Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Global plague - żart makro, C8080

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Global plague - żart makro, C8080

Oto fotka makro - mucha żerująca na jabłku. Moim zamiarem bylo uczynienie zdjęcia metaforycznego - globalne zagrożenie.
    Pzdr, TJ

http://arturo.serv01.net/olympus/upl...obalPlague.jpg

Jeronimo: regulamin pkt.7

Awatar OKO
    Mieszka w
    nottingham
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    chyba troche przesadzasz z opiosami tych fotek co?

slaba jakosc.
    camedia 720 uz
    eos 350 d + 18-55 + 75-300 usm +velbon cx 440

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Moze i przesadzam, ale fotka jest fotka. Dlaczego tak sie przeraziles tym tytulem? - Ze nie jest adekwatny do jakosci? Ze zbyt dęty? Napisz coś wiecej. Np. jaki inny tytul bys widział, co ci uwiera w jakości (chyba że odrzucasz to zdjęcie całkowicie, co chyba ma miejsce, i rezygnujesz z szerszej oceny)? Niedostatek ostrości? Niewlaściwe barwy? Zwróć uwage, że w zdjęciach makro zawsze występuje trade off (coś za coś) - albo duża głębia ostrości i duża liczba przysłony i dluga migawka, albo mała liczba przysłony, krótka migawka, dobra ostrość, lecz bez głębi.
    To zdjęcie ma obiektywnie mowiąc słabe szczegóły, ponieważ zawarłem zły kompromis z migawką i przysłoną. Ale potraktuj to jako zart.
    Pzdr, TJ

excel
    Gość

mucha kontra...

abc

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    JA jednak braki w jakości widze, na całym zdjęciu widze jakby siateczkę i np. na oczach muchy nie widać poszczególnych oczu.
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

excel
    Gość

mucha,...oczy..../i inne

abc

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    148
    Moja galeria
    co do siateczki, moze to moje oczy.... jest po północy.

A oczy w oczach..... oko muchy składa się z tysięcy mikroskopijnych oczu, których tutaj nie widać, nie wiem jak to sie fachowo nazywa nie jestem biologiem

na tym zdjeciu jest to dobrze widzoczne http://luc4s.stowplaneta.org/luc4s/g...kra/630359.jpg
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

excel
    Gość

mucha,...oczy..../i inne

abc

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    W mojej opinii nie jest to zdjęcie jakoś specjalnie ciekawe. Brak mi może poetyckiego błysku, a percepcja estetyki jakoś szczególnie wąska, ze o wyobraźni nie wspomnę. Bo to w sumie... makro i nie makro. Rozumiem Tadeusza i kompromis, który często należy zawierać. tutaj jednak tego kompromisu nie akceptuję, bo w efekcie wypadło pośrodku, bo to ani dobre makro, ani dobre "nie-makro". Jeśli makro to brak tak interesującej szczegółowości, która jest domeną dobrego makro. W tym kontekście nie wpadłem w zachwyt niekontrolowany, tak jak mi się to zdarzało przy fotkach luc4s'a. Trudno mi też nazwać językiem technicznym, ale ogólnie jakość tej fotki mi nie odpowiada. Kadr również nie jest szczególny, bo tam w narożniku jakiś początek innej muchy, albo tylko jej resztki? Nie wiem. Jabłko jednak wygląda jednoznacznie na jabłko i wyłącznie tytuł pozwala nasunąć się skojarzeniu, o które chodziło autorowi. Na pewno nie jest to przekaz tak oczywisty. Być może węższa GO z ostrością na muchę, pozwoliłaby osiągnąć efekt, przy którym wyobraźnia nie byłaby aż tak zdominowana oczywistościa.Zwierzę ustawione po przekątnej jest w zasadzie wymuszone warunkami i mi nie przeszkadza.
    I ogólnie wygląda mi to na pracę w którą Tadeusz nie włozył tyle serca, ile wkłada w wiele cennych rzeczy z których korzystałem, korzystam i szczerze podziwiam.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

Awatar OKO
    Mieszka w
    nottingham
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    co mam Ci napisac chlopie?
    fotka nieostra, blada , slabe kolory.., zle skompresowana - faktycznie powstala siatka.
    to nawet nie jest makro..makro pokazal Ci luc4s..

a do tego wszystkiego tytul, jak do jakiegos wybitnego dziela - od razu przychodzi na mysli barok - dlugie tytuly i lipa w srodku.

nie pisze tego, bo jestem zlosliwy potrakotwalem to foto tak jak sugerowales - foto zart - to wszystko.
    camedia 720 uz
    eos 350 d + 18-55 + 75-300 usm +velbon cx 440