Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Zwątpiłem

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Zwątpiłem

Czołem.
    Wiem że panuje tu klimat chwalenia Olków i ja tez bardzo lubię mojego E-300, ale własnie doznałem szoku. Otóż ściągnąłem program do badania martwych i gorących pikseli. Tych pierwszych nie mam, ale tych drugich mam mnóstwo. Przy ISO 100 prawie 300 a przy ISO 400 ponad 2500!! (naświetlanie 25 s., przy zamkniętym dekielku). Wiem jak usunwac te gorące piksele ze zdjęć , ale nie wiem czy warto to robić przy każdym zdjęciu skoro wydałem tyle kasy na aparat.
    jakie są wasze rezultaty w takich testach? Mój Olek to norma czy po prostu jest wadliwy?

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    a redukcję szumów włączyłeś w aparacie?

Awatar marwit
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A jak czesto robisz zdjecie z naswietlaniem 25s? czy jak robisz "normalne" zdjecia to tez widac te piksele?
    E-300, 14-45, 40-150, Lexar CF 1Gb

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Jak już wspomniał blady, taki test powinieneś robić z włączoną NR. W każdej cyfrze będa podobne wyniki jeśli przy takim czasie nie jest włączony NR. Po włączeniu liczba badpixel-i powinna spaść do 0.

Mieszka w
    Piła
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    A tak na marginesie takiego testu nie ma sensu robić przy 25 sek. A zdziwiłbym się gdyby jakikolwiek aparat bez NR przy 25 sek nie wygenerował hotów.
    C-760, tulejka, UV Hama 390 HTMC, Hama Skylight, Velbon DF-40, lampa Soligor DG-280

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    troche mnie pocieszyliście. spróbuję zrobić test z redukcją i dam znać.
    Zdjęcia nocne robię często, zimą prawie tylko takie robię, bo za panowania światła słonecznego siedzę w pracy.
    bardzo dziekuję za odpowiedzi.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cuda panie, cuda!!!

Wielkie dzieki. Z redukcją szumów mam zero gorących pikseli i to na ISO 100 i na ISO 400!!! rewelacja ta funkcja. tylko jedno mnie męczy: czemu to nie jest normalna funkcja aparatu, tylko trzeba ją włączyć? co stoi na przeszkodzie żeby była "włączona" fabrycznie i działała przy każdym zdjęciu?
    ale i tak jestem szczęśliwy) Wszystkim baaardzo dziękuję.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Fajnie że te lustrzanki tak staniały!

Pozdrawiam!

zepik

redukcja szumów działa tak, że aparat robi jedną fotkę, a później robi "czarną" fotkę przy takim samym czasie i sobie tam w środku to wszystko mieli i przetwarza. Zauważ, że robienie zdjęcia z włączonym NR przy czasie 20 s trwa ok 40 s. Po prostu przy włączonym cały czas NR szlag by nas trafił gdyby każde zdjęcie "robiło się" tak długo.

Z tego powodu też przy włączonym NR nie działa tryb zdjęć seryjnych, którego ja np używam nawet przy robieniu portretów żeby uchwycić ciekawe miny ludzi.

Awatar Homek
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    I nie watp! Wątpia zostaw na pachnące, pieniące się, złocisto-jesienne w kolorze pyfko! I karczycho, albo co tam... Na zdrowie
    Pozdrawiam. Dariusz Żak

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów