Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: E1 w grudniowym chip fvd

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Jeżeli szanowni grupowicze chcą usłyszeć (a raczej przeczytać ) kilka ciepłych słów o E-500, to polecam najnowszy pozytyw - wprawdzie nie miałem go czasu przeczytać bardzo dokładnie, ale pobieżne przestudiowanie tekstu i podsumowania sprawiało bardzo miłe wrażenie
    Tak samo jak kontakt z aparatem - po raz pierwszy go dzisiaj "wymacałem" w AGD-EURO-RTV i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony Jakość obudowy zdecydowanie lepsza niż 350D czy Dynax 5D. Tak samo waga i trzymanie. Jak już będę w posiadaniu 500ki, to braku gripa szczególnie nie odczuję (a wcalnie nie mam małych rąk W ogóle niezrozumiałe jest też dla mnie czepianie się wizjera - w porównaniu do starego Dimage'a 5D czy Zenita TTL ma on wspaniała jakość i jasność. To raczej patrzenie przez wizjer D70 jest jak przez ciemny tunel A rozmiar ? Jak dla mnie w 100% wystarczający! Niestety jestem zmuszony do chodzenia w okularach i w ogóle mi nie przeszkadza jego wielkość
    Niestety nie miał akumulatorów, więc nie mogłem popstrykać, ale jedyny mój zarzut - pierścień ostrości w kicie, to rzeczywiście prowakacja - powinni tego zabronić !

Pozdrowienia dla wszystkich!
    Robert
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Pierścień ostrości w obiektywach olympusa to nie prowokacja tylko inowacja, trzeba parę razy poostrzyć i wiadomo o co chodzi. Obracasz szybko silniczek pracuje dynamiczniej i ostrzy szybciej. Wolne ostrzenie to charakterystyczne przeskakiwanie po jednym ząbku. Po za tym na plus obustronne kręcenie pierścieniem w lewo lub prawo do wyboru, zmiany w fockus ring.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Domyslam się (a raczej mam nadzieję), że ten pierścień ma lepszą jakość pracy niż ten w starym Dimagu 5D. Mimo wszystko wolałbym bardziej tradycyjne rozwiązanie z podziałką - przynajmniej bym wiedział jaka jest aktualna GO ... chociaż wizjer jest dla mnie wystarczająco dobry, to pod tym względem jestem zdecydowanie tradycjonalistą
    Może następnym razem poproszę o włożenie baterii i sprawdzę to cudo w działaniu Ale obawiam sie ze wtedy po prostu wezme kredyt i go kupie

Pozdr.
    R.
    Pozdrawiam, Robert

jacek2004
    Gość
    RobertW3D na 14-54mm jest [odziałka i są na niej następijące napisy 0.22 0.44 1m i nieskończoność a wszystko to na 1/8 obwodu Fakt faktem, że piercieniem ostrości bardzo przecyzyjnie nastawiasz ostrośc, jak dla mnie jest to lepsze rozwiązanie niż mechaniczne sprzężenie. Era manualnych obiektywów nie wróci, gdzie miałeś opis prawie na całym obwodzie. Przyznam się szczerze że mając e-1 prawie od roku jeszcze nigdy nie patrzyłem na podziałkę obiektywu.

Jak miałem zenita i fociłem z lampą to owszem, ciągle to sprawdzałem.

W E-1 masz TTLa, podgląd GO, AF. MF używam czasami jak robię jakieś macro.

Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez jacek2004
    Jak miałem zenita i fociłem z lampą to owszem, ciągle to sprawdzałem.

W E-1 masz TTLa, podgląd GO, AF. MF używam czasami jak robię jakieś macro.
    Być może to po prostu siła przyzwyczajenia, ale na pewno miło by było mieć taki dodatek jak podziałka na obiektywie Szkoda, że nie ma KITa z 14-54 ...

Pozdr.
    R.
    Pozdrawiam, Robert

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    no dobrze ale jak sobie poradzić z taką sytuacją:

- impreza, mrok, chcę zrobić zdjęcie z zaskoczenia i...:

a. nie mam podziałki - nawet byle jakiej
    b. nie mogę ustawić nic "na czuja" bo muszę przystawić aparat do oka i albo coś dojrzę albo i nie i nie chcę korzystać z efektów stroboskopowych.

A czas ucieka, sytuacja nie wraca...
    Dla oddania sprawiedliwości dodam, że takich sytuacji mogę policzyć na palcach obu rąk, no ale to jest kilka straconych min biesiadników zaskoczonych istnieniem aparatu na imprezie...

Cytat Zamieszczone przez Dorian
    Pierścień ostrości w obiektywach olympusa to nie prowokacja tylko inowacja, trzeba parę razy poostrzyć i wiadomo o co chodzi. Obracasz szybko silniczek pracuje dynamiczniej i ostrzy szybciej. Wolne ostrzenie to charakterystyczne przeskakiwanie po jednym ząbku
    Jakim ząbku? Jakie przeskakiwanie? Proszę mi nie wmawiać, że ostrzenie przy pomocy Heliosa albo Pentacora jest mniej precyzyjne i są tam jakieś zęby (chyba właśnie ten silnik pracuje skokowo)!? Może chodzi o ząbki przysłony? No ale tym się nie ostrzy - przynajmniej ja tak nie robiłem.
    Nie sądzę, żeby wszystkie wprowadzone innowacje przez jakąkolwiek firmę były na dobre. np. te pierścienie albo mniejszy wizjer w E-500, innowacja a jakże, normalnie skakać z radości i dziękować. Aż trochę się zemocjonowałem
    Czołem!

