Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: e-500 a opóźnienie migawki (shuter lag)

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

e-500 a opóźnienie migawki (shuter lag)

Mam! mam opóźnienie migawki. szukałem i znalazłem. sprawa jest powtarzalna
    Ustawiłem e-500 na P, pliki SHQ, i zacząłem pstrykać jedno zdjęcie za drugim, af ustawiony na jednym punkcie. Po 10 - 12 zdjęciu, po zapełnieniu sie buforu aparatu, wyzwolenie migawki wyraźnie zwalnia nawet do 1 sek. i zależy od szybkości zapisu zdjęć na kartę.
    jak to zrobiłem: przycisk wyzwolenia migawki do połowy --> łapie AF ---> piknięcie ---> wciskam do końca i nic się nie dzieje. Upływa 1 s. i jest mlaśnięcie migawki (tak dzieje się u mnie po zrobieniu kilkunastu zdjęć i wtedy kiedy aparat jednocześnie robi i zapisuje zdjęcia)
    Przy normalnej pracy aparatu nie ma opóźnień w wyzwalaniu migawki. Za normalną pracę uznaję pracę kiedy spokojnie aparat ma czas na zapisanie zdjęcia na kartę czyli od zrobienia 1 zdjęcia do 2 upływa przynajmniej 1-2 sek.

Czy uważacie, że można to uznać za opóźnienie w wyzwoleniu migawki? (tłum na ang. shuter lag) Jak jest w Waszych modelach, zarówno e-300/e-500?

robin102
    Gość
    W moim E-300 tego nie stwierdziłem . może za malo zdjeć robie. Ale jest to sprzęt amatorski wiec chyba może tak być ???
    Sprawa akceptowalna.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    oczywiście, że sprawa jest akceptowalna. nie sądzę żeby było dużo takich sytuacji, że trzeba robić jedno zdjęcie po drugim przez powiedzmy 3 minuty. Już prędzej przydałaby się większ ilość zdjeć w serii.
    Może w e-300 nie ma związku między zapisywaniem a zrobieniem kolejnego zdjęcia?

I ciekawe jak wygląda robienie zdjęć u konkurencji np. d50 czy 350d. Podejrzewam, że podobnie nie ma mocnych na zapchany bufor.

jacek2004
    Gość
    Jest to typowa sytuacja zapełnienia bufora. Np w e-1 po strzeleniu serii 12 zdięć w tempie 3kl/sek trzeba czekać jakiś czas az opróżni się bufor na tyle aby się tam zmieściło następne zdięcie. i pomimo naciskania spustu migawki zdięcie się nie robi Podobnie jest tez z lampą zew, jak błyśnie pełną mocą i się ładuje to też nie można zrobić zdięcia.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    no tak ale ręczne robienie jednego zdjęcia po drugim to nie dokońca to samo co seria - nie zrobi się w ciągu 1 sek, trzech klatek. Za każdym razem odczekałem aż AF potwierdzi ostrość. Moim zdaniem ten zapis na kartę mógłby być lepiej rozwiązany.

jacek2004
    Gość
    blady zobacz ile sekund e-500 zapisuje jedno zdięcie. Np jeśli robi to w ciągu 1,1 sek, to po 10 zdięciu robionym co 1 sek zostaje ci nadmiarowa sekunda czyli musisz odczekać 1 sek aby zrobic następne zdięcie.

| OlyJedi
    Mieszka w
    N=52°16 E=20°57
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Masz rację Jacku co do tych sekund.
    A mój e-500 swobodnie zapisuje sobie jedno zdjęcie w jpg, w najniższej kompresji, w 2.8 sek

robin102
    Gość
    No i ja sprawdziłem w E300. Poniżej 2 sekund , ale mam najszybszą kartę preteca która nawet nie chciała chodzić z softem załadowanym fabrycznie . Zmieniłem soft na 1.3 i śmiga jak trzeba. Irytuje mnie w moim aparacie zrzut fotek bezpośrednio do kompa . Okropnie mozolnie idzie nawet na tej szybkiej karcie . Można iść na piwko.

CZy E-500 ma "prawdziwe" USB 2 ?????

Mieszka w
    Włocławek
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    robin102 - E-500 ma USB 2.0 full speed czyli praktycznie jest to USB 1.1. Trzeba kupić czytnik do zrzucania zdjęć z karty.
    Pozdrawiam

*ist DL, C-4000Z

blady a jakiej karty pamięci używasz? Bo ja próbowałem zapychać mój aparat fotami ale mi się nie udało.