Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: AUTO ISO w Olku C5060

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

AUTO ISO w Olku C5060

Witam.
    Czy użytkownicy Olków C5060 mogą sprawdzić działanie ISO w trybie AUTO?
    U siebie zauważyłem, że aparat praktycznie nie zmienia ustawień ISO w zależności od oświetlenia, tak jak to jest napisane w instrukcji. Nawet w bardzo ciemnym pomieszczeniu ustawia ISO 80 i strasznie długie czasy. Czy ten typ tak ma czy u mnie coś jest nie tak?

I przy okazji. w trybie P jak wcisne strzałke do góry wyświetla się mała literka s (na wyświetlaczu Ps) Co to jest za funkcja bo w instrukcji jest tylko jedno zdanie na ten temat i niezabardzo jasno napisane.

Z góry dzięki za info.
    Pzdr - Michał.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam
    Na temat Iso w trybie auto to Ci nie odpowiem,gdyż właściwie to nie używałem tego trybu a sprawdzić nie mogę bo właśnie nawalił mi aparat.
    Natomiast Ps to jest tzw. fleksja czyli w trybie P, przy zachowaniu stałego naświetlenia można zmieniać stosunek czasu do przysłony. Teoretycznie bardzo przydatna rzecz ale w 5060 działa to b. kiepsko. W moim aparacie można z tego skorzystać tylko przy dobrym świetle i to nie w całym zakresie czasów i przysłony, natomiast w pomieszczeniu można o tym zapomnieć. Posługuję się głównie trybem M wspomaganym histogramem -daje to większą swobodę i napewno lepsze rezultaty.A przy okazji -w instrukcji piszą że w trybie M nie można wyświetlić histogramu-a u mnie w tym trybie histogram jest przełączany przemiennie z belką naświetlenia przy pomocy przycisku AEL.
    A jak jest u Ciebie?
    Pozdrawiam Aldus

Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witaj Michu
    sprawdz czy masz wlaczony flasz slow bo przy tym ustawieniu tak bedzie sie aparat zachowywal, u mnie przynajmniej tak jest. Natomiast gdy flasz nie jest aktywny ISO sie zmienia.
    Pozdrawiam
    Kangur

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam , co do autoiso to u mnie zmienai w zakresie od 80 do 110 -coś koło tego

| OlyJedi
    Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez aldus
    w instrukcji piszą że w trybie M nie można wyświetlić histogramu-a u mnie w tym trybie histogram jest przełączany przemiennie z belką naświetlenia przy pomocy przycisku AEL.
    A jak jest u Ciebie?
    Pozdrawiam Aldus
    Witam.
    u mnie tez tak samo sie zachowuje.

A co do AUTO ISO doszedłem, że jednak się zmienia w takim zakresie jak napisał ADAM12, co mnie wprowadziło w błąd. Przy ISO 100 w ciemnych pomieszczeniach i tak nie zmieniają się czasy naswietlania. Ciekawe czy programiści Olympusa zrobili tak z premedytaja ze względu na szumy przy ISO 400.
    Pzdr.

robin102
    Gość
    Chyba to normalne ,że aparat dąży do ustawienia jak najniższego wzmocnienia sygnału , a długi czas naświetlania ??? Może powinien być sygnał dźwiekowy: użyj statywu !!!

| OlyJedi
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dziwne, to co piszecie... W 5050 nie ma żadnych problemów. Przy wyłączonej lampie czasy jeżdżą płynnie (!) od ISO 64 do 250, a przy włączonej od 64 do 400. A to, co zabezpiecza przed zbyt dużym ziarnem, to właśnie owa płynność. Aparat zamiast od razu wskoczyć na np. 200, ustawia 160. Szkoda tylko, że manualnie nie można ustawiać ISO drobniejszymi krokami.

Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    DZIWNE - ALE TAK JEST

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Panowie! Dajcie sobie spokój z tym auto iso. Wasze wątpliwości biorą się z tego że nie jest łatwo zmusić aparat do podkręcenia iso. Mój 5060 ustawia iso tak jak pisał mirkus do 250 i 400 /od 80 oczywiście/i Wasze zapewne też tak ustawią w odpowiednich warunkach. Najprościej sprawdzić czy automatyka działa zasłaniając obiektyw podczas robienia zdjęcia.Z lampą powinno być iso 400. A w ogóle to życzę Wam udanych zdjęć w pozostałych trybach M,S i A a tryb P i auto iso stosujcie jak najrzadziej.
    Pozdrawiam Aldus.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Jaworzyna Śląska
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Tak jest! Ja osobiście tryb P nazywam - Panika, i tylko w takich sytuacjach sie przydaje.