-
- Siła reputacji
- 20
E1 w grudniowym chip fvd
E1 w rekach zawodowca. Wacław Wantuch opowiada o fotografii aktu izaletach E1. Chłopcy z pisma i tak się nie zrechabilitowali za test E500 z listopada. W grudniowym numerze również o lustrzankach i nadal mówiaą o opuznieniach w E500 i E300.
-
Z tymi opóźnieniami spustu trzeba być obiektywnym .W "prawdziwych' aparatch do których przywykli testerzy z gazet ( bo ich stać ) napewno te opoźnienie jest mniejsze. Te olki to bardzo amatorskie konstrukcje choć dobrze zrobione.
-
- Siła reputacji
- 20
naprawdę wyczuwasz w Olku JAKIEKOLWIEK opóźnienie?
-
| OlyJedi
- Siła reputacji
- 25
Jeśli profi-redaktorzy w FVD dalej swoje z tym opóźnieniem - to ja rozkładam ręce... jakich używają argumentów? jak robili ponowne testy?
a może już nie wypada przyznać się do napisania babola? Nie wierzę, że wszyscy focący e-300/500 przeoczyli ten drobny detal...
Mam okazję porównać E-500 z Practica BC-1 oraz Zenitem 122, nie stwierdziłem opóźnień w stosunku do tych aparatów. Dodam, że w modelu Practica BC-1 oraz Zenit 122 nie występuje elektronika mająca wpływ na opóźnienie migawki, więc porównywałem z aparatami wzorcowymi
Ale może jestem mało spostrzegawczy, a profi-redaktorzy mają rozwinięte zmysły do tego stopnia, że potrafią mierzyć na oko setne części sekundy od naciśnięcia do pstryknięcia.
Czołem!
-
| OlyJedi
- Siła reputacji
- 23
Jeżeli redakcja FVD wyczuwa jakiekolwiek opóźnienie migawki w E-300 to po prostu ściemnia. Ten aparat nie jest bez wad, ale mierzalnych ludzkimi zwysłami opóźnień migawki nie ma. Nie potrafią przyznać się do błędu. Ot co.
-
Chyba osobiście przejdę się do redakcji CFV i poproszę o zaprezentowanie opóźnienia E-300 i E-500
-
W tej gazecie to nasze e-300 i e-500 pod względem opóźnienia migawki przegrywają nawet z kompaktami.
-
| OlyJedi
- Siła reputacji
- 25
Miałem w ręku pismo FVD 12/2005, o opóźnieniach migawki w piśmie nic nie znalazłem. Jedyna wzmianka to konkluzja o e-500, że jest wyraźnie wolniejszy od innych lustrzanek cyfrowych.
Korzystając z okazji poszedłem do sklepu z aparatami i obmacałem D70s, d50 oraz e-300 żeby zobaczyć jak jest wolniejszy (e-500 nie macałem bo mam w domu). Na gorąco mogę stwierdzić, że tak, e-300 jest wolniejszy przy włączaniu (bo czyści CCD), minimalnie przy łapaniu AF Nikony są lepsze (w końcu Nikony łapią od -1 EV, a Olek musi mieć 1 EV tak jak reszta towrzystwa). Ale migawka pracuje w e-300 jak w D70s.
Znudziło mi się już pisanie o wolniejszej szybkości E-XXX i reszty świata bo i tak wszystko się kręci woku słońca z tą samą prędkością 
A wracając do tematu. Bardzo fajnie opisany E-1, aż zaczynam rozmyślać, że jednak trzeba było dać się namówić na E-1 zamiast E-500. Ale w moim wypadku wybór e-1 to byłaby taka ułańska fantazja
-
Tak wydaje mi sie ,że np 350D szybciej wykonuje "polecenie ze spustu" Chyba ta migawka szybciej reaguje po przyciśnięciu.
-
| OlyJedi
- Siła reputacji
- 149
może ktośby tak zeskanowal ten artykuł i się podzielił? Bo w mojej mieścinie tą gazetę cięzko dostać, a zresztą interesuje mnie tylko artykuł o E1. Z góry dzięki dobrym ludziom
Tagi dla tego wątku
Uprawnienia umieszczania postów