Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: EZ14-45 via ED14-54...

Awatar Avalon
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Widzę ze bardzo mocno bronisz technologii produkcji tych obiektywów starając się udowodnić że są takie same. Niestety to nieprawda. (Mam podejżenie że używasz właśnie tego ciemniejszego 14-45 )
    14-54 jest lepszy bezdyskusyjnie. Droższy też.
    Cała dyskusja zaczęła się od porównania jakości tych szkieł a nie od róznicy w ich cenach która ze względu na jakość i marketing wcale mnie nie dziwi.

Ja uzywam 14-54 i dlatego twierdze ze jest lepszy i wart swojej ceny.
    E3 + Kawasaki ZR7-S to juz przeszłość...
    E-M5 + Honda CBF 1000, bo trzeba naprzód iść

robin102
    Gość
    Eeee coś sie nie rozumiemy . Oczywiscie używam tego gorszego i znacznie tańszego 14-45 i potwierdzałem wyżej ,że 14-54 jest bezdyskusyjnie lepszy. Dla mnie po prostu 14-54 jest za drogi bo jeszcze prócz foto mam inne hobby i kasę trzeba rozdzielać.
    Chodziło mi o uświadomienie ,że technologia produkcji tych obiektywów ma znikomy wpływ na ich cene na rynku. Technologia to fazy i procesy produkcyjne , a nie wyrób końcowy ,jego możliwosci i konstrukcja.

Awatar Avalon
    Mieszka w
    Mazowsze
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Eeee coś sie nie rozumiemy...
    Nie no....rozumiemy sie doskonale. :P
    Podobnie sprawy mają się w porównaniu 40-150 i 50-200. Uzywam tego tanszego i gorszego bo nie stać mnie na wydatek rzędu 2,5tysiąca.( za 40-150 dałem 300zł nówka w pudełku)
    Podobnie z lampami FL36/FL50
    Za lepsze artykuły płacić trzeba więcej i to nie ona sa za drogie tylko my za mało zarabiamy.
    Życie to niestety bardzo często sztuka wyboru, szczególnie dla mniej zamoznych. A technologie i marketing pozostawy specom w tych dziedzinach.
    E3 + Kawasaki ZR7-S to juz przeszłość...
    E-M5 + Honda CBF 1000, bo trzeba naprzód iść

robin102
    Gość
    To dobrze ,że sie jednak rozumiemy. Głowa tylko boli jak czyta człowiek ,że ten lub tamten aparat lub obiektyw jest strasznie zaawansowny technologicznie i dlatego musi być drogi. Bzdury totalne jesteśmy zmuszani czytać . Sprzet może być zaawansowany konstrukcyjnie, a robiony tanią technologią przez Wietnamczyków w bambusowym szałasie. Po prostu konstrukcja ,a technologia to zupełnie inne sprawy.
    Ale wracając do obiektywów to uważam ,że 14-54 jest nieproporcjonalnie za drogi do tego co wnosi do jakosci zdjęć .Jak to się ma 2000 za 14-54 i 300-400zl za 14-45.
    A, że lepszy to oczywiste.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów