Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 75

Wątek: Sample cyfra+M42.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dzemski
    Mieszka w
    Lublin
    Siła reputacji
    123
    Moja galeria
    Ringfoto to japonski manual, firma nieznana, ale mysle ze sam producent szkla jest zupelnie inny. To tak jak z Vivitarem, tez nigdy sam nie produkowal szkiel. Wiesz, 40-150 robilem na AF, wiec ostrosc ustawil w innym miejscu (dol kinkietu jest ostry), a aberacje, hmm, warunki nie byly ciekawe (kinkiet z energooszczednymi zarowkami + lampa blyskowa). Ringfoto tez nie jest pozbawiony aberacji, ale maja one inny kolor, bardziej akceptowalny dla oka (wpada prawie w brazy), natomiast Zuiko ma paskudnie atramentowy kolor aberacji i to jego minus.

PS. Przeszperalem net w poszukiwaniu tej firmy i znalazlem jedynie to ze Cosina zakupila marke Voightlander od firmy Ringfoto w latach 90tych. Cala marka ma cos wspolnego z Cosina (mozliwe ze to wlasnie ona produkowala ten obiektyw) i napewno do lat 90tych byla wlascicielem marki Voightlander.

PS2. Garsc nastepnych informacji Ringfoto byla firma niemiecka (West, czyli zachodnioniemiecka), wlascicielem Voightlandera. Szklo bylo produkowane przez firmy trzecie (zazwyczaj japonskie)

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Ponieważ lubię sam sprawdzić co i jak działa, w dodaktu we w miarę kontrolowanych przeze mnie warunkach, pokusiłem się o szybki test kilku stałek M42 o podobnych ogniskowych. Dla niektórych na pewno będzie niemiarodajny, bo nie fotografowałem tablic testowych , niemniej jednak zapraszam:

1. Pentacon f/1.8, 50mm
    2. Carl Zeiss Jena Tessar f/2.8, 50mm
    3. Helios 44M-4 f/2, 58mm

Sprzęt i warunki: E-300, ISO 100, światło z okna, statyw, RAW wywołany w ACR. Ostrość ustawiana na napisy "5,6 |2.8" (będziecie wiedzieć, o co chodzi po obejrzeniu fotek).

Do obejrzenia po 2 rozmiary: 50% i pełna klatka, JPEG z PS z jakością 75%, wszystko jednakowo wyostrzane.

Pentacon, Helios @ F/2
    50%, 497 kb | Pełna klatka, 1,9 MB

Pentacon, Tessar, Helios @ F/2.8
    50%, 768 kb | Pełna klatka, 2,8 MB

Pentacon, Tessar, Helios @ F/4
    50%, 950 kb | Pełna klatka, 3 MB

Na koniec, porównanie stałek z Zuiko Digital 14-45 przy ogniskowej 45mm @ f/5.6:

Pentacon, Tessar, Helios, ZD 14-45 @ F/5.6
    50%, 1,28 MB | Pełna klatka, 4,05 MB

Krótki opis tego niby-testu i podsumowanie moich subiektywnych wrażeń:

1. Nie chciałem tym "testem" udowadniać wyższości jednego szkiełka nad drugim, byłem po prostu ciekaw i miałem chwilę czasu. "Przestrzelałem" obiektywy przy wszystkich przesłonach, jakby ktoś chciał odpowiednie pliki - proszę pisać.

2. Nie zawsze drogie i chwalone musi być lepsze od lekceważonego i taniego - vide Tessar vs Helios, 200zł vs 40 zł, a efekt od F/4 wg mnie bardzo zbliżony. Pentacon za około 100 pln okazał się być ogólnie bardzo przyzwoity.

3. Generalnie od F/4 każde z 3 moich M42 jest OK, poniżej raczej już nie za bardzo, zeissowski Tessar rozczarowuje. Przy F/5.6 i więcej wszystkie są znakomite.

4. Jestem nieco zdziwiony, ale...sorry - ZD 14-45 wg mnie wypadło słabo przy starociach (aberracje, ostrość). Wiem, wiem - to jest otwarty zoom klasy low-end.

5. M42 może być obecnie traktowane (przy takich ogniskowych) jedynie w kategoriach fajnej zabawy. Do uzyskania sensownej jakości trzeba je zamykać do F/4, a ceny są tak wysokie, że za 2-3 stałki można mieć ZD 40-150.

6. Bardzo żałuję, że nie mogłem porównać wyników do ZD 50mm f/2. Może kiedyś

Jeśli ktoś dotarł aż tutaj - zapraszam do wyrażenia swoich opinii.
    Grzesiek

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Fajny test Baltazar i niestety potwierdza się po raz kolejny stan rzeczy o 14-45mm - przepraszam, że walczę z tym obiektywem i nie wyrażam się o nim przychylnie, ale postanowiłem nie powielać mitów o "doskonałych" "rewelacyjnych" "nie do pobicia" kitach Olympusa w porównaniu do konkurencji. Tak nie jest. Obiektyw 14-45mm nie jest lepszy niż reszta świata. Do aberacji i ostrosci dodałbym jeszcze bliki.

Mam nadzieję że w którymś momencie łapanie ostrości na M42 Ci nie poleciało
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

robin102
    Gość
    blady no ale chociaż jak w łapki weźmiesz ten tani obiektyw olympusa to chociaz sprytnie imituje obiektyw, a weź taki np kit od D50.
    Oj, ale Ci apetyt wzrósł , pewnie kupisz ten 35-100 , albo innego mercedesika z tych olkowych

jacek2004
    Gość
    He he a stary poczciwy Helios ma najmniejsze aberacje.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Co nam po imitacji Robin jak efekt taki sam z tego kita czy z tamtego i inwestować trzeba w rozwój?

Mam teraz dwa heliosy i musze powiedzieć, że leżą i kurzą się. Ostrzenie ręczne to chyba nie jest to, do tego dochodzi przelicznik x2. Do zabawy może być ale żeby inwestować więcej w M42 niż 50 pln to nie ma sensu.

Z planów to zastanawiam się nad tym 35-100 - ciekawa propozycja nie powiem. A z mercedesów to prędzej wybiorę 35mm/3.5 do makro portretów.
    blady

nienerwowo sobie cykam fotki w tempie 4/3

robin102
    Gość
    blady chyba ten 35 mm to za krótki do portretów , 50 trzeba i nie duzo drozsza 400-500 złdołożyć , to by Cię zadowoliło pod wzgledem ostrosci . naściagłem troche fotek robinych 50mm normalnie tnie jak laser , chyba niem ostrejszego szkła
    A Heliosy to wspaniale obiektywy Irek50 już to udowodnił.

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Mam trochę Lamerski problem - a mianowicie nie mogę odkrecić obiektywu zenitar 50/f2.0 (plasticzak) z aparatu Zenit 412DX - był już kiedyś odkręcany niestety nie przeze mnie, jednak teraz ani drginie - próbowałem z całych sił i nic (prawo,lewo) może jest jakiś patent - mam już przejściówke od Pana z Lublina ale nie mogę przekręcić obiektywu - ktoś pomoże ?
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar dziekan
    Mieszka w
    Tychy
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    kilka sampli zrobionych Zenitar 50/f2 (Plasticzak) + Olympus E-500
    http://www.kompuserv.vigio.pl/Zielenina/index.html
    pozdrawiam i prosze śmiało komentować.
    www.tekkenolandia.pl
    E-510 / FL-50 / ZD 8 / ZD 35 / ZD 14-54 / Industar 50/2.8

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Ladne, ladne, tylko mam wrazenie, ze na sporej czesci z nich Ci ostrosc troche uciekla. Szczegolnie na kilku pierwszych z roslina zielona.
    Pzdr
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka