Ale 40-150 robi długie bzzz bo jest wolniejszy niż 14-45 , a jak działa 14-54 z taką mała puszką jak E-300 nie wiem Pewnie śmiesznie wyglada
Ale 40-150 robi długie bzzz bo jest wolniejszy niż 14-45 , a jak działa 14-54 z taką mała puszką jak E-300 nie wiem Pewnie śmiesznie wyglada
Ok. Postaram się zrobić test, chociaż już zauwazyłem, że jest znacznie lepiej. Mam fotkę z EZ14-45, pokoju z żarówką u sufitu i brązową plamą (od tej żarówki) na podłodze. Wygląda jakby coś się rozlało na dywanie. Ten sam kadr z ED14-54 jest czysty.
Co do "bzzz", to miałem na myśli sytuację, gdy jest już na tyle małe światło, że EZ14-45 robi 3x"bzzz"
Wieczorem zrobię jeszcze pomiar, przy jakich parametrach światła ten pierwszy już nie ostrzy a ten drugi jeszcze tak.
Nową wrsję oprogramowania masz wgranąZamieszczone przez Andrzej100
![]()
Bo mój E1 tak właśnie potrafi![]()
Wystarcza mu tylko własna lampka AF i tyle światła co wpada przez okno. Dla wyjaśnienia dodam że nie mieszkam w bloku w śródmieściu Wawy tylko na wsi![]()
E3 + Kawasaki ZR7-S to juz przeszłość...
E-M5 + Honda CBF 1000, bo trzeba naprzód iść
Nie dyskutujemy o róznicy cen tylko o róznicy w jakości obiektywów.Zamieszczone przez robin102
Rózniaca w cenach jest wynikiem innej technologi wykonania tych obiektywów oraz innej grupy odbiorców do których sa kierowane.
I to tyle.
Lampka AF to własnie wspomaganie - wtedy każdy E1 działa nawet gdy w ciemności fotografujesz gładka ścianą i z kazdym obiektywem serii 4/3- żaden to wyczynZamieszczone przez Avalon
![]()
Techologia jest tania i opanowana do perfekcji jak pieczenie bułek w wiejskiej piekarni. Chodzi o grupę odbiorców i o pozycjonowanie produktu na rynku.
Żaden wyczyn...hmm...no może i prawda, ale nie ciemnym jak studnia obiektywem. Sprawdź może więc inne aparaty jak ostrzą w egipskich ciemnościach bez wspomagania i porównaj te rezultaty do E1.Zamieszczone przez Andrzej100
Zgadza sie, ale technologia 14-45 i 14-54 to dwie rózne bajki porównując chociaż by obudowę tych obiektywów. Tani plastik z wtryskarki contra metalowy korpus.Zamieszczone przez robin102
Witam ponownie.
Mam dla Ciebie blady sampla z latarniami. 3MB. Na jaki adres podesłać bo nie mam gdzie położyć?
Jeżeli chodzi o czułość AF, to zrobiłem kilka pomiarów. Wyniki są takie, że tam gdzie kończy się zdolność ostrzenia z EZ14-45 automat pokazuje 8-10s. przy przysłonie 3,5. Z ED14-54, zdolnośc ostrzenia kończy się przy wskazaniach 20-30s. i przysłonie 2,8. W obydwu przypadkach w polu AF musi być coś kontrastowego, szkła podpięte do E-300, ISO100. W kadrze "krajobraz" oświetlony światłem księżyca lub odległymi latarniami. Więcej wydusić się nie da. Chyba, że z laserem...
Dokładniejszego pomiaru nie jestem w stanie wykonać.
AVALON torszkę Ci się mylą pojęcia( bez urazy) technologia czyli techno-logos. Konstrukcja 14-54 jest lepsza od 14-45 bez dyskusji ,ale technologia produkcji iście ta sama. Kwestia założen konstrukcyjnych , projektu i zasotowanych materiałów. Technologia krótko mówiąc to szereg procesów od wykopania piasku -kwarcu na szkła do wyrobu finalnego. W przypadku obiektywów tego samego producenta można by rzec nawet wszystkich obiektywów jest ta sama.Z bardzo minimalnymi różnicami. Strasznie te pojęcie jest nadużywane w celach reklamowo marketingowych. Wyobrażasz sobie ,że w tym słowie zawiera sie też sposób i jakość oświetlenia hal fabrycznych i godziny pracy sprytnych Chińczyków. !!! FAJNIE BRZMI !!! TECHNOLOGIA