Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: zdjęcie portretowe

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dorian
    Dobre efekty można też uzyskać w trybie macro
    Tak, na portretach w makro efekty mogą być powalające!

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Zdrip - jeśli to ironia to walnąłeś jak kot w piach. W kompaktach nic takiego efektu nie daje jak portretowanie w trybie makro właśnie. Coś dowcip Ci nie wyszedł
    IS 500 + osprzęt ; marny C 480
    Pozdrawiam serdecznie - Yello 35

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Yello_35, po przeczytaniu Twojego posta mam straszną ochotę znów walnąć w piach.
    Ale najpierw jednak spytam - o jakim efekcie mówisz?

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Mowa o uzyskaniu małej głębi ostrości. Kompaktem tego inaczej nie uzyskasz. Tylko makro na to pozwoli. Walnij więc jeszcze raz Bo praktyki Ci chyba zabrakło - w przeciwieństwie do ironii

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No świetnie!
    A teraz poproszę receptę, jak uzyskać małą GO na C-765 na portretach przy pomocy makro.

Awatar Yello_35
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

do Zdripa

Swoją niewiedzę kamuflujesz atakiem. A to zła metoda. Poczytaj więcej (choćby ten wątek) a się wszystkiego dowiesz. Ja podałem "receptę" na małą GO za pomocą zwykłej idiotkamera typu C 480 (bez możliwości ręcznych ustawień). Pewnie nawet nie słyszałeś o tym , że obiektywy do makro doskonale służą również do portretowania? No ale jak miałbyś to wiedzieć skoro tylko obśmiewać potrafisz....

Pozdrawiam i kończę mało merytoryczną dyskusję - przynajmniej w mojej ocenie względem Twoich wypowiedzi.

PS. Więcej pokory na przyszłość życzę

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Re: do Zdripa

Cytat Zamieszczone przez Yello_35
    Swoją niewiedzę kamuflujesz atakiem
    I kto to mówi??
    Poczytaj więcej (choćby ten wątek) a się wszystkiego dowiesz. Ja podałem "receptę" na małą GO za pomocą zwykłej idiotkamera typu C 480 (bez możliwości ręcznych ustawień)
    Wiesz, już czytałem i to bez Twojej podpowiedzi, ale w przeciwieństwie do Ciebie jestem w stanie zrozumieć takie elementarne rzeczy jak chociaż by to że chodziło o portret robiony C-7XXUZ, a nie C-480.
    Zapewniam Ciebie że na ultrazoomach Oly tryb makro nie daje mniejszej GO w portretach.
    Pewnie nawet nie słyszałeś o tym , że obiektywy do makro doskonale służą również do portretowania?
    Ja tam nie chwale się wiedzą, tym bardziej w tak nieudolny sposób, bo jaki pożytek z tego że słyszałeś o obiektywach makro skoro tu nie o to chodzi.
    Przypominam, chodzi o portrety na C-7XX.
    Więcej pokory na przyszłość życzę
    Nawzajem!

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Yello_35 wrzuć przykładowe fotki - jedną wykonaną w trybie macro, drugą w normalnym (dobrze by było, żeby pozostałe parametry były bez zmian). Wtedy zobaczymy czy jest zauważalna róznica w GO...

Mieszka w
    Bogatynia
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

zdjęcia zrobione c-770, więc chyba mozna zrobić nim portret.. to są moje pierwsze tego typu fotki i wogóle od niedawna interesuje sie fotorgrafią więc wybaczcie ucięta głowe.. no, ale człowiek sie uczy na błedach..

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No tak. Zaciekawiony tematem sam poszedłem sprawdzić, czy to możliwe. Mam Olympusa C-500 zom -optyka chyba ta sama co w C-480, natomiast zapewne słabsza niż w C-765. Wydusilem z niego ile sie da kombinując maksymalnym zomem i trybem makro. W pełnym zoomie minimalna przysłona ustawia mi sie na 4,7. Zamieszczam efekty na przykladzie " portretów" mojej córuś - najlepszej modelki, jaka znam! Ja biorąc pod uwage możliwości tegoi aparatu ( a raczej brak mozliwosci pod tym wzgledem) jestem zadowolony. A co Wy na to?
    Tylko Olympus C-500 Zoom