Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Użyj "one touch" white balance w E-300...

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Użyj "one touch" white balance w E-300...

Witam serdecznie.

Nie znalazłem w archiwum, więc zapodaję...
    Wczoraj postanowiłem wreszcie rozpracować ustawianie balansu bieli na dowolne światło dzięki funkcji "one-touch WB", znanej większości użytkowników kamwidów.
    Instrukcja mówi mniej więcej tak:
    Ustaw balans bieli na "one-touch" (taki śmieszny znaczek), skieruj na białą powierzchnię (BTW: wcale nie musi być biała, ale o tym później), a następnie nacisnij przycisk "OK".
    Próbuję więc i... lipa. Mogę sobie zobaczyć podgląd głębi ostrości.
    Co się okazuje. Funkcja ta działa tylko i wyłącznie wtedy, kiedy pod przyciskiem "OK" w ustawieniach "Custom OK" mamy włączony "Shortcut" no i ten znaczek oznaczający "one-touch WB". Instrukcja nie wspomina też o tym, że w momencie potwierdzenia automatycznie zostaje zrobiona fotka, bez naciskania spustu migawki.
    Tak więc miłośnicy podglądu głębi ostrości w E-300 muszą zdecydować. Podgląd albo ustawianie balansu bieli na dowolne światło. Ja wybrałem to drugie, bo przez rok nigdy nie wykorzystałem podglądu, który i tak ma mało wspólnego z rzeczywistością a w dodatku w cyfrze od razu go widać po zrobieniu zdjęcia. Prawie zawsze można powtórzyć. Za to nie ma innej możliwości ustawienia balansu na światło lamp sodowych lub rtęciowych niż "one-touch WB", który sprawdza się w takim przypadku znakomicie. I między bajki można włożyć opowieści o okrojonej ilości składowych wtakim świetle. Sam to wczoraj naocznie potwierdziłem.
    Wracając do "białości". Może to być równie dobrze dowolna szarość lub teoretycznie nawet czerń, chociaż z powodu nieliniowości przetworników lepiej aby była to biel lub w miarę jasna szarość. W końcu czarny, szary czy biały to ten sam kolor o innej jasności, albo raczej brak koloru. Chodzi o to aby pole pomiarowe składało się z równej ilości składowych RGB. "One-touch WB" kalibruje na tej podstawie korekcję barw. Ponieważ ma przetwornik RGB i kalibruje RGB, nie ma znaczenia poziom sygnału a jedynie ich proporcje. W dużym przybliżeniu. Dla czerni, z innych powodów powinien być oddzielny balans czerni, chociaż w gruncie rzeczy jest to tylko rozwinięcie balansu bieli dla nierównomierności charakterystyki poszczególnych kanałów RGB. profesjonalnym sprzęcie wideo oddzielnie balansuje się czerń i biel. Myślę, że w profi sprzęcie foto też do tego dojdziemy o ile już nie jest stosowane.
    Powodzenia i spokojnych świąt!

robin102
    Gość
    No rzeczywiscie ja też nie używam podgladu GO bo to w takim sprzęcie nie ma zastosowania . A cieszyłem sie jak głupi jak go odkryłem - he he he .Za ciemny wizjerk po prostu.
    Co do WB na kartkę to robiłem eksperymenty i dla mnie najlepiej to wychodzi na szara kartę i to nie każdą , a najgorzej na białą w odcieniu bieli telewizyjnej "typu C "co według teori powinno przyniesć najlepszy efekt , a tu skucha. Na czarne ??? nie próbowałem !!! Do dobrego balansu bieli trzeba dojść regulacjami. To znaczy tak pod swój gust i własne oko. Ja ostatnio się lenię i mam ustawine auto z korekcją "+2" na "0" jakieś za ciepłe te foty były i za bardzo w różowo-beżowy wchodziły.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Joki, ciekawa analiza, a jak ma się ustawiony profil kolorów Adobe to ma to znaczenie przy pobieraniu balansu bieli czy nie ma w związku z tym, że przetwornik jest RGB? A tą korekcję to gdzie i na czym robisz?
    U mnie też wychodzą zbyt ciepłe zdjęcia ale akurat ja to lubię, dodaje to naturalności. Znajoma ostatnio oglądawszy moje dzieła stwierdziała, że zdjęcia bardzo naturalne jak z filmów ORWO (dla młodzież dodam, że to filmy kolorowe produkowane przez naszych przyjaciół z byłej Niemieckiej Republiki Demokratycznej).

Zwycięzca OlyRulez Awatar Jeronimo
    Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Re: Użyj "one touch" white balance w E-300...

ja nie uzywam podgladu GO bo jakos nie zauwazylem jak to dziala :P Wiec wedlug domyslnych ustawien pomiar dziala mi jak trzeba.

Pomiar stosuje zawsze na sepcjalna "szara" kartke. Jedyne co zauwazylem to ze w lustrzance trzeba dosc dobrze oswietlic ta kartke, w kompakcie niezaleznie czy bylo dobrze widac "miernik - kartke" i tak zapisywal ustawienia balansu bieli.
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

robin102
    Gość
    No tak ,ale gdzie kupić za przytomne pieniądze wzór szarosci na specjalnej kartce np. kodaka ???

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    moj wzor to nic innego jak okladka ksiazki National Geographic'a - Szkoda Fotografowania (ja mam krajobrazy, ale chyba cala seria ma taka okladke). Zreszta to dosc maly format tej ksiazki no i dosc drogi (bo chyba cos ponad 50zl).

Tak wiec dolaczam sie do pytania robin102 bo moze gdzies mozna kupic specjany duzy wzor

pozdrawiam
    List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    a nie lepiej robić zdjecia w RAW, niż biegać z kartką i co chwila mierzyć balans bieli ?

Mieszka w
    wielkopolska
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    w moim amatorskim studio i robie w RAW'ach ale i tak robie pomiar swiatla... przynajmniej nie musze nic na kompie poprawiac

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Lakuta
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Szara Karta

Witam serdecznie
    Polecam szarą karte kodaka, bo sam taką nabyłem i sprawdza sie wyśmienicie (zwłaszcza, że matryce w Olympusach stamtąd pochodzą)
    http://www.czarno-biale.pl/sklep/pro...oducts_id=1790
    W zestawie są dwie duże karty a4 i jedna mała do portfela , całość jest na tekturze, a po drugiej stronie ma wzorcową biel, tak że i balans bieli za jednym zamachem z głowy. Żeby uzyskać kolorystykę idealną polecam ze strony białej zdjąc sobie "One-touch WB" a potem punktowo zmierzyć optymalne ustawienia na stronie szarej i gotowe