Tak, na portretach w makro efekty mogą być powalające!Zamieszczone przez dorian
![]()
Tak, na portretach w makro efekty mogą być powalające!Zamieszczone przez dorian
![]()
Zdrip - jeśli to ironia to walnąłeś jak kot w piach. W kompaktach nic takiego efektu nie daje jak portretowanie w trybie makro właśnie. Coś dowcip Ci nie wyszedł![]()
IS 500 + osprzęt ; marny C 480
Pozdrawiam serdecznie - Yello 35
Yello_35, po przeczytaniu Twojego posta mam straszną ochotę znów walnąć w piach.
Ale najpierw jednak spytam - o jakim efekcie mówisz?
Mowa o uzyskaniu małej głębi ostrości. Kompaktem tego inaczej nie uzyskasz. Tylko makro na to pozwoli. Walnij więc jeszcze razBo praktyki Ci chyba zabrakło - w przeciwieństwie do ironii
![]()
No świetnie!
A teraz poproszę receptę, jak uzyskać małą GO na C-765 na portretach przy pomocy makro.
Swoją niewiedzę kamuflujesz atakiem. A to zła metoda. Poczytaj więcej (choćby ten wątek) a się wszystkiego dowiesz. Ja podałem "receptę" na małą GO za pomocą zwykłej idiotkamera typu C 480 (bez możliwości ręcznych ustawień). Pewnie nawet nie słyszałeś o tym , że obiektywy do makro doskonale służą również do portretowania? No ale jak miałbyś to wiedzieć skoro tylko obśmiewać potrafisz....
Pozdrawiam i kończę mało merytoryczną dyskusję - przynajmniej w mojej ocenie względem Twoich wypowiedzi.
PS. Więcej pokory na przyszłość życzę![]()
I kto to mówi??Zamieszczone przez Yello_35
Wiesz, już czytałem i to bez Twojej podpowiedzi, ale w przeciwieństwie do Ciebie jestem w stanie zrozumieć takie elementarne rzeczy jak chociaż by to że chodziło o portret robiony C-7XXUZ, a nie C-480.Poczytaj więcej (choćby ten wątek) a się wszystkiego dowiesz. Ja podałem "receptę" na małą GO za pomocą zwykłej idiotkamera typu C 480 (bez możliwości ręcznych ustawień)
Zapewniam Ciebie że na ultrazoomach Oly tryb makro nie daje mniejszej GO w portretach.
Ja tam nie chwale się wiedzą, tym bardziej w tak nieudolny sposób, bo jaki pożytek z tego że słyszałeś o obiektywach makro skoro tu nie o to chodzi.Pewnie nawet nie słyszałeś o tym , że obiektywy do makro doskonale służą również do portretowania?
Przypominam, chodzi o portrety na C-7XX.
Nawzajem!Więcej pokory na przyszłość życzę![]()
![]()
Yello_35 wrzuć przykładowe fotki - jedną wykonaną w trybie macro, drugą w normalnym (dobrze by było, żeby pozostałe parametry były bez zmian). Wtedy zobaczymy czy jest zauważalna róznica w GO...![]()
No tak. Zaciekawiony tematem sam poszedłem sprawdzić, czy to możliwe. Mam Olympusa C-500 zom -optyka chyba ta sama co w C-480, natomiast zapewne słabsza niż w C-765. Wydusilem z niego ile sie da kombinując maksymalnym zomem i trybem makro. W pełnym zoomie minimalna przysłona ustawia mi sie na 4,7. Zamieszczam efekty na przykladzie " portretów" mojej córuś - najlepszej modelki, jaka znam!Ja biorąc pod uwage możliwości tegoi aparatu ( a raczej brak mozliwosci pod tym wzgledem) jestem zadowolony. A co Wy na to?
Tylko Olympus C-500 Zoom