Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: E300 czy E500

robin102
    Gość
    Na alegoro mozna E-300 wyrwac za 2235 zł (jest taka aukcja)
    Moim zdaniem E500 ma jeszcze kilka pozytywnych cech . Np slot do kilku kart . Mi się coś takiego przydaje w C5050 . Przerzucam sobie foty z karty na kartę jedną traktując jako BANK. A histogram w trybie odczytu zdjęć też jest w E-300 . Cyba ,że nie skumałem o co chodzi. no i te wiecej wartości ISO też kusi . można lepiej dobrać do oświetlenia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Fakt, jeśli ktoś robi serie to jest to też przewaga. Mi przez rok się nie przytrafiła taka potrzeba więc nawet o tym nie pomyślałem i zaliczam do bajerów o których się dużo mówi a nie używa.
    Podgląd histogramu w trybie "record view" dotyczy widoku przes ustawiony czas tuż po zrobienu fotki, kiedy aparat jest przełączony na fotografowanie. W E-500 możesz sobie ustawić co ma tam wyświetlać, z histogramem włącznie. W E-300 nie ma w ogóle takiego wyboru. Wyświetla czystą fotkę. Aby zobaczyć histogram trzeba przełączac w tryb odtwarzania. To tylko jedno wciśnięcie jednego przycisku ale brakuje. Histogram to podstawa przy bądź co bądź malutkiej dynamice przetworników w porównaniu do filmu.

robin102
    Gość
    No fakt ten histogram od razu po pstryknięciu to fajna sprawa. Podglądałem kiedyś profesjonaliste jak focił . Nie patrzył absolutnie na treść foty tylko na histogram . Przyzwoity zostawaił ujecie , przesunięty to do kosza.

Awatar marwit
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Dlatego ja staram sie w RAW problem przeswietlenia\niedoswietlenia znika za pomoca jednego suwaka
    E-300, 14-45, 40-150, Lexar CF 1Gb

robin102
    Gość
    No tak ,ale obróbka w RAW dla takiego niedzielnego fotoamatora jak ja to wyższa szkoła jazdy i czym to łatwo i dobrze robić ???

no co ty...

nie dostałeś programu razem z aparatem?
    ten program nie jest zbyt dobry ale podstawowe parametry RAWa to w nim ustawisz

| OlyJedi
    Mieszka w
    Zabłudów
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria
    Raw niewiele tutaj pomaga. Tylko nieco. Cudów nie zrobi. Nie dorobi treści, jeśli nie została naświetlona albo jest "przepalona". Histogram jest niezbędny do poważniejszej zabawy.

robin102
    Gość
    Mam coś tam na płytce dostarczonej z aparatem , ale podchodziłem do tego jak do jeża bo jak wieść niesie to niby kiepski programik i nawet nie odpalałem. A w ogóle to mi się wydaje ,że praca na materiale zapisanym w RAW to jest dość trudna zabawa.

| OlyJedi Awatar RobertW3D
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    Tak apropos tego SW dostarczanego przez Olympusa - czy opłaca się go upgrade'ować do wersji Studio lub dokonywać zakupu innego komercyjnego programu jeżeli:
    - często potrzebuję porównywać kilka zdjęć
    - korzystam z zaawansowanych opcji korekcji
    - potrzebuję szybko przemieszczać się po kilku GB RAWów

Do kagalogowania posiadam starego dobrego ACDSee, a do obróbki Corela PhotoPaint 12 i PaintShopPro 8, więc chodzi mi tylko o dobre narzędzie do RAWów.

Jak w ogóle oceniacie tego Master'a ?
    Czy ta software'owa korekcja zniekształceń na podstawie modelu obiektywu zapisanego w EXIFoe to ściema czy rzeczywiście to coś daje ?

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,
    Robert
    Pozdrawiam, Robert
    Był sobie Olek, piękny, wielki, czarny Olek z całą kompanią braci ...
    ... a jest ... żółta łódź podwodna ....

| OlyJedi Awatar krzwoj
    Mieszka w
    Heidelberg
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Czesc,

jednym z lepszych programow do obrobki RAW jest Capture One Pro firmy Phase One. Niestety jest on platny, ale mozna pobrac wersje trial - polecam, warto.

http://www.phaseone.com/Content/Soft...OSoftware.aspx

Pozdrawiam