No to fajny chłyt martetindowy zrobiła moja ulubiona firma z tym USB 2
normalnie ściema jak się patrzy.
No to fajny chłyt martetindowy zrobiła moja ulubiona firma z tym USB 2
normalnie ściema jak się patrzy.
RasteR używana przeze mnie karta to CF 80x Pretec, moża za wolno naciskasz kolejne zdjęcie albo masz użytą dużą kompresję jpg dlatego ?
Przy kompresji jpg 1/8 mój aparat robi zdjęcia w serii do zapchania karty.
Co do zrzucania zdjęć to bez czytnika ani rusz niby 2.0 a działa jak 1.0.
nie zrozumiałeś mnie
nie udało mi się zapchać tzn pomimo usilnego katowania go i próby uzyskania tego opóźnienia nie miałem opóźnienia migawki- mam kartę Extreme III
ale jeszcze go pomęczę![]()
no jak usilnie katowałeś i nic, to pewnie karta extreme III lepsiejsza jest i radzi sobie z zrzucaniem![]()
ciekawe, że na CF extreme III nie ma zapchania to chyba jakiś szatan nie karta pamięci![]()
ona jest niby 133x
U konkurencji jest tak![]()
Mam karte SanDisk Ultra II 66x i D50 w najlepszym JPGu robi z pełną prędkością 19-20 fotek potem nieco zwalnia ale nadal robi fotki. Mam też kingstona high speed ale tam po zrobieniu tych 20 fotek blokował się spust, wiec lag w dużej mierze zależy od szybkości zapisu na kartę. Na szczęście Kingston był tani![]()
W każdym razie warto kupić b. szybką karte.
Olympus D-560Z
Nikon D50 | 18-55 | 55-200| 50/1.8D
Niestety potwierdzam, nie jest najlepiej w e-500 z szybkością klatek/sek w porównaniu z konkurencją, ale to chyba istotne jest w filmach animowanych...![]()
Właśnie sobie przepstrykałem swój sprzęt i jakiekolwiek opóźnienie z migawką wynika z kiepskiej współpracy aparatu z kartą. Poprostu wyjąłem kartę, ustawiłem aparat na robienie zdjęć w serii, i co się okazuje?
BRAK jakichkolwiek opóźnień w wyzwalaniu migawki. E-500 wyzwala migawkę non-stop, żadnych zatorów.
W związku z tym jedynym mankamentem jest współpraca na lini aparat-pamięć zewnętrzna. Może kolejna wersja oprogramowania rozwiąże problem? Chyba, że pamięć wewnętrzna jest taka mała, że tutaj nic nie pomoże nawet najlepszy program...
w E300 nie ma opoznienia migawki. zrobilem na airshow ponad 1000 zdjec, wiekszosc robilem seriami po nawet 20-30 zdjec w serii w jakosci HQ i max rozdzielczosci. przetestowalem tez robienie max ilosci zdjec w serii (tryb sport, jakosc HQ max rozdzielczosc). w tym tescie zrobilem 120 zdjec i nadal mial ochte pstrykac i nadazal z zapisem (CF Kingston 50x),
dziwne ze E500 ma jakies klopoty, wszak jest nowszy.
ZAPRASZAM: https://www.facebook.com/emil.dzemski, blog http://dzemski.blogspot.com
dzemski powiedz mi, a jaką kompresję plików jpg miałeś ustawioną w swoim e-300? 1/8 , 1/4, 1/2.7 ?
Jak ustawiam sobie na HQ i kompresję na 1/8 przy max rozdzielczości to w E-500 też nie ma żadnych opóźnień.
Jak mam SHQ, kompresja na 1/2.7 i 3200x2400 to dopiero wtedy pojawia się problem z wyzwalaniem.
Jak pisałem już problem jest z współpracą na lini aparat-pamięć, a nie opóźnieniem migawki rozumianym w taki sposób jak w kiepskich aparatch kompaktowych - taki typ opóźnienia nie ma miejsca.
jest tak, ponieważ E500 tylko przy jpgu HQ 1/8 może strzelać do końca karty. Każdy większy plik to według instrukcji 4 strzały i przerwa. Mi udało się wyciągnąć chyba 6 rawów w serii ale 2 ostatnie dostrzelał nieco wolniej.
EDIT: później przerwa 4-5 sekund i dawwwaj dalej![]()