Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: e-500 prawie "u cioci na imieninach" i już kłopot

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    właśnie, dlaczego wszyscy się czepiają jak nie jest żyleta i rzadko komu odpowiada lekkie rozmycie. Nie da się też ukryci, że oglądanie zdjęcia wywołanego, a oglądanie na monitorze to dwie różne historie.
    Dorian, moja druga połowa przeczytała Twój post i zrozumiała o co chodzi i dlaczego wyszły jej takie zdjęcia a nie inne. Tylko jeszcze nie bardzo chce bawić się w ustawiania ale nad tym też zacznę pracować.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Moim zdaniem, prawie wszystkie modela Oly w trybach P i A przy załączonym wbudowanym fleszu stosują czasy krytyczne - nie dłuższe od 1/30 dla ogniskowej najkrótszej (28 mm) i nie dłuższe niż około 1/90 - 1/125 dla ogniskowych 90 - 1/140 mm. Tak jest z pewnością w E-500. Tak więc, jeżeli światło zastane jest intensywne, to fotki mogą być poruszone w sposob widoczny. W tej sytuacji zdjęcia wykonywane z ręki zawsze są poruszone w świetle zastanym i zawsze jest z tego powodu strata ostrości, tylko jest kwestia, jak duża jest ta strata.
    Aby tego uniknąć należy stosować tryb M, w którym należy wybierać krótsze czasy migawki oraz maksymalny otwór przysłony (najmniejszą liczbę przysłony). Klopot jest taki, że w tym trybie działa tylko tryb flesza Slow lub Fill-in (pełny błysk).
    Pzdr, TJ

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tadeusz Jankowski bo właśnie z krótszymi czasami ten tryb lampy jest potrzebny.Polecam też zabawy z fleszem na pierwszą i drugą kurtynę, można też celowo poruszyć aparatem zatrzymując fleszem akcję i uzyskując ciekawe rozmycie. Ja rzeby mieć jakiś manewr ustawiam aparat w trybie S(z fleszem) na krótsze czasy np 1/125 a M na dłuższe np 1/30, jeśli jest dość ciemno to przy trybie S aparat ustawi największy otwór z dostępnych przy danej ogniskowej. Jeśli korzystam z flesza przekręcam na S z ustawionym małym iso a jeśli nie to tryb M iso 400-800. Choć w manualu też trzeba regulować czasem do ogniskowej a przysłony zwykle o małych wartościach. Z fleszem robię równiesz na M gdy chcę by tło było doświetlone światłem zastanym. Jest sporo manewrowania jeśli chce się mieć udane fotki(zwłaszcza dla kogoś ze ślubu) ale z lustrzanką ergonomicznie zaprojektowaną jaką są olki to kwestia wyrobienia pewnych nawyków. Ja zaczynałem kompaktem(c-5060) i tam coś ustawić na szybko to był wyczyn choć przyznam że też można i przyjemnie się kadrowało z obracanego lcd trzymanego wysoko aparatu.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    ech... dla mnie te opisy są super i wiele wnoszą w obsługę aparatu... ale widzę, że będę musiał kupić do e-500 jeszcze jeden aparat np. mju 500 żeby wszyscy robiący u mnie w domu zdjęcia byli zadowoleni... Dlaczego nie sprzedają lustrzanek w promocji z kompaktem w zestawie???

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Tylko niech członkowie rodziny którzy będą focili(nowym kompaktem do tego lekkim) na imprezach nie piją napojów wyskokowych potrzebne stabilne rączki bo jeśli ustawisz kompakt na tryb P to czasy dobierze jak mówił Tadeusz Jankowski na granicy.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    dorian - i cały mój misterny plan rozwiązania wszystkich problemów legł w gruzach

Mieszka w
    Tomaszów Maz.
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Proponuję abyś zrobił miłą kolacyjkę dla żony a po ... wspólne ćwiczenia oczywiście z aparatem(tylko bez świńskich zdjęć)

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    o! i to jest dobry powód żeby się ożenić - kolacja i wspólne ćwiczenia (z aparatem oczywiście)

...poczekajcie, no, normalnie chyba pójdę i się ożenię