Zobacz wyniki ankiety: Czy jesteś zadowolony/-a z posiadania E-500?

Głosujących
26. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Bardzo jestem zadowolony/-a.

17 65,38%
  • Raczej dobrze oceniam ten aparat.

6 23,08%
  • Jest mi obojętne jak działa mój E-500.

1 3,85%
  • Mam dużo zastrzeżeń (więcej niż do konkurencji).

1 3,85%
  • Nie chcę mieć więcej e-500 w ręku. Zabierzcie go odemnie!

1 3,85%
Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: pozytywy i negatywy w nowym E-500 - test użytkowników

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    No to ja trochę "pojadę".... (sceptycznie,a le bez złośliwości)

"- dobrze działający ABB (automatyczny balans bieli)"
    1. Jakie ma to znaczenie przy pracy na RAWach? Czy sprawdzałeś jego działanie nocą w mieście, przy świetle latarni?

"- bardzo poprawny pomiar ekspozycji"
    2. To chyba ty decydujesz jak ma być mierzona ekspozycja... Chyba że mówisz o pomiarze matrycowym... ale tam nie ma cudów i zawsze jakośc pomiaru zależeć będzie od fotogrfowaniej sceny.

"- bardzo fajnie, że można ISO ustawić o 1/3 - przydaje się"
    3. Do czego toto się przydaje? IMO do niczego

"- można ustawić balans bieli w stopniach Kelwina w zakresie od 2000 do 14000 (jak ma się dużo czasu, to sprawdza się wyśmienicie)"
    4. Do czego toto się przydaje? IMO do niczego

"- tylko jedno ustawienie BB (balans bieli) do zapamiętania"
    5. Po co ci więcej??? (abstrahując od RAWowania)

"- tylko jeden przycisk do którego można przypisać albo podgląd GO albo BB"
    6. Po co ci podgląd GO przy małym wizjerze? Możliwości oceny GO sa praktycznie żadne...

"- wspomaganie AF przy pomocy błysków z wbudowanej lampy błyskowej"
    7. W czym toto przeszkadza?

"- brak gripa"
    8. Czy kupiłbyś go gdyby kosztował (tak jak w przyadoku e-1) ok. 800 zł?

"- nie ma podziałki odległości w metrach na obiektywach z zestawu"
    9. Po diabła ci to potrzebne w amatorskim aparacie?

robin102
    Gość
    Hmmm , a mi tej podzialki jednak brakuje , zwłaszcza gdy nie mam możliwości ostrzenia manualnego na imprezie bo ciemnica do okoła

to, że aparat jest amatorski to nie oznacza od razu, że COŚ TAM jest w nim niepotrzebne... come on...

WB w Kelvinach - mniej grzebania w RAWach jeżeli np robisz scenki studyjne i znasz temperaturę swoich świateł.

Jeżeli matrycowy pomiar określa ktoś jako bardzo poprawny tzn, że jest bardzo poprawny - nie kumam Twojego komentarza ) "bardzo poprawny" oznacza, że nie ma niedoświetleń/prześwietleń... (jak np w Nikosiu d70s)

Wspomaganie AF stroboskopem to jak dla mnie żenada - tylko Nikon ma tu ludzkie rozwiązanie...

GRIP do E500 na pewno nie kosztowałby 800 zł

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    38
    Moja galeria
    RasteR, to że aparat jest amatorski oznacza, że temperaturę świateł studyjnych będzie znał i ręcznie ustawiał mniej niż jeden promil uzytkowników.
    Z resztą, sam autor pisał, że AWB sprawuje się bez zarzutów.
    Wg mnie to kompletnie niepotrzebny gadżet w tego typu sprzęcie.

Poprawny pomiar matrycowy - występuje tylko przy kadrach o zrównoważonej dynamice tonalnej. NIe werzę w to, że e500 będize wiedzał jak ma mierzyć światło przy kadrze jasne niebo-ciemna ziemia (pół na pół).

Dlaczeg stroboskop to żenada?
    Też uważam, że Nikon stosuje rozwiązanie najlepsze i najprostsze - ale czy to tak ogromna wada? Bez przesady...

Dlaczego skoro grip do e-1 kosztuje 8 stów, do e500 miałby być tańszy?

IMO stroboskop to żenada - dla innych moze być ok

GRIP - do np C***** 350d kosztuje chyba ok 300 zł.
    E1 jest zrobiony z innego materiału niz E500 i jest szczelny - przypuszczam, że grip do niego też. Dlatego wydaje mi się, że grip do E500 byłby dużo tańszy

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Wymieniając zalety zapomnieliście o najważniejszej - świetna jakość obiektywów kitowych (czyli tych w zestawie). Ten wątek jest dla niezdecydowanych, więc ta informacja jest bardzo ważna. Obiektywy 14-45 i 40-150 biją na głowę kitowe u konkurencji. Ja właśnie dlatego zdecydowałem się na Olka E500, choć kusił mnie Canon d350. Ale Canon ma najgorszy obiektyw spośród wszystkich tzw. tanich lustrzanek.

A co do wad, to dla mnie jedna jest najbardziej denerwująca - malutki obraz w wizjerze. Już zamówiłem soczewkę Me-1 i być może to rozwiąże w pewnym stopniu ten problem (po jej założeniu obraz ma być większy o 20 proc.).

A druga wada - to patent z błyskami pomagającymi ostrzyć AF. Zgadzam się, że to kompletna żenada. Focąc zwracasz na siebie uwagę w promieniu siedmiu mil. Ale ten problem znika, jeśli masz dedykowaną lampę - bo w niej jest już normalne światełko. Ja jeszcze się nie dorobiłem lampy, więc mnie to okropnie wk...

Pozostałe wady wymienione w postach nie mają dla mnie znaczenia.

Pozdrawiam
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    I jeszcze zalety nie wymienione wyżej - matryca 8 milionów pixeli. Tylko Canon 350d ma taką samą - pozostałe "tanie lustrzanki cyfrowe" mają mniej".

Next zaleta - punktowy pomiar światła. W 350d po ustawieniu na punktowy pomiar w rzeczywistości jest to koło 9 proc. (o ile dobrze pamiętam) kadru.

Kolejna wada - wolne zczytywanie zdjęć na kompa. Szkoda, że nie ma USB 2. (dla mnie to nie ma więszego znaczenia, ale to w końcu minus więc trzeba wymienić).

Pozdrawiam
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    I jeszcze jedna b. ważna zaleta przyszła mi do głowy - cena. Ja za E500 z dwoma obiektywami kitowymi zapłaciłem 3150 zł.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Rafał Czarny zgadzam się co do największych wad:
    - malutki obraz w wizjerze.
    - patent z błyskami pomagającymi ostrzyć AF
    Dorzuciłbym jeszcze - o czym wspominano wcześniej:
    - okropne ostrzenie manualne
    A reszta - do zniesienia, nie rozpływam się z zachwytu ale również nie wyrywam sobie włosów - może dlatego, że nie miałem do czynienia przez dłuższy czas z lustrzankami cyfrowymi konkurencji. Ogólnie jest dobrze.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    To pozwolę sobie na ustosunkowanie się do kwestii podniesionych przez mariusha :

-------
    "- dobrze działający ABB (automatyczny balans bieli)"
    1. Jakie ma to znaczenie przy pracy na RAWach? Czy sprawdzałeś jego działanie nocą w mieście, przy świetle latarni?

- właściwie przy pracy w RAW nie ma żadnego znaczenia, ale robiąc zdjęcia, jeśli ABB jest w miarę przewidywalny, to większe szanse na zrobienie sesji w jednej i właściwej tonacji, mniej siedzenia przy PC.
    Dobrze działający, nie znaczy "bezbłędny".
    -------
    "- bardzo poprawny pomiar ekspozycji"
    2. To chyba ty decydujesz jak ma być mierzona ekspozycja... Chyba że mówisz o pomiarze matrycowym... ale tam nie ma cudów i zawsze jakośc pomiaru zależeć będzie od fotogrfowaniej sceny.

- zgadza się, miałem na myśli matrycowy pomiar i to, że jak robię śnieg w słoneczny dzień, to niebo jest niebieskie a śnieg jest biały. Odwrotnie kiedy ziemia ciemna a góra jesna nie miałem okazji przetestować działania czy nie ma zbyt rozjaśnionego nieba - mam nadzieję, że jest dobrze pod tym względem. Nie ma problemu z niedoświetlaniem sceny.

-------
    "- bardzo fajnie, że można ISO ustawić o 1/3 - przydaje się"
    3. Do czego toto się przydaje? IMO do niczego

- np. iso 400 to zbyt mało a iso 800 to zbyt dużo, a iso 640 jak w sam raz.

-------
    "- można ustawić balans bieli w stopniach Kelwina w zakresie od 2000 do 14000 (jak ma się dużo czasu, to sprawdza się wyśmienicie)"
    4. Do czego toto się przydaje? IMO do niczego

- jak chcę pokombinować "w terenie" jak będzie wyglądało zdjęcie przy zadanej wielkości BB, to wtedy sobie ustawiam na 2000 i mam to co chcę od razu z aparatu, poza tym w terenie widzę jak jest naprawdę, a przy komputerze w RAW mogę już nie pamiętać jaki kolor światła był właściwy więc lepiej dobrać BB jak najbliżej zastanego światła na miejscu gdzie zdjęcia są robione.

-----
    "- tylko jedno ustawienie BB (balans bieli) do zapamiętania"
    5. Po co ci więcej??? (abstrahując od RAWowania)

- robię zdjęcie na imprezie, jedno pomieszczenie oświetlone świeczkami, drugie jarzeniówkami, a po wyjściu na zewnątrz mam słońce. Bardzo zależy mi na właściwych kolorach, od razu na miejscu, to sobie poustawiałbym wcześniej BB i przestawiał tylko nastawy dla BB.

-----
    "- tylko jeden przycisk do którego można przypisać albo podgląd GO albo BB"
    6. Po co ci podgląd GO przy małym wizjerze? Możliwości oceny GO sa praktycznie żadne...

- faktycznie, nie jest to łatwe, ale możliwe, poza tym ja np. korzystam z tego przycisku do robienia zdjęć testowych i pamiętanie o tym, żeby przestawić przycisk na BB jest dla mnie kłopotliwe jakby był oddzielny przycisk byłoby lepiej.

-----
    "- wspomaganie AF przy pomocy błysków z wbudowanej lampy błyskowej"
    7. W czym toto przeszkadza?

- a widziałeś jak to działa w e-500? ile takie wspomaganie prądu łyka? jak to daje po oczach efektem stroboskopowym? Dziękuję za takie wspomaganie - mam na stałe OFF przy tej funkcji.

-----
    "- brak gripa"
    8. Czy kupiłbyś go gdyby kosztował (tak jak w przyadoku e-1) ok. 800 zł?

- nie, za 800 pln bym nie kupił, w ogóle bym nie kupił, bo mi odpowiada ergonomia E-500 ale lubię mieć możliwość wyboru niż być jej pozbawionym.

-----
    "- nie ma podziałki odległości w metrach na obiektywach z zestawu"
    9. Po diabła ci to potrzebne w amatorskim aparacie?

- żeby sobie popatrzeć czy podziałka z obiektywu i to co wskazał AF aparatu jest zgodny z tym co jest poza aparatem albo próbować ustawić ręcznie odległość - ale nawet w 14-54 podziałka jest trochę zbyt krótka.
    -----

Rafał Czarny, dopiszę Twoje uwagi do zbiorczej listy pozytwów i negatywów - jakbyś miał coś przeciwko to daj znać.

Podsumowując: jeśli chodzi o wady to one są "na stałe" i trzeba je albo zaakceptować albo wybrać coś innego, natomiast jeśli chodzi o dodatkowe możliwości czyli zalety, to ja lubię mieć możliwość większego wyboru i nie korzystać z pewnych funkcji dodatkowych, niż ich nie mieć wcale. Bo wyłączyć łatwiej niż dokładać na własną rękę w razie "jakby coś się przypomniało".

pozdrawiam
    blady