostrzenia i przy okazji ostrzylem.
Z drugiej strony to nie rozumiem wogle jak on ostrzy na niekonczonosc.. przesuwam o milimetr i jest ostrosc albo jej wogle nie ma. W zasadzie na odlegly obiekt (logo tesco) to i tak ustawilem na maksa pokretlo w jedna strone. Ciekawe co musialbym ustawic jakby chcial ostrzyc na cos za tym logiem/reklama...
no i nastepny minus to co juz wczesniej pisalem... zdjecia sa krzywe (dodalem fotke jakby ktos nie zauwazyl http://www.olympusclub.pl/forum//vie...?p=41592#41592)
pozdrawiam
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Nawet gdyby było prosto, to uchwyt - pistolet - jest i tak bezużyteczny. Bo jedna ręka na pistolecie, druga ręką podtrzymuje obiektyw, ostrzy i manipuluje przysłoną, a trzecia ręka wciska spust. W zenicie to ma sens, bo spust jest sprzęgnięty z migawką.Zamieszczone przez Jeronimo
A to że jest krzywo to inny, większy problem - jeśli się przykręci obiektyw do statywu to aparat będzie krzywo.
no dokladnie... dlatego o tym wspomnialem!Zamieszczone przez Rafał Czarny
Zreszta korci mnie zeby kupic ten zestaw mimo tych wad.. 300zl za skrzynke, zenita + obiektyw f2, kilka filtrow itp bajery.. no i ten teleobiektyw to chyba ladna cena.
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Kilkanaście lat temu marzyłem o takim cacku.
Jeronimo uchwyt da się podpiąć tylko trzeba odkręcić całą blaszkę aluminiową i przeciąć piłką w miejscu gdzie jest uchwyt do zenita. Usuniesz w ten sposób kawałek tej blaszki a resztę przykręcisz na miejsce, w ten sposób nie zniszczysz zestawu i jak wrócisz do zenita to przykręcasz ten wycięty kawałek blaszki. Dałbym foty jak to wygląda ale już sprzedałem. To że lufa jest nieco pod kątem nie przeszkadza wręcz przeciwnie łatwiej pod tym kątem się trzyma patrząc w wizjer a kolba zestawu bardzo pomaga. Spustem też można zwalniać przesłonę z wartości roboczej co też ułatwia pracę.Mam sporo pozytywnych doświadczeń z tym zestawem. Fotki koniecznie daj w PS na autokontrast będą o niebo lepsze.
no szkoda ze nie mozesz pokazac tego patentu...
a co do fotek dalem oryginaly (nawet te male wersje nie wyostrzalem po pomniejszeniu)
ciekawi mnie czy to co zaprezentowalem to normalka przy tego typu szklach... bo moze za bardzo chcialbym uzyskac efekty ktore pewnie ma zuiko 200mm :> kupic czy nie kupic o to jest pytanie...
pozdro
/EDIT
dorian masz moze gdzies w necie zdjecia robiote tym teleobiektywem?
Zdjęcia z taira były nawet tu na forum w temacie ruskie tele w Tatrach