Awatar krishu
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    znowu mi troszke przykro Najpierw posiadalem system Pentaxa - tez przez wiekszosc gazet i testow pomijany, bądź z nieuzasadnionej zasady z góry oceniany jako zły. Teraz Olympus. Chociaż to nie miejsce na sentymenty to moja pierwszą cyfra był Olympus, kolejną tez Olek i lustrznką cyfrową też Olek. Przy czym stwierdze, że przed zakupem sprzedałem cały system Pentaxa (Z1 + 4 b.db. obiektywy) - wiec miałem otwartą sprawę (mógłbyć to Nikon, Canon) zdecydowałem się na Olka. Nie tylko dlatego ,że miałem już dobre doświadczenie z tą firmą. Wracając do sprawy to mogę powiedzieć tylko tyle - to co mnie dobija w testach, to jakieś ograniczenie w mózgach testujących. Dlaczego? Najcześciej robią testy amatorskiego sprzętu, po czym nagle wyciągają argumenty jakby zywcem dla zawodowców - reporterów. Pojawiają się zawsze dane o szybkości migawki i gotowości do pracy. Jeśli dla kogoś (chyba potencjalnego reportera amatora) ułamiki sekund mają zanaczenie w włączeniu aparatu lub wykonaniu fotki, to moge powiedzieć tylko tyle, że kipeski z niego reporter. Jeśli będziemy robić ważne fotografie to powinniśmy być już wcześniej gotowi (a nawet zdrobić prewki). Zas dla sytsuacji zaskakujących , wyjatkowych to radze kolesiom od testow raczje sie zastranowic ile czasu zajmuje siegniecie do torby, plecaka po sprzet, albo samo podniesienie aparatu do oka - bo to moze miec tez kluczowe znaczenie

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    krishu czy to ważne co piszą? Jesteś zadowolony z posiadanego sprzętu? Najważniejsze to robić dobre zdjęcia i jak jeszcze ktoś obcy pochwali zdjęcie to już całkiem elegancko się człowiek może poczuć

Ważne co piszą pod warunkiem, że ktoś jasno stwierdzi, tak, tak jest, ten aparat ma to i to do czterech liter, a to wyklucza zrobienie zdjęcia.
    Mnie denerwuje, że subiektywna opinia wyrażona w mediach, nie potwierdzona przez 99 % użytkowników, staje się prawdą oczywistą, jedyną i utrudnia podjęcie decyzji o kupnie modelu. Jeśli będę się wypowiadał o jakimkolwiek aparacie to napewno nie w samych superlatywach bo napewno mój też ma wady, a jak się zna wroga to łatwiej go pokonać. Ech... nie dość, że sie emocjonuję to jeszcze wpadam w demagogię.
    Mam analogowego Zenita, Practice, EOS 300 i miałem Canona G5... Największym problem było rozstanie się z Canonem, ale cieszę się, że nie wdepnąłem w Canona bo miałbym poczucie zapłacanie 30 % więcej w stosunku do Olka za coś czego nie widać. Kupiłbym tylko legendę o możliwościach i jakości, i kląłbym na ergonomię - nawet nie śniło mi się, że to urośnie do jednych z podstawowych zalet aparatu - a właściwie to nie kierowałem się tym przy ustalaniu co wybrać. Dobrze, że wcześniej nie czytałem FVD bo mogłoby to mnie zniechęcić, a tak zostałem poza tym całym szumem prasowym. Różnice między aparatami są naprawdę niewielkie w danej klasie. Na pocieszenie wpadam czasami do sklepu biorę inną markę do ręki i już mi lepiej - polecam. A jak nie jesteś usatysfakcjonowny i nic nie pomoga? no cuż... trzeba zmienić aparat na taki który będzie OK
    Czołem!

ps a najbardziej bawią mnie opinie o E-1 "nie posiadaczy" w zestawieniu z zadowoleniem użytkowników tego konkretnego modelu. całkowita schizofrenia wrażeń.

Awatar nurek
    Mieszka w
    Kuj-Pom.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez luc4s
    może ktośby tak zeskanowal ten artykuł i się podzielił? Bo w mojej mieścinie tą gazetę cięzko dostać, a zresztą interesuje mnie tylko artykuł o E1. Z góry dzięki dobrym ludziom
    luc4s, jak do poniedzialku nikt tego nie zrobi to masz u mnie zalatwione.
    Niestety skaner mam ale w biurze więc stad ten poniedzialek.

Acha, jak nie zapomne bo u mnie to bardzo mozliwe
    Zaraz sobie wpisze w przypominaczke Nokii
    E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Blady nie emocjonuj się tak. Przeskakiwanie o jeden ząbek dałem dla zobrazowania działania MF wiadomo że nie ma tam żadnych ząbków, można to nazwać kliknięciem, nie ważne jak ale jest to wyczuwalne. Z małym wizjerem firma poradziła sobie po słowach krytyki wprowadzając powiększającą muszlę oczną i trzeba za to ją docenić bo u innych producentów z tym tematem nic nie zrobili. Powiedz mi czy na imprezie stosując podziałkę z 14-54 albo nawet inną co 1m mógłbyś ustawić ostrość tak jak robi to AF? Faktycznie wspomaganie AF wbudowaną lampą to błąd. Delikatne czerwone światło jakie miałem w c-5060 i teraz w E1 naprawdę nikogo nie irytuje nawet nie zwraca nikt na to uwagi wiem bo fotografuje czasem śluby.

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów