Strona 10 z 13 PierwszyPierwszy ... 89101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 125

Wątek: [20 luty] Nowe zdjęcia Ani - str. 11- by RasteR

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    RasteR
    Po obejrzeniu tych fotek mam pytanie - dlaczego takie ujęcia - z góry i z przerysowaniem spojrzenia?
    Pzdr, TJ

widziałem jakiś czas temu gdzieś podobne zdjęcia (podobne do ostatniego) i chciałem mieć takie swoje. Poza tym podobają mi się takie portrety "z góry".

Jeśli chodzi o oczy to ich kolor był nieruszany. Eksperymentowałem i prześwietlałem kolejne ujęcia już w aparacie i na kompie resztę podciągnąłem pod to najbardziej przepalone (bo mi najbardziej przypadło do gustu). Oczywiście przy obróbce zdjęcia ruszylem suwaczek pt saturacja ale nie zmieniałem części zdjęcia tylko leciałem po całości.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    RasteR,
    Mam następne pytania. -Dlaczego twarze są takie jakieś prześwietlone? Tak wyglądają, jak na portretach High Key. Czy tak miało być?
    Dlaczego pytam? Ano, nie widze na fotkach pracy obiektywu, nie widzę, jak obiektyw radzi sobie ze światłem. Zbyt łatwo (płasko) oświetlony motyw, aby obiektyw mógł się wykazać.
    Pzdr, TJ

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Ale fajne ma Ania oczy. Trzecie najlepsze. Trochę tylko razi mnie efekt podciągniętych kolan. Na dwóch pierwszych nie ma wątpliwości, że to kolana i pozycja "w kucki". Ale patrząc osobno na trzecie, to w okolicach klatki z piersiami pojawia się jakieś niebieskie "coś". Gdyby kadr nie był taki wąski, to nie byłoby wątpliwości, że to kolana. Ogólnie ładne zdjęcia.
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

to nie miało być high key

to po prostu efekt przepalenia i przekontrastowania, który mi się podoba... taki... trochę jak na jednej okładce, którą ostatnio oglądałem... (aktivist chyba.. nie wiem nie pamiętam). Po prostu oglądam duże ilości zdjęć i sprawdzam "na sobie" efekty. Są takie, które lubię bardziej i są takie, które lubię mniej.

Np bardzo lubię skopiować warstwę ze zdjęciem, dolną zdesaturować, a następnie je wymieszać jednym z efektów - bardzo lubię taki efekt kolorystyczny i czasem go używam.

Efekt z powyższych zdjęć to kolejny, którego chciałem spróbować. Nie chcę się ograniczać - wszystko co mi się spodoba u innych próbuję naśladować i czasem robię tak a czasem inaczej.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    Raster,
    Dziękuje za odpowiedzi o klimatach, które Cie inspirują. Z pewnością jesteś bliżej "Viva" niż "Vogue". Lepiej rozumiem Twoje fotki.
    Pzdr. TJ

Tadeuszu z pewnością będę dalej próbował eksperymentować

i tu będę wrzucał efekty tych eksperymentów.

a jak Ty oceniasz to, co wrzuciłem powyżej (znając moje motywacje i inspiracje)?

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria
    RasteR,
    Nie podobają mi się tak bardzo, jak mogłyby. Przez przerysowanie są bardziej dynamiczne i to mozna przyjąć. Oczy sa pieknie wyeksponowane (zasługują na jeszcze lepsze ujęcia, bo jest w nich coś), wszystko jest wyraziste, postawa jest z biglem, ale to jest wszystko za bardzo ad hoc. Obróbka moim zdaniem nadała tym fotkom nowy wymiar, troszkę spłaszczyła motyw i także usunęła ten element wyrazu, jakim jest światłocień i zubożyła kolor. Ale rozumiem, postanowiłeś, że oczy sa najważniejsze i jesli o to chodzi, to całkowicie Ci sie udało. Najogólniej mówiąc zdjęcie jest bardziej, że sie tak wyrażę, "hiphopowe", niż portretowe, w klasycznym tego słowa znaczeniu.
    Pzdr, TJ

Najogólniej mówiąc zdjęcie jest bardziej, że sie tak wyrażę, "hiphopowe", niż portretowe
    bomba

tego określenia brakowało mi kiedy pytałeś mnie o efekt jaki chciałem uzyskać.

dzięki za komentarz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria
    Raster, robisz fajne zdjęcia, tylko trochę za bardzo hiphopowe .
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.