Witam
Jak zrobić zdjęcie portretowe? Tak żeby tło było lekko zamazane. Ustawiam usiebie w olku na tryb portretowy, ale niestety tło jest ostre i bardzo dobrze widoczne, i zdjęcie portretowe tak naprawdę nie jest portretowe
Witam
Jak zrobić zdjęcie portretowe? Tak żeby tło było lekko zamazane. Ustawiam usiebie w olku na tryb portretowy, ale niestety tło jest ostre i bardzo dobrze widoczne, i zdjęcie portretowe tak naprawdę nie jest portretowe
Olympus C-765 UZ + statyw + UV+ filtr polar...
Odsłoń se przysłone na maksika i zmniejsz czas do minimum.
Boskib_ /c70 zoom/
czyli jak rozumiem mam nie robić w trybie portretowym, tylko przestawić na A/S/M i ustawić : f:3.2 i 1/1000?
Tak nie rozum, bo Ci nic nie wyjdzie. Przedmówca miał na myśli minimum NIEZBĘDNE do prawidłowo naświetlonego zdjęcia.Myśle, że tryb P zapewni max otwór przysłony i właściwe dobierze czas. Ale raczej masz małe szanse na udane "rozmycie". Konstrukcja aparatu kompaktowego niestety jest taka a nie inna. Tyle razy już to pisałem...Chyba, że masz lustro?
Ogólnie załozenie do osiagnięcia najmniejszej głebi ostrości jest takie, że max mozliwa ogniskowa(zoom), max otwarta przysłona (np3,2 lub 2,8 nie wiem jaki masz aparat) max mozliwie blisko fotografowanego obiektu i max możliwie oddalone tło od obiektu. I ustawiasz ostrość na obiekt rzecz jasna.
To są te parametry które zapewniają małą głębię, czyli np rozmyte tło. Inna sprawa jakie mamy mozliwości ich max wykorzystania. No i tez trzeba powiedziec, ze kompakt ma jednak skromne mozliwosci nawet kiedy zastosujesz to co napisalem. Tez zależy od sprzętu, jaki obiektyw itd...
C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280
Mam c-765 i wraz jak ustawiam to co piszesz to tło wychodzi mi takie same jak osoba
Stary, to musi działać. W takim razie coś nie tak ustawiasz. Właśnie pstryknąłem Ci przykładową fotkę:
- model: własny kubek do kawy,
- aparat: C-740, a więc prawie identyczny jak Twój,
- przybory w tle są jakieś 30-40cm za kubkiem,
- tryb: P,
- zoom: maksymalny,
- przesłona jaka ustawiła się przy takim zoomie: F/3,7
- odległość aparatu od kubka około 1,5m (minimalna, przy której autofocus był w stanie ustawić ostrość),
- czas, jaki się ustawił: 1/60s
"hans und helmut trinken vermut"
Cała istota zrobienia zdjecia portretowego Twoim aparatem polega na użyciu naprawdę dużego zoomu (trzeba będzie się pewnie nieco dalej oddalić od fotografowanego obiektu, żeby go ująć) i najmniejszej przesłony F3.7.
Ostrość ustawiasz na obiekt i masz jak w banku rozmyte tło.
Pozdrawiam
Olympus C-765UZ + parę dodatków
Zapraszam do Galerii
Witam
Dołączę do tematu.
Starałem się także dostosować do Waszych podpowiedzi - jednak efekty słabe albo żadne - pytanie czy zrobienie zdjęcia portretowego na aparacie C-7070 Wide Zomm jest trudne lub niemożliwe?
W trybie M na max zoomie przesłona ustawia mi się na 4.5 - czy to może być przyczyną? Obiekt 2 metry przed aparatem, tło 2 metry za.
Pzdr
john100 tło zdecydowanie dalej niż obiektyw od modela. Dobre efekty można też uzyskać w trybie macro.
Witam
Tło jakieś 4-5 metrów, MF, max zoom i wychodzi
Dzięki
Pzdr