Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Anulowałem zamówienie... (czyli: E1 vs E500)

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Mój E-500 to co prawda nie E-1 ale na pełnym manualu synchronizuje się do 1/180 z Heliosem 28. Helios to taka bardzo manualna lampa z jednym przyciskiem pt "TEST"

Dużo lepiej doświetla niż wbudowana lampa, tylko "na oko" trzeba oceniać odległość od obiektu żeby ustawić właściwą przysłonę, zgodnie z tabelką na lampie bo obiektywy w wersji dla E-500 nie mają żadnej nawet orientacyjnej podziałki z odległością.
    Czołem!

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Dziadek
    Mieszka w
    Rybnik
    Siła reputacji
    90
    Moja galeria
    Mam z dawnych czasów całkiem fajną lampkę Nissin 350T i używałem jej kolejno z C-3030, E-100, E-1 do czasu aż mi kolega zmierzył napięcie na stopce - 270V !!!!
    Teraz leży głeboko w szafie i czeka na fotocelę na 2 błysk bo do Olka już jej nie podłączę
    Niby nic się nie działo i kilkaset błysków zrobiłem ale kto wie co się tam w środku z elektronoką dzieje.
    Teraz mam FL36 i Metza 54MZ4 ze stopką na fotocelę.

Pozdrawiam

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

E-1 przyszedł

Dzisiaj dostałem E-1. Zabawa przednia, szkoda, że taki mróz, bo już bym śmigał w plenerze.

Jak go wziąłem w ręce, to miałem wrażenie, że jak zgubię gdzieś młotek, to będę mógł body w zastępstwie gwoździe wbijać.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Mróz E1 nie straszny, już fociłem na mrozie i do tego padający śnieg przymarzał mi do obiektywu. Aparatowi nic nie jest a filtr B&W wzorowo spełnił swoje zadanie, krople z niego poprostu spływały
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

| OlyJedi Awatar Smerf Maruda
    Mieszka w
    Stolyca
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Właśnie, filtry, zapomniałem o filtrach i teraz trzęsę się nad tym obiektywem, żeby ni piłek na niego nie spadł; jutro kupię jakiekolwiek coś, żeby przykręcić i przestać się nad tym aparatem trząść, a zacząć się nim cieszyć :-)

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    Ja się trochę smuciłem, że E-500 nie ma uszczelnienia ... ale ostatnio fociłem w typowej brytyjskiej pogodzie i aparat spisywał się świetnie. Wprawdzie uważałem na niego jak na jajko. ale grunt, że przeżył
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

Mieszka w
    Płock
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez lgrabun
    Właśnie, filtry, zapomniałem o filtrach i teraz trzęsę się nad tym obiektywem, żeby ni piłek na niego nie spadł; jutro kupię jakiekolwiek coś, żeby przykręcić i przestać się nad tym aparatem trząść, a zacząć się nim cieszyć
    Spokojnie, trzeba brać pod uwagę to, że nawet najlepsza UV- to tylko kiepskie szkło przymocowane do świetnego obiektywu, mi wystarcza osłona przewciwsłoneczna, a nie denko od butelki na obiektywie ...
    Pozdrowionka

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów