Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Olympus E-300 czy E-500

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Olympus E-300 czy E-500

Witam

Zastanawiam sie nad zakupem jednego z powyzszych aparatów.
    Czy duza jest roznica w fotografowaniu jednym a drugim?
    Mam na mysli zestawy z obiektywami 14-45 i 40-150.
    Pytam dlatego ze E-300 mozna juz kupic za 2300 z takim zestawem obiektywów a na E-500 trzeba wydac około 800zł więcej.
    I tak sie zastanawiam czy jest sens ?? Bo matryce chyba oba maja takie same, roznia sie jedynie o ile wiem nieznacznie iloscia dostepnych funkcji, wielkoscia wyswietlacza i sposobem działania wizjera.

Dodam ze fotografie traktuje jako hobby i na potrzeby stron internetowych, do tej pory korzystalem z Olympusa UZ-2100 i bylem z niego bardzo zadowolony jak na tyle lat pracy Ale czesto juz brakuje mi czegos lepszego zwlaszcza przy zdjeciach nocnych.

Pozdrawiam i bede wdzieczny za pomoc

Jeronimo: przenioslem na wlasciwe forum

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Z istotnych różnic na korzyść E-500:
    Podgląd histogramu w podglądzie tuż po zrobieniu zdjęcia (w tzw. record view). W E-300 trzeba przełączyć do trybu odtwarzania zdjęć.
    W E-500 mozna "wyzwolić BULB-a" z pilota. Do E-300 trzeba dokupić grip i kabelek lub kombinowany kabelek na spust migawki.
    E-500 lepiej też radzi sobie z seryjnymi, chociaż w pełnej rozdzielczości jest właściwie tak samo.

Na korzyśc E-300, budowa i cena.

Zdecydowac musisz sam.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

??

To E-300 nie moge wyzwolic z pilota ???
    Szkoda bo mam jednego od starego mojego olympusa a dwa to reka zawsze zadrzy nawet na statywie
    Ale chyba czasowe wyzwalanie ma ?? To jeszcze jakos da sie zyc
    A nie ma jakiegos firmowego patentu na to ?

Pozdrawiam

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Możesz, ale tylko ustawione czasy (do 30s.) dalej jest tylko BULB. Jeśli go nastawisz to nie da się wyzwolić migawki z pilota.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

No własnie i czy to jest warte tych 800zł ??

Tak jak w temacie czy te udogodnienia sa warte az 800zł ?

Bo jednak 2300 za E300 z dwoma obiektywami to chyba dobra cena

A Body moze kiedys sie zmieni jak bedzie kasa

Chyba jednak wezme tego E-300, dzis sie nim pobawi i jeszcze troszeczke pomysle

Pozdrawiam

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Gdzie można kupić za 2300? Jeśli bym kupował to wziąłbym E500 o zaletach i wadach jest kilka wątków więc nie będę powtarzał. E500 na pewno po nowym roku jeszcze stanieje. Ja doradzałem niedawno ojca koledze E500 ale się napalił na szybki zakup pojechał do MM i kupił E300 z dwoma kitami za 3200 słono przepłacił 3tyg. temu. Jeśli robisz zdjęcia produktów to niższe iso 300 pewnie ci nie przeszkadza 800 dostępne po rozszerzeniu. Na pewno przyda ci się większy wyświetlacz E500 i histogram barw. Do celów które wymieniłeś E300 by styknął ale nie wierzę że nie spróbujesz innej fotografii.

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

www.pstryk.pl ;)

www.pstryk.pl tam go kupilem
    Okazja byla dlatego ze byl to ponoć model wystawowy i stad ta cena (Pan z firmy twierdzi ze aparat wypstrykał max 400 zdjęć) ale jest z gwarancja w pelnym komplecie i z dwoma obiektywami bez sladow uzytkowania Juz zamowilem czekam na paczke

Co do przeplacania to moj kolega kupil tydzine temu ten sam zestaw za ponad 3200 (z groszami) w Vobisie ale jest podniecony bo kupil na raty z zerowymi odsetek. Pokazywalem mu ze za taka kase moze kupic E-500 z tymi obiektywami ale go to nie przekonalo. No coz dla roznych ludzi rozne rzeczy sa wazne nawet cos takiego jak raty zero procent i zatrzymanie gotowki na dluzej przy sobie.

A co do zdjec oczywiscie ze sprobuje innych juz probowalem (Olympus UZ-2100) ale zanim opanuje ta sztuke na przyzwoitym poziomie to ten aparat powinien mi wystarczyc Wkoncu dla kogos jest produkowany a nie kazdy, musi miec najlepszy aparat na rynku

No i to co wazne jak juz kazdy wie ktos kto umie robic zdjecia zrobi dobre zdjecie nawet na slabszym sprzecie a jest mase ludzi co ma bardzo dobre aparaty a jedyne czego uzywaja to trybu auto wiem bo sam mam wielu takich znajomych

Pozdrawiam

Awatar Oblat
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    A propos takich okazji - jakieś dwa miesiące temu na Allegro też kupiłem taki zestaw, powystawowy, podobno ściągany z targów w Hiszpanii, za 2100 z kartą 512... Ale coś za coś - nie mam kilku oryginalnych akcesoriów, gwarancji itp. No ale na szczęście aparat jest w stanie idealnym, działa bez zarzutu...
    Przynajmniej na razie !
    Trafiłeś świetną ofertę, gratuluję
    Pzdr!

Olympus E-300
    IS-1000 ED

Galeria

Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Też często kupuje, póki co odpukać się nie zawiodłem

A tym razem kupiłem w sklepie na dodatek z gwarancją no i jak mi obiecana z całym kompletem

Na początku sie wachałem ale jak się pobawiłem kolegi takim zestawem i pomyślałem że mogę go mieć za taką kwote to szybko podjąłem decyzję I rozważania który model jest lepszy poszły w las poprostu cena mnie przekonała

Teraz zastanawiam się jaką karte do niego dokupić i czy np. jest sens kupienie microdrive np. hitachi 4GB lub IBM 5GB ? Czy moze kupić jakś z szybszych kart 1GB ? Nie tych extremalnie szybkich, tylko śrenio szybkich hehe

Pozdrawiam

Awatar ghost4
    Mieszka w
    Gdynia
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Fiozo

Teraz zastanawiam się jaką karte do niego dokupić i czy np. jest sens kupienie microdrive np. hitachi 4GB lub IBM 5GB ? Czy moze kupić jakś z szybszych kart 1GB ? Nie tych extremalnie szybkich, tylko śrenio szybkich hehe

Pozdrawiam
    Myśle, że to najmniejszy problem. Sam posiadam tylko E-1, mam jedną szybką 1GB i do tego 2 GB microdrive. Może dlatego, że jestem zwykłym "pstrykaczem amatorem" nie odczuwam różnicy którą kartę mam włożoną, ale dla mnie było bardzo istotne, że Microdrive 2 GB kosztował mnie mniej niż szybka karta CF 1 GB.

pozdrawiam

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów