Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: jak zmusić do pracy AF w zupełnych ciemnościach

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

jak zmusić do pracy AF w zupełnych ciemnościach

Jak to mówią na moim Brooklynie: potrzeba matką wynalazków

Do rzeczy. Jak wiadomo aparat w całkowitych ciemnościach nie radzi sobie z ustawianiem AF. Znalazłem sposób na usprawnienie mojego E-500 tak, że nawet w całkowicie ciemnym pokoju jest w stanie ustawić ostrość na dowolnie wybrany punkt - może to być nawet biały sufit. Jak to zrobić?
    Pamiętacie? kiedyś były popularne wskaźniki laserowe.... Tak... otóż po lewej stronie e-500 (patrząc od tyłu) jest bardzo poręczne wgłębienie, w to wgłębienie układamy sobie wskaźnik, naciskamy włącznik lasera celujemy w środek widzianego kadru (nie w aparat tylko np na ścianę), łapiemy AF na punkcie z lasera, zwalniamy laser, robimy zdjęcia. Trochę skomplikowane ale przy odrobinie ćwiczeń działa jak złoto. Nie wiem czy będę korzystał na stałe, ale napewno przetestuję w warunkach bojowych. No i nie ma efektu stroboskopu z lampy błyskowej. Co sądzicie o tym pomyśle? Acha właśnie jestem po wyszukiwaniach i zauważyłem, że nie jestem pierwszy. Ma może ktoś doświadczenie jak takie "usprawnienie" sprawdza się w praktyce?

Czołem!

ps w warunkach pokojowych używam wskaźnika laserowego do zabawy z kotami - biegają za kropką jak "gupie"

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    ---

Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Szkoda, że e-500 nie ma wspomagania af w postaci czerwonej lampki, tak jak to jest np w 5060. Szkoda, bo to sprawdzony bardzo dobry patent.
    Olympus E-500, E1, 5060, Zuiko Digital 14-45mm, 14-54mm, 40-150mm, ED 50mm f/2 Macro, 11-22mm F2.8-3.5, fl36, filtry itd.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Z laserem to znany patent. Ponoć niektóre Soniaki to mają wbudowane...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Panowie, szarpnac sie trzeba na lampe FL-36.
    Ma wlasnie taka czerwona przydatna lampke w standardzie
    pozdrówki,
    api
    www.twojareklama.pl

Mieszka w
    kujawy
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    W zupełnych ciemnościach bez flesza nic nie będzie na zdjęciu. A z fleszem na najszerszym kącie możesz trzaskać na oślep bez ustawiania ostrości. Każde zdjęcie będzie ostre na całej głębi - jest to sprawdzona i znana od lat metoda. Tylko bez używania zooooomu.

| OlyJedi Awatar irek50
    Mieszka w
    Zamość
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Jeśli włączysz laser to już nie będą "kompletne" ciemności...he,he--ale metoda jak najbardziej słuszna w przypadku trudności z AF...

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dajcie modelowi/modelce zapalniczkę do ręki - to staty sposób Mineciarzy...