Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: E1 w grudniowym chip fvd

Mieszka w
    Proszowice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam
    Apropo`s wzmiankowanego nr FVD pozwoliłem sobie napisać do nich takiego maila.
    Witam.
    Od pewnego czasu czytam Waszą gazetę i pomimo mocnych pro Canonowskich akcentów nie mam większych uwag, aż do dzisiaj.
    Dokładnie sprawa dotyczy artykułu Porady Praca z lampą błyskową Ostro czy Miękko? ze strony 86 do 92 podpisanego przez Marcina Pawlaka otóż w Digital Camera World Magazine August 2005 na stronach 058 do 061znajduje się bardzo podobny w treści z identycznymi ilustracjami i ramkami artykuł (też druga część poradnika używania lampy błyskowej) podpisany przez Andree Thompson.
    Dla tego moje pytanie. Czy Andrea Thompson i Marcin Pawlak to ta sama osoba czy po prostu pan Pawlak pozwolił sobie przepisać artykuł z zachodniego pisma a jeśli tak czy część pierwsza i trzecia też są plagiatem.

Pozdrawiam
    Jestem ciekaw czy ktoś to też zauważył i czy ktoś już w tej sprawie pisał.
    Wiem, że to jest off topic ale jeżeli jadą po Olku to niech mają Jeśli otrzymam jakąkolwiek odpowiedź a taka będzie wola grupowiczów to się nią podzielę.

Pozdrawiam
    Olympus E-1 14-45, 40-150, FL-50

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Nie wiem jak dokładnie z 14-54 jest z podziałką ale myślę, że w jakiś granicach błędu, spokojnie można zastosować ustawienie ostrości na podstawie podziałki, dać większą przysłonę i byłoby dobrze. Jasne, że to nie dokładnie to samo co AF, ale zawsze na jakieś poligonowe warunki gdzie jest 0 oświetlenia można zastosować.
    Ciekawe jak mierzona jest odległość w E-500 przy zastosowaniu fl-36/50, czy wtedy błyska głównym fleszem, czy FL mają jakąś dodatkową elektronikę która mierzy odległość od obiektu i tym wspomaga AF?

Gregvip, bardzo ciekawy jestem co odpowie FVD na Twoje zapytanie

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez blady
    Ciekawe jak mierzona jest odległość w E-500 przy zastosowaniu fl-36/50, czy wtedy błyska głównym fleszem, czy FL mają jakąś dodatkową elektronikę która mierzy odległość od obiektu i tym wspomaga AF?
    Lampy przy pomiarze ostrosci oswietlaja kadr wspomagajacym czerwonym swiatlem, tak samo jak np. E1
    Rozwiazanie duzo lepsze od standardowego, chocby tylko dla niego warto kupic lampe
    pozdrówki,
    api
    www.twojareklama.pl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez nurek
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    może ktośby tak zeskanowal ten artykuł i się podzielił? Bo w mojej mieścinie tą gazetę cięzko dostać, a zresztą interesuje mnie tylko artykuł o E1. Z góry dzięki dobrym ludziom
    luc4s, jak do poniedzialku nikt tego nie zrobi to masz u mnie zalatwione.
    Niestety skaner mam ale w biurze więc stad ten poniedzialek.

Acha, jak nie zapomne bo u mnie to bardzo mozliwe
    Zaraz sobie wpisze w przypominaczke Nokii
    Wielkie dzieki
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Witam,

luc4s tak jak obiecałem wystawiam artykuł z grudniowego CFV. Miał być w poniedziałek ale niestety dziś musiałem jechać do pracy. No ale przynajmniej udało się zrobić skan.
    Szczerze mówiąc to mam tą gazetę pierwszy raz. Tak jak napisał gregvip jest delikatnie mówiąc pro Canonowsko a od siebie dodam jeszcze pro Nikonowska. O migawce w E300 i E500 napisali tak:
    *E-500 - .... Mankamentem są wolne jak na lustrzankę czasy reakcji.
    *E-300 - .... Wykorzystuje obiektywy malo popularnego u nas systemu 4/3. Dość duże jest opóźnienie wyzwolenia migawki.

Chyba faktycznie słuchając tych testerów można zimą w sandałch chodzić.

No ale do rzeczy. Oto skan, może nie najlepszej jakości ale to z wiadomych względów. Mam nadzieje że coś śie uda przeczytać.

str. 1/4
    http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/1.jpg
    str. 2/4
    http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/2.jpg
    str. 3/4
    http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/3.jpg
    str. 4/4
    http://arturo.serv01.net/olympus/upload/pliki/4olek.jpg

Miłej lektury,
    Tomek & Agnieszka
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

Zwycięzca OlyRulez
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    uh.. ale wazelina, na zamowienie czy co?
    az serce rosnie
    Pozdrawiam
    Coral

| OlyJedi Awatar NimnuL
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez robin102
    Z tymi opóźnieniami spustu trzeba być obiektywnym .W "prawdziwych' aparatch do których przywykli testerzy z gazet ( bo ich stać ) napewno te opoźnienie jest mniejsze. Te olki to bardzo amatorskie konstrukcje choć dobrze zrobione.

Pracowałem trochę na Fujifilm S3Pro, bawiłem się 1D Mk II, wymacałem się z D100 i oswoiłem D7D, a także E500, różnica w opóźnieniu migawek w poszczególnych aparatach widoczna jest tylko na papierze w danych technicznych, nie ma możliwości wyczucia opóźnień podczas normalnej pracy, nawet przez zawodowca.
    This is my camera. There are many like it, but this one is mine. My camera is my best friend. Without my camera I am useless. Without me, my camera is useless. I must fire my camera true. And I will!

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Kupiłem tą śmieszną (po przejrzeniu mogę tak powiedzieć) gazetę. To pierwsze pismo o cyfrze, które kupiłem w życiu i zarazem chyba ostatnie albo jedno z ostatnich.

30% to wszechobecny kult marki Canon, nawet bicie pokłonów mydelniczce 350D. 20% to wzmianki o Nikonie, 10% o Minecie. Zostaje 40%, z czego 20% to reklamy a reszta to jakiekolwiek informacje. Zaznaczam że to moje zdanie.

Odnośnie artukułu o pracy E-1... Króciutki, ogólnikowy tekst z fajnymi fotkami. W dodatkowych opisach sprzętu nie omieszkano zaznaczyć, że ma maaaałą matrycę i że aparat obsługuje się strzałkami niczym kompakt (o DWÓCH pokrętłach i wszystkich funkcjach na body ani słowa...).

Z ramki dowiadujemy się natomiast, że:
    - E-1 ma USB 1.1 (hehe)
    - synchro z lampą to 1/180 (ani słowa o trybie FP)

To na tyle, jeśli ktoś chce kupić to "świetne" pisemko to nie polecam... Na każdym kroku kult marki Canon i jednoczesna dyskryminacja OLKA (mało popularny system, wolne reakcje aparatów itp.), wiadomo o co chodzi.

Mieszka w
    Proszowice
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Witam dostałem odpowiedź od FVD na mojego maila
    Jeśli zajrzy Pan do stopki redakcyjnej na przedostatniej stronie magazynu,
    to znajdzie odpowiedź na to pytanie. Mamy podpisaną umowę z Future - wydawcą
    Digital Cammera Magazin - na wykorzystywanie i adaptację niektórych
    materiałów z ich pism. W tym wypadu sięgnęliśmy po zdjęcia, a tekst został
    napisany ponownie.

Pozdrawiam
    ------------------------------------------
    Przemysław Imieliński

Redaktor naczelny
    CHIP FOTO-VIDEO digital
    tel.: +48 (0)71/78 23 214
    faks: +48 (0)71/355 73 61
    http://www.fvd.pl

----- Original Message ---
    No fakt coś tam w stopce jest ale co do tekstu napisanego zupełnie od nowa to nie zabardzo mi to leży. Z uwagi na to, że mój angielski jest raczej słaby to dałem sobie spokój zaraz po porównaniu początków artykułów, a wedłuk mnie są one praktycznie identyczne. Jeśli ktoś ma ochotę to mogę udostępnić tekst angielski do porównania.

Pozdrawiam
    Olympus E-1 14-45, 40-150, FL-50

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ja czytalem niemiecka edycje FVD z testem E-500 - byl robiony jako niezalezny (tzn. bez porownywania do innych modeli), ale i tak glupot nawypisywali co niemiara. Wprawdzie moj niemiecki juz nie jest tak dobry jak kiedys, ale najbardziej im przeszkadzaly szumy matrycy i cos tam jeszcze (ale na pewno nie byl to lag migawki). Naprawde chcialem kupic ta gazete, zeby pozniej przestudiowac ten tekst (mialem na to chwile na lotnisku) i szukalem chociazby jednego sensownego artykulu, ktory dalby mi poczucie chociaz czesciowo sensownego wydania tych paru euro, ale nie znalazlem .... jak bede mial chwilke w drodze powrotnej, to jeszcze do niego zajrze i napisze cos wiecej

Pozdrawiam,
    Robert
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów