Dzięki, mam voltomierz i spróbuję jutro dokonać pomiaru na wyzwolonym błysku.
Dzięki, mam voltomierz i spróbuję jutro dokonać pomiaru na wyzwolonym błysku.
stanisław
E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu
Teraz kolejna prośba.
Jak sprawdzić wersję oprogramowania tego mojego nowego E-1 j jak wykonać ewentualny upgrade.
Z softu zainstalowałem tylko Olympus Viewer jako przeglądarkę. T
am nie ma opcji sprawdzania software, chyba że gdzieś się doczytam jak to zrobić w instrukcji.
stanisław
E-3+14-54+50-200 swd, FL-50R, E-1+14-54, C5050, Pentacon 1,8/50, Jupiter 3,5/135, Telear 3,5/200 i dużo starego analogowego sprzętu
w Viewer otworz menu "Help" , tam znajdziesz opcje "Update Firmware" ale najpierw zrob Update twojego Viewera (update Software). Jesli bedziesz mial jakies klopoty a w mysl pierwszego prawa Murphiego powinienes takowe miecZamieszczone przez Stanisław Rozalski
przejrzyj ten watek
http://<a href="http://www.olympuscl...4548</a><br />
Pozdrawiam
Coral
cześć, zrobiłem upgrade olympus Viewerz 1.1 do 1.4, ale dalej mam ten sam problem bo przy próbie aktualizacji softu na body wyświetla mi komunikat : Failed comunicate with the camera (0x800000012).
przeczytałem odnośniki, spróbowałem instalować SP XP olympus, ale nie dało to jeszcze żadnych rezultatów. Oczywiście zdjęcia normalnie się zrzucają na PC i przez USB i Przez Port 1399.
I co wy na to?
stanisław
Witam
Co do lampy nie powinno być problemów ja mam Exakte CTZ - 25 i na stopce mam ok 7V więc zero strachu.
Pozdrawiam
Olympus E-1 14-45, 40-150, FL-50
Być może nie ustawiłeś w aparacie opcji PC MODE na CONTROL. Sprawdź.
--
emc2
Z lampą jast tak jak mówi gregvip.Mam na stopce 7V, czyli trochę na niej popracuję.
Szkoda mi było ją sprzedawać za bezcen, a tak jeszcze trochę pobłyska.
Ma regulowany w poziomie dyfozor , z regulacją do obiektywów w zakresach 35, 50.85 mm. wewnętrzny układ pomiaru światła pozwala zadać w powiązaniu z ustawianą wartością ISO wielkość przesłony. Są dwie takie nastawy, czyli nie będzie to pełnia szczęścia, ale jeżeli się nie ma lampy dedykowanej to i tą też powinno się pofocić z E-1.
Aha, miałem pierwszą wpadę z Oli, wczoraj naładowałem baterię , zdjęć zrobiłem może ze 40, w paru seriach,zrzucałem je na kompa, ale w sumie pracy niewiele- przynajmniej tak mi się wydawało. Wziąłem go dzisiaj na spacer, aby sprawdzić jak działa na zewnątrz i przy 4 zdjęciu zgłosił mi błąd, "bussy". Ani go włączyć, ani zmienić parametrów, trochę sie już zacząłem denerwować. Wyciągnąłem baterię, włożyłem ponownie i dopiero wtedy pokazał komunikat, że bateria prawie rozładowana.Czyli co, na dłuższą robotę dwie baterie, albo zasilacz sieciowy do pracy przy kompie?
stanisław
Witam,
Kurde kiedy ostatni raz czytałem ten wątek Stanisław jeszcze poszukiwał paratu a dzisiaj proszę. E1 ma juz w ręku !!!! Gratulacje Stanisławie.
Chyba dobrze że jednak nie skusiłeś się na Sigmę no nie? Niekiedy pośpiech jest złym doradcą.
Ale wracając do tego co chciałem powiedzieć. Jestem pełen podziwu i wdzięczności dla ludzi wypowiadających się w temacie Stanisława.
Uważam że forumowicze wykazali się dużą solidarnością i chęcią pomocy.
Wygląda na to, że posiadacze E1 i E-Systemu to jedna wielka rodzina.
Fajnie że możemy do niej należeć.
Widzę że naprawdę można na Was liczyć.
Nurek z żoną.
E-1 // C-5060 // ZD 14-54 // 40-150 // 35 Macro // FL-50 // EP-2 // SHLD-2
Stanisławie, akumulator będzie dopiero w pełni wydajny po trzech czterech ładowaniach i uprzednio rozładowaniach na makasa.
Fakt że rozładował sie tak szybko jest dosyć dziwny, ale naładuj go ponownie i zobacz jakie będą efekty. W pełni naładowany akumulator powinien Ci wystarczyć na jakieś pięćset fotek, więc nie widzę potrzeby zakupu dodatkowego, jeżeli będzie inaczej pozostaje go reklamować.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam,
Marek
Witam serdecznie.
Jeżeli akumulator po naładowaniu pozwala na zrobienie 40 zdjęć to albo jest uszkodzony, albo uszkodozny jest aparat ewentualnie ładowarka. Ogniwa litowe są czułe na skrajne rozładowanie. Być może, skoro długo leżał w sklepie został rozładowany i tak pozostawiony na dłuższy okres? Jeśli po następnym naładowaniu będzie tak samo to szukaj innego egzemplarza dla sprawdzenia aparatu...
Żadne formowanie akumulatorów litowych nie zwiększa ich pojemności ponad 10-krotnie.