Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 37

Wątek: Zasilanie Sp-350

| OlyJedi
    Mieszka w
    Korzeńsko
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Ładowarke brałeś z tej aukcji??

Aku kupiłes też na allegro? Rzuć linkiem.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Zamówiłem i czekam na dostawę. Podobno będzie OK.

Bateria: OLYMPUS CR-V3 3500mAh LB-01 FE-100 110 120 SP-350 (numer 191518361)
    http://allegro.pl/item191518361.html

SZYBKA ŁADOWARKA OLYMPUS CRV3 LB-01e C-310 C643 (numer 192137631)
    http://www.allegro.pl/item192137631_..._310_c643.html

Zobaczymy jak się spisze sklep i po jakim czasie dostarczy towar. Jak przyjdzie to oczywiście napisze jak spisuje się bateria i ładowarka i czy faktycznie nie bedzie juz -problemów z zasilaniem SP-350

Pozdrawiam

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Bary, trzymam za słowo i czekam z niecierpliwością na opinie odnośnie funkcjonowania zakupionego zestawu. Tym bardziej, że moje Energizery jakby częściej "mdleją" .

Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Akumulatorki

Witam
    Faktycznie praktycznie znikły problemy z zasilaniem do SP-350
    Kupiłem akumulator 3500mA z ładowarką. Akumulator trzyma ale jeszcze tak dokładnie nie wiem jak długo.
    Tylko coś mnie zastanawia. Wskaźnik naładowania baterii w aparacie po całkowitym załadowaniu akumulatora pokazuje połowe naładowania. Spowodowane to jest chyba "tzw panięcią" tylko nie wiem czy w aparacie czy baterii. Trzeba poprostu pierwsze ładowanie i kilka nastepnych przeprowadzac ściśle wg zaleceń producenta akumulatora i sztuki ładowania. Zauważyłem że z ładowania na ładowanie akumulator lepiej trzyma.
    Gdzies się dowiedziałem że należy postepować w nast. kolejnosci:
    jak kupicie akumulator ma on juz wstępne naładowanie, wtedy trzeba go wrzucić do ładowarki, naładowa bateria powinna być w aparacie całkowicie rozładowana, ponownie ładujemy baterie na max i znowy musi byc całkowicie rozładowana w aparacie. Tak kilka razy. Im wiecej takich cykli tym lepiej.

Pozdrawiam
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Dzięki za opinię. Mówiąc szczerze cały czas się waham, czy kupić nowe akumulatory AA i ładowarkę, czy spróbować szczęścia z CR-v3. Trochę mnie zastanawia, że póki co chyba, żaden z "markowych" producentów nie ma takich ogniw w swojej ofercie.

Może poczekam na kolejny wpis kolegi Barego .

Pozdrawiam

PS: miał ktoś już jakieś doświadczenia z Eneloopami?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witaj
    Nie kupuj akumulatorków AA. SP-350 nie pociagnie na nich. Akumulatorki nawet super naładowana mają po 1,2V czyli daja ci 2,4V a akumulator CRV-3 ma od razu 3 V.

Nie rób tego błedu SP długo nie pociągnie na paluszkach. zresztą przeczytaj powyższe forum i sam przeczytasz co pisza inni na temat paluszków AA (jesli chodzi o ten konkretny model aparatu) . Do innych aparatów AA może w zupełności wystarczyć.

Oprócz SP350 mam także inna cyfrówke "małpę" FE115. A tak FE 115 ciagnie na akumulatorkach AA nawet na długo starcza.

Co do makowych ogniw. Ja aparat SP350 kupiłem z oryginalną baterią OLYMPUSa CRV3

Pozdrawiam
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Waham się ponieważ używam aparatu SP-320, ten model nieco lepiej współpracuje z akumulatorami AA. Wynik owej współpracy to ok 130 zdjęć na jednym zestawie. SP-350 nawet nigdy się do tego nie zbliżył (użytkowałem przez ok. 3 miesiące). Niestety ostatnio wydajność moich akumulatorów nieco spadła i stąd poszukiwania alternatywnych źródeł energii . A, że SP-320 i SP-350 to niemal identyczne aparaty więc wiedzy szukam między innymi w tym wątku.

Bateria CRV3 Olympusa jest niestety "tylko" baterią. Zastanawia mnie fakt braku akumulatorów CR-V3 (RCR-V3). Do tej pory znalazłem tylko producentów a'la "no name" i chyba jeden jedyny model ładowarki.

Czy oprócz wydłużenia czasu pracy aparatu zauważyłeś jeszcze jakieś zmiany po zastosowaniu CR-V3? Np. szybsze ładowanie lampy.

Pozdrawiam

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Witaj
    Jakiś zauważalnych zmiana brak (np. w czasie ładowania lampy). Tylko bateria starcza na dość długo i szybko ładuje się akumulator (tak około 3-4 godzin).
    Tak czy inaczej ja jestem zadowolony. Po tych wszystkich przejściach z ciągle wyładowanymi akumulatorkami AA juz miałem dosyć.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Mielec
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam

Ja w trakcie chwilowego używania SP-350 i akumulatorów NiMh również byłem bliski załamania nerwowego . SP-320 naprawdę sprawował się w tym względzie znacznie lepiej, przynajmniej przez jakiś czas.

W poszukiwaniu "markowego" akumulatora CRV3 trafiłem na coś takiego: RCR-V3 Power Station - jednak na ile jest to markowy produkt to stwierdzić nie potrafię. Cena w jednym ze sklepów internetowych to 87 zł., opinii brak .

Jeszcze z jeden dzień się pewnie "powaham" i w końcu coś kupię .

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar ziemia01
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Siła reputacji
    74
    Moja galeria
    przy innych akumulatorach firma jest chwalona