Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Jaki aparat jest najlepszy?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    ejże, czyżby znowu ambicje brały górę? jasne że jest DUUUŻO niżej jak w ogóle możesz porównywać te aparaty! Bo że ja porównuję to normalne... nie jestem ani takim fanem sprzętu ani nie mam możliwości aby go zmienić a poza tym często bładzę i dlatego czasem pytam na tym forum ))))
    Pozdrawiam i życzę fajnych fotek nawet na takim słabym sprzęcie

| OlyJedi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Sprawdziłem - w kilku parametrach C-750 jest lepszy, ale nie uważam, żeby był warty prawie 2x tyle co C-4000.
    UWAGA: moje dociekanie który ap. jest lepszy nie wynika z jakiejś manii, tylko nie wiedziałem jak to jest z olkami.
    A nawiasem i tak uważam, że dobrze wybrałem, zgodnie z sugestią fachowca z internetu (fotosklep, czy coś takiego), że C-4000 to jest optimum pomiędzy ceną a jakością.
    Pozdrawiam wszystkich! - niech każdy się cieszy z tego co ma i pracuje nad dobrym kadrowaniem i szukaniem ciekawych ujęć, a nie szukaniem bajerów w aparatach.
    Tadeusz B; Olympus C-4000

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

hmmmm

Wybor......odwieczny problem...
    Ja aktualnie uzywam c 5050 jestem z niego bardzo zadowolony chodz ma i sporo wad......tak jak wszystko w zyciu.......
    Bardzo mozliwe jednak ze jesli da sie, zamienie go na Canon 300d.
    Ale do rzeczy....
    Najpierw mialem Canona s200.
    Super aparacik ale trzeba bylo dokupic zapasowa baterie no i po pewnym czasie zaczelo brakowac pikseli i mozliwosci manualnych ustawien parametrow.....hihi
    Pozniej mialem wspomnianego a70....
    Uwazam ze bardzo dobry aparat robiacy naprawde calkiem niezle foty......
    No i posiadajacy juz Digic co w praktyce oznacza wieksza szybkosc dzialania...
    Nie wiem, czy ma to dla Ciebie duze znaczenie, ale zawsze mialem go w kieszeni...
    Pozniej znowu braklo pikseli wiec siegnalem po Minolte f300...
    Super bo malutka.....takze kieszen w spodniach byla dla niej dobrym miejscem..
    Ale niestety czesto gubila ostrosc......zwlaszcza w makro.....
    Kolejnym ,aczkolwiek niezbyt dlugo, aparatem byl G3.....bardzo fajny ale nie przekonal mnie swoja chwytnoscia.....porecznoscia....
    No i w koncu siegnalem po Olka 5050.....bardzo mily, od razu pcha sie do reki.......
    Bardzo duzo mozliwosci manualnych ustawien..........
    Obudowa iscie profesjonalna....
    No ale tak: reaguje z pewnym zastanowieniem na moje komendy, wyswietlacz bardzo kiepski w porownaniu z w/w konkurentami.
    W duzym sloncu niestety trzeba zastanawiac sie nad obrazem w lcd.....
    hihi.....no i juz nie miesci mi sie do kieszeni...
    Czyli jak kazda rzecz ma kupe wad i zalet.......
    .....
    Reasumujac....
    Wiem, ze glownym kyterium w Twoim , i nie tylko Twoim wyborze, jest wszech obecna cena.....
    Uwazam ze Canon a70 to dobry wybor....ale lepszym rozwiazaniem bylby jednak a80.....(nie wiem, czy juz dostepny w Polsce i jaki koszt?)
    Jesli udaloby Ci sie jednak kupic Olka c5050 w dostepnej dla Ciebie cenie.......polecam.......bedziesz na pewno zadowolony......
    Z pozdrowionkami........
    Cichy-......

| OlyJedi Awatar krupek
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Więc tak...

1) Do qwerty: Odwoływałeś się do mnie mówiac o ambicjach i o tym że A70 jest znacznie niżej niż C4000? Mam racje ?

2) Do SatH^Raa: Czytałem, że w G3 obiektyw zasłania nie co wizjer i przeszkadza to w kadrowaniu... Prawda to? A jeżeli tak to czy żeczywiście jest to taki problem ? Jeśli nie wiesz jaka bedzie cena A80 to mam dla ciebie niespodziankę. Oni juz wiedzą http://www.jarkom.pl/aparaty/aparat_opis.php?id=143

3) Do rio96: Taki opis jak twój powinien na tym forum napisac każdy kto tylko ma podobne doświadczenia z aparatami cyfrowymi. Wiele informacji w tak niewielu słowach. BRAWO

4) Do wszystkich: Skoro tak wszyscy chwalą ten C400 to oceńcie jeszcze cenę tego aparatu jaką oferuje ten sklep: http://www.jarkom.pl/aparaty/aparat_opis.php?id=17 Jest to wersja C4000Z

5) No i na koniec jeszcze pytanko jak duże znaczenie ma zoom w aparacie? No bo ten C4000Z ma 3x a wy polecaliście C4000UZ, który ma chyba 10x.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Ciesze sie ze moj krotki opis spodobal Ci sie.
    Opisalem tylko pare rzeczy ktore przyszly mi akurat na mysl.
    Po glebszym zastanowieniu nie starczyloby miejsca na opis......
    Dzisiaj w sklepie mialem okazje okazje pobawic sie wspomnianym juz Canonem EOS 300d........
    hmmm......chyba naprawde zaczyna sie nowa epoka dla cyfrowek a konkurencja Canona mam nadzieje, ze szybko zareaguje na wyzwanie......
    ....
    W Polsce nie wiem, ale za "wielka woda" A80 w internecie mozna kupic za 399$ wiec 140$ wiecej niz za A70.....
    Mozna przypuszczac, ze podobna roznica cen bedzie i w Polsce.
    Placimy 140$ wiecej przede wszystkim za piksele oraz za ruchomy wyswietlacz, ktory w praktyce naprawde sie przydaje...
    Wedlug mnie wazniejsze jednak sa zapasowe bardzo dobre baterie, duza karta pamieci (pamietaj ze w zestawie zazwyczaj otrzymujesz karte ktora wystarcza jedynie na kilkanascie zdjec b.dobrej jakosci) , statyw......
    Natomiast walka o piksele konieczna jest przy ciut wiekszych formatach niz popularne pocztowki....
    Z pozdrowieniami
    rio96

| OlyJedi
    Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    krupek, niestety, sorry że muszę rozczarować ale nie miałem Ciebie na myśli poruszając wątek ambicjonalny... no i nie pozwoliłbym sobie na degradowanie innego aparatu nie znając go wcale.
    Pozdr.

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez krupek
    5) No i na koniec jeszcze pytanko jak duże znaczenie ma zoom w aparacie? No bo ten C4000Z ma 3x a wy polecaliście C4000UZ, który ma chyba 10x.
    oj C4000 ma tylko zoom 3x a nie 10x , chcąc mieć zoom x10 poszukaj w serii c-7xx
    C750&C720 + cla4/UV/sva-20/sm128/xD256 + wyzwalacz do C720/C725 + zasilacz

| OlyJedi Awatar krupek
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Najchętniej zapytałbym czy aby na pewno masz racje...
    Ale nie zapytam... Wierze ci na słowo...

Dodaj jeszcze jednak do tego co napisałeś jak duże znaczenie ma taki zoom 10x

| OlyJedi Awatar Arras
    Mieszka w
    Rzeszów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Dla jednych zoom ma duże znaczenie, dla innych nie ma żadnego -
    to kwestia gustu. Jeśli ktoś lubi robić piękne zdjęcia na formatach powyżej 15x21 cm to wybiera matrycę np. C4000 C5050 na której zdjęcia wychodzą naprawdę pięknie, jeżeli natomiast lubi fotografować wszystko a nie potrzebuje wielkich odbitek to wybiera zoom - seria C7xx na których zdjęcia też wychodzą świetnie. Zoom (mowa tu o optycznym oczywiście) pozwoli Ci zrobić zdjęcia z dużych odległości - widziałem świetne zdjęcia jednego z kolegów tutaj z forum które były robione w górach, a które nie miały prawa powstać na aparatach z 3x, 4x zoomem (i pewnie zaraz tu dostanę kontrę, ale takie jest moje zdanie). Oczywiście maszyny z większym zoomem mają z reguły ciemniejszy obiektyw co nader często wytykają im użytkownicy matryc. Ale tak jak powiedziałem - każdy wybiera co chce. I chciałem dodać że c-750 ma i duży zoom i dużą matrycę - co jak dla mnie byłoby strzałem w 10 jeśli miałbym zmienić aparat.
    C750&C720 + cla4/UV/sva-20/sm128/xD256 + wyzwalacz do C720/C725 + zasilacz

| OlyJedi
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez Arras
    Dla jednych zoom ma duże znaczenie, dla innych nie ma żadnego -
    to kwestia gustu....

Zoom (mowa tu o optycznym oczywiście) pozwoli Ci zrobić zdjęcia z dużych odległości - widziałem świetne zdjęcia jednego z kolegów tutaj z forum które były robione w górach, a które nie miały prawa powstać na aparatach z 3x, 4x zoomem (i pewnie zaraz tu dostanę kontrę, ale takie jest moje zdanie).
    zdjecia byly byc moze moje...
    bez zoomu

z zoomem...

Oczywiście maszyny z większym zoomem mają z reguły ciemniejszy obiektyw co nader często wytykają im użytkownicy matryc.
    nie jest tak znowu zle z tym.. nawet zauwazylem ze moj c740 ma jasniejszy obiektyw niz nowka c5060

Ale tak jak powiedziałem - każdy wybiera co chce. I chciałem dodać że c-750 ma i duży zoom i dużą matrycę - co jak dla mnie byłoby strzałem w 10 jeśli miałbym zmienić aparat.
    słuszny wybór